11.3 C
Chernivtsi
luni, mai 6, 2024

VEȘTI DE LA LICEUL „ALEXANDRU ILSCHI” DIN CRASNA

Trebuie citit

DEPRINDERILE DĂUNĂTOARE POT FI FATALE

„Cea mai mare victorie este victoria asupra sinelui, iar cel mai rușinos este să fii învins de pasiuni ”, — spunea Democrit.

În ultimul timp, mulți tineri își fac deprinderi nesănătoase, necunoscând  adevăratul pericol al consumului de substanțe dăunătoare și influența lor asupra sănătății și vieții consumatorului.

Zilele trecute la Liceul Alexandru Ilschi din Crasna a avut loc o conferință științifică pe tema: „Influența deprinderilor dăunătoare asupra sănătății adolescenților”. Participanți la această conferință au fost elevii din clasele a 10 și a 11-a. Pentru a discuta problemele actuale la tema propusă au fost invitați: Adrian Dohotar și Ivan Savciuc, ofițeri de poliție în comunitatea teritorială Crasna, Ilaria Iliuț, medic de familie la spitalul local, Afanasie Bruja, preot, directoarea liceului Larisa Bruja, alți profesori.

Evenimentul a fost dedicat prevenirii deprinderilor dăunătoare în rândul adolescenților (alcoolism, fumat, dependență de droguri). În adolescență, influența prietenilor  este de mare importanță. Astăzi, prevenirea deprinderilor proaste în rândul adolescenților are ca scop păstrarea propriei sănătăți, precum și să-i învețe a rezista presiunii colegilor și să poată spune „Nu”.

În timpul conferinței, elevii au primit informații interesante care le-au extins cunoștințele despre nocivitatea fumatului, alcoolului și a drogurilor, impactul lor asupra sănătății adolescenților și, de asemenea, au infirmat miturile existente în mediul adolescenților despre consumarea acestor substanțe.

Conferința a fost organizată și moderată de directorul adjunct Elena Mitric, profesoară de biologie.

***

EXCURSIA ȘCOLARĂ – „MOTIV DE BUCURIE PENTRU ELEVI”, SAU PĂDURILE SUNT PLĂMÂNII PLANETEI NOASTRE

Un mijloc didactic important în raport cu dezvoltarea cognitivă şi afectivă a copilului ce-i oferă acestuia oportunitatea de a observa, de a cerceta, de a cunoaște în mod direct o mare varietate de aspecte din mediul natural este excursia.

Aceasta înlesnește educarea şi dezvoltarea simțului estetic, provoacă dragostea pentru natură și respectul pentru frumusețile ei, stimulează curiozitatea şi spiritul de echipă al copiilor, aceștia păstrând în memorie unele momente ce pot fi de neuitat pentru ei în  tot restul vieții.

În fiecare an în a treia sâmbătă din luna aprilie se sărbătorește: „Ziua Mediului înconjurător”. Cu această ocazie elevii clasei a 3-A însoțiți de doamna învățătoare Angela Ursachi, asistenta Ileana Criștofeac au participat la activitatea desfășurată pe teritoriul ocolului silvic Igești, de pe teritoriul Crasnei, datorită colaborării cu administratorul Dumitru Ursachi. Aici au plantat mai mulți pini pentru îmbunătățirea mediului înconjurător și au adunat gunoiul din jurul terenului recreativ „SLATINA”.

Scopul acestei activități a avut genericul: „Plantează un copac — dă viață planetei”.

Doamna Angela Ursachi, care a organizat excursia împreună cu șefa cercului ecologic Mihaela Gnatiuc și un grup de membri ai acestui cerc, a concluzionat că excursiile contribuie la sporirea interesului școlarului pentru studiu, lărgesc orizontul geografic al copiilor, fac legătura dintre teorie și practică și sunt bune ocazii de cunoaștere a lumii înconjurătoare. În acest cadru copilul se simte mai puțin limitat de anumite reguli existente în școală sau acasă. Excursia oferă o stare de relaxare, care permite manifestarea personalității sub o formă mult mai variată, această activitate fiind un bun prilej de cultivare a relațiilor de grup, se dezvoltă spiritul de prietenie, de disciplină colectivă, se crează legături care se pot transforma în prietenii de durată.

La sfârșitul activității elevii au fost menționați cu diplome de merit pentru participarea la acțiunea ecologică.

Angela Ursachi,

director adjunct

„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/

- Reklama -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reklama -spot_img

Ultimul articol