19.6 C
Chernivtsi
luni, mai 20, 2024

Un muzeu de două decenii, o istorie de două milenii

Trebuie citit

Sărbătoarea prilejuită de aniversarea de 20 de ani de la inaugurarea Muzeului de arheologie și etnografie „Maximilian Hacman” din Oprișeni va rămâne în cronica satului cred că pentru totdeauna. A fost o zi în care au dat mâna trecutul cu prezentul pentru a transmite viitorului pagini care vor dăinui în veac prin exponatele adunate pe parcursul a zeci de ani de tineri ai satului, mai ales de directorul școlii locale Nicolai Bodnariuc, care își pune pe altarul acestei instituții culturale mai că întreaga sa activitate. Cunoscându-l mai mult decât de 20 de ani, am convingerea că în ideile sale muzeul a luat naștere chiar mai devreme. Stăpânind în mintea sa o bază serioasă de arheologie locală și cunoscând istoria plaiului natal cu toate aspectele sale pe cât se poate de aproape de adevăr, Nicolai Bodnariuc, dacă și-ar fi dorit azi ar fi fost profesor și cercetător la Universitatea din Cernăuți, însă el și-a lăsat acolo loc pentru prietenie și colaborare, iar pentru activitatea profesională și-a găsit loc în satul de baștină, ceea ce îi face cinste deosebită. Și-a luat misiunea nobilă de a organiza în satul de baștină activități de amploare la care „ îi aduce acasă” pe acei care s-au împrăștiat prin lume. Iar printre aceștia sunt oameni de știință, de afaceri, scriitori și medici, juriști și profesori  cunoscuți în multe colțuri ale lumii. Pasiunea cu care povestește Nicolai Bodnariuc despre Muzeul său, despre arheologie, impresionează și acesta o spun cu toată fermitatea, ascultându-l în repetate rânduri: fie la muzeu, ori atunci când eram colegi în consiliul raional, în mașină deplasându-ne încotrova sau în camera de hotel, odată ajunși acolo. Și aceasta se numește har de la Dumnezeu pentru a duce în spate Crucea care-ți este hărăzită.

Marea manifestare de acum câteva zile, a fost moderată de doi prieteni și consăteni care au turnat temelia înființării acestui Muzeu — directorul  Nicolai Bodnariuc și oprișăneanul jurist Liviu Rusu, care este de o profesie ca și patronul instituției, Maximilian Hacman, la vremea sa (născut în 1877 – decedat în România, 1961), fost profesor și decan al Facultății de drept și o perioadă rector al Universității din Cernăuți. Dezvelirea unei plăci comemorative a lui Maximilian Hacman pe fațada instituției era o „restanță de cinci ani, care în această zi a fost stinsă”, a spus directorul Muzeului.

Oaspete de onoare la această manifestare culturală a fost doamna Irina-Loredana Stănculescu, Consul General al României la Cernăuți, însoțită de domnul Dan Constantin, ministru-consilier, care prima sa vizită după intrarea în funcție a efectuat-o la acest Muzeu și de atunci întotdeauna l-a apreciat la justa sa valoare și tot la propunerea Excelenței Sale, Nicolai Bodnariuc a fost distins de Președintele României.

Pentru contribuție la dezvoltarea și sprijinirea muzeului Nicolai Bodnariuc împreună cu Grigori Vanzureac, primarul comunității teritoriale Hliboca din care face parte Oprișeniul, au înmânat zeci de diplome de onoare fie pentru sprijin material, fie spiritual, publicistic, iar printre aceștia îi numim pe doamna Irina Stănculescu, starostele Nicolai Popovici, primarul Grigori Vanzureac, Juristul Liviu Rusu, cercetătorul Olexandr Șkuridin, poetul oprișănean Vasile Bâcu, președintele Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu”, jurnaliștii Maria Toacă, Vasili Gheiniș, Nicolae Hauca, Vitalie Zâgrea, Nicolae Șapcă. Nu au rămas fără atenție oamenii de afacere Vasile Nicoară,  Dumitru Morhan, Ioan Ițco, care a contribuit esențial la ridicarea bustului istoricului oprișănean Dumitru Covalciuc și fondator al Galeriei oamenilor de seamă, inaugurată și în muzeul sărbătorit.

Nu ar fi fost sărbătoarea deplină fără valorile folclorice ale satului de care de mulți ani are grijă să le transmită noilor promoții de școlari Veronica Rusu, conducătoarea Ansamblului etnofolcloric „Tălăncuța”, o formațiune cunoscută nu numai în regiunea Cernăuți, dar și în multe locuri din România, datorită participării mesagerilor folclorului românesc din Oprișeni la diverse festivaluri din Patria noastră istorică. Alături de Veronica Rusu care este sufletul ansamblului, a avut emoții și profesoara Valentina Plantus, care poartă grijă activităților extrașcolare. Costumele autentice, vocile zglobii, soliștii ansamblului ne inspiră încredere în ziua de mâine, că la Oprișeni nu vor fi date uitării niciodată adevăratele valori folclorice românești, care sunt cartea de vizită a poporului nostru și dovada dăinuirii noastre de multe veacuri pe aceste plaiuri mioritice. Minunata colecție folclorică prezentată de ansamblul „Tălăncuța” a fost cu măiestrie completat de taraful dirijat de Matei Nimigean. Din partea autorului acestor impresii de neuitat și a colegului jurnalist Vitalie Zâgrea, toți copilașii au primit reviste „Recreația mare” și „Prichindeii”, ajunse în mâinile lor datorită sprijinului din partea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Nicolae ȘAPCĂ

„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/

- Reklama -spot_img
- Reklama -spot_img

Ultimul articol