Satul Molnița a vibrat recent în ritmuri de sărbătoare, prilejuit de un eveniment de suflet dedicat îndrăgitei cântărețe Maria Moraru. Manifestarea organizată impecabil de Biblioteca sătească „Ion Chilaru”, cu sprijinul generos al societăților „Doamnele Române” și „Mihai Eminescu” din Cernăuți, a marcat frumosul jubileu al distinsei artiste, adunând în sală reprezentanți ai mai multor generații.
Un moment de importanță deosebită a fost prezența, pentru prima dată la Biblioteca „Ion Chilaru”, a Consulului General al României la Cernăuți, Irina Loredana Stănculescu, însoțită de consulul Cristian Dacica. Onoarea evenimentului cu o prezență diplomatică de cel mai înalt nivel a subliniat importanța culturală și legăturile strânse dintre comunitățile românești.
Alături de oficialități, publicul s-a bucurat de prezența unor personalități marcante și jurnalistice românești din regiune: Maria Andrieș, jurnalistă, membră a Societății Scriitorilor Români din Cernăuți și a Uniunii Scriitorilor din Moldova, președinta Societății „Doamnele Române”, Carolina Jitaru, jurnalistă la Radio Ucraina Internațional, vicepreședinta Societății „Doamnele Române”, Vitalie Zâgrea, jurnalist la Radio Ucraina Internațional, Vasile Bâcu, redactor-șef al ziarului „Gazeta de Herța”, și Adrian Medvedi, șeful Secției de cultură și turism a CT Herța. Au fost invitați colegi de clasă, de serviciu, Elena Mihai, fosta șefă a sistemului de biblioteci din Herța, rudele doamnei Maria Moraru.
Evenimentul a constituit o adevărată sărbătoare a sufletului, reunind oameni de toate vârstele. Preotul Mihail Marașciuc din satul Molnița, numărându-se printre participanți, a oferit și o inedită excursie la Biserica Înălțarea Domnului din sat pentru a demonstra legătura dintre spiritualitate și cultură. Profesorii de la Liceul din Molnița s-au alăturat, de asemenea, cu felicitări călduroase.
Atmosfera a fost îmbogățită și de prezența vestitului pictor Dimitrie Jitarașu care a invitat publicul la o excursie fascinantă în propria sa galerie de tablouri. Iar colegii de școală ai Mariei Moraru i-au adresat mesaje emoționante de felicitare.
Momentele artistice au fost de o frumusețe aparte. Fetele de la Liceul din Molnița, membre ale grupului „Perla”, creat de Iurie Levcic, au încântat publicul cu piesele lor muzicale. Ana Oboroceanu Iacobuța, profesoară de muzică, împreună cu elevele sale din Horbova, s-au alăturat felicitărilor cu interpretări muzicale de excepție. Un moment special a fost și evoluarea cantautoarei Carolina Jitaru. Cântecele ei au atins sufletele tuturor celor prezenți. Nu în ultimul rând, Maria Moraru a fost felicitată călduros și de către rudele sale, într-un moment plin de emoții și bucurie.
Evenimentul a fost un prilej minunat de a vorbi despre viața, copilăria și adolescența Mariei Moraru, o cântăreață vestită chiar și dincolo de granițele țării. Protagonista serii, Maria Moraru, a demonstrat că talentul nu are vârstă, interpretând mai multe cântece minunate care au impresionat profund publicul și au demonstrat că la cei 75 de ani vocea și pasiunea ei rămân la fel de vibrante.
Sărbătoarea s-a încheiat cu o notă de recunoștință și speranță pentru viitor. Biblioteca „Ion Chilaru” s-a îmbogățit grație donației de cărți, oferite de doamnele Irina Loredana Stănculescu, Maria Andrieș, Carolina Jitaru și de domnul Vasile Bâcu. Acest gest de generozitate a dus la completarea patrimoniului cultural al bibliotecii, oferind noi resurse pentru comunitatea locală și confirmând valoarea unor astfel de manifestări culturale.
Cu siguranță, omagiul adus Mariei Moraru va rămâne o amintire prețioasă în inimile celor prezenți la eveniment, reafirmând importanța cultivării valorilor culturale în comuna noastră.
Ludmila ALAZAROAIE,
șefa Bibliotecii „Ion Chilaru” din Molnița, CT Herța
pentru „Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/


