13 C
Chernivtsi
sâmbătă, aprilie 27, 2024

UN OSPĂȚ GUSTOS LA CEREPCĂUȚI ȘI-UN DESERT DELICIOS LA HLIBOCA. Poveștile a două antreprenoare din părțile Hlibocii, care au beneficiat de programul „O afacere proprie”, primind bani pentru realizarea ideilor de business

Trebuie citit

O afacere proprie — este visul multora. Așa se numește, în traducere din limba ucraineană, și programul prin intermediul căruia pot fi accesate fonduri de la stat pentru a crea sau a extinde un business. Această inițiativă guvernamentală a început în anul 2022, iar până în prezent a trecut prin câteva etape. Se derulează în două direcții, oferind granturi pentru antreprenori — între 50 și 250 mii de grivne, dar și pentru veterani și membrii familiilor lor — de la 250 mii până la 1 milion grn. Una din condițiile care trebuie îndeplinite pentru a putea beneficia de acești bani constă în crearea de noi locuri de muncă.

Și prin părțile Hlibocii avem oameni, care au decis să „încerce la gust” acest program. Din spusele Liliei Grinceșen, șefa Secției Hliboca a Centrului regional de ocupare a forței de muncă, anul trecut de această oportunitate au profitat 11 întreprinzători din comuna Hliboca, care au accesat fonduri în sumă totală de peste 2 milioane de grivne. Printre ei se numără și Elena Trihimenco, care a deschis un local de alimentație publică în satul Cerepcăuți.

După cum povestesc cei de la Centrul de ocupare a forței de muncă, doamna Elena are o experiență de peste cincisprezece ani în acest domeniu, iar acum a luat decizia să inaugureze o ospătărie, căreia i-a dat denumirea „Taverna”. Pentru aceasta a cheltuit atât bani proprii, cât și cei veniți prin programul „O afacere proprie”. În speță, datorită grantului a achiziționat utilajele necesare pentru bucătărie, iar din resurse financiare proprii a făcut reparații și a cumpărat mobilier.

De asemenea, antreprenoarea a creat trei locuri noi de lucru, angajând șomeri care se aflau la evidența serviciului de ocupare a forței de muncă. Anterior, viitoarele lucrătoare au trecut un stagiu de pregătire, iar una dintre ele a primit un vaucer pentru formare profesională și a studiat meseria de bucătar.

„Actualmente, Elena împreună cu angajatele sale, formează o echipă de succes, care propune clienților mâncăruri gustoase, diverse și sănătoase. Aici iau masa atât locuitorii comunei, muncitorii întreprinderilor din apropiere, cât și pasagerii care călătoresc cu trenul, dat fiind că nu departe se află gara feroviară”, — relatează Centrul regional de ocupare a forței de muncă despre Elena Trihimenco.

O altă beneficiară a programului guvernamental este Adriana Bunihovsca din Hliboca. Despre ea și visele sale „dulci” am scris într-unul din materialele noastre de anul trecut, consacrat Zilei cofetarilor. În cadrul programului, care în original și pe lung se numește eRobota „Vlasna sprava”, ea a accesat un grant în valoare de 250 mii grivne, folosindu-i pentru a plăti chiria, pentru a procura echipamentele care-i sunt necesare pentru activitate, dar și pentru a achiziționa materiale.

La momentul de față, Adriana este patroana cofetăriei „Cake’s for Queens” din centrul Hlibocii, care dispune de o secție de producție a sa și propune cumpărătorilor dulciuri gătite cu forțe proprii.

„Am luat în considerare principala tendință a ultimilor ani, aceea că la mare căutare sunt anume produsele naturale, ecologice. Și acel fapt că, un număr foarte mare de oameni savurează cu plăcere deserturile ușoare, cu puține calorii, preparate din produse naturale. Chiar și în timpurile de criză, lumea tinde să cumpere produse de cofetărie calitative, să se răsfețe cu ceva interesant și delicios”, — spune antreprenoarea.

Cofetăria ei oferă o gamă largă de produse proaspete, care se înnoiește în funcție de sezon și de gusturile clienților.

„La cofetărie se prepară și diverse produse de cofetărie, torturi, prăjituri la comandă. Antreprenoarea își realizează visul fiind ajutată de echipa sa de profesioniști, pe care i-a angajat pe locuri de muncă nou-create din rândul persoanelor care erau șomeri. Iar serviciul de ocupare a forței de muncă compensează suma taxei sociale unice pentru acești angajați”, — menționează specialiștii Centrului regional de ocupare a forței de muncă.

Și mai adaugă, totodată, că procesul de primire a cererilor pentru granturi este în plină desfășurare, acest lucru putând fi efectuat cu ajutorul aplicației „Дія”. Iar în caz că apar ceva nelămuriri, funcționarii serviciului de ocupare a forței de muncă recomandă a folosi, pentru ajutor online, Telegram-ul, accesând link-ul https://t.me/+Ywd0Jm4NytkzNDcy, sau de sunat la numărul de telefon 0372950211.

Gheorghe SEMENIUC

„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/

- Reklama -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reklama -spot_img

Ultimul articol