23.5 C
Chernivtsi
luni, mai 20, 2024

TREI DOAMNE, ȘI TOATE TREI…

Trebuie citit

Toate trei au fost invitate la sediul Consulatului General al României la Cernăuți de șefa acestei misiuni diplomatice doamna Irina Loredana Stănculescu. Excelența Sa personal a moderat evenimentul cultural pe care l-a inițiat pentru a aduce un ales omagiu în Anul Ciprian Porumbescu acestei mari personalități a muzicii și culturii române, numele căruia este atât de legat de capitala istorică a Bucovinei. Doamna Consul General a invitat în fața reprezentanților mediului asociativ românesc trei doamne, care toate trei și-au adus într-un fel sau altul contribuția la înveșnicirea numelui marelui compozitor în cultura românească prin cercetări, scrieri sau muzică de suflet din nordul Bucovinei.

Am avut clipe de bucurie ascultând-o pe doamna Stanca Scholz-Cionca prezentându-ne volumul „Ciprian Porumbescu. Jurnal 1879, Cernăuți-Stupca”. Doamna Stanca Cionca este descendentă a familiei Porumbescu. Ea ne-a relatat lucruri inedite pentru mulți dintre cei prezenți despre unchiul său Ciprian, aducându-și contribuția deosebită la reconstituirea creației compozitorului.

Doamna Stanca Scholz-Cionca a studiat limba japoneză devenind specialistă în domeniu. Aceasta i-a permis să cunoască în de aproape cultura din „Țara Soarelui Răsare”, dar și din China, povestindu-ne cât de cunoscută este „Balada” lui Ciprian în aceste țări. Astfel, fără exagerări putem remarca faptul că numele lui Ciprian, vioara și „Balada” sa au făcut înconjurul lumii. Și aici doamna Irina Loredana Stănculescu a fost deosebit de inspirată invitându-l în salonul misiunii consulare, loc ce găzduiește zeci de evenimente de suflet, pe artistul poporului din Ucraina Nicolae Hacman, care la vioară ne-a sensibilizat încă odată sufletele cu „Balada” cipriană.

Apoi cuvântul li s-a oferit celor prezenți care au povestit despre ceea ce îi legă într-un fel sau altul de numele marelui muzician.

Iurie Levcic, directorul Centrului Bucovinean de Artă din Cernăuți, în cadrul căruia activează Școala de Artă „Ciprian Porumbescu”, și organizator al festivalul dedicat patronului spiritual al instituției pe care o conduce, i-a înmânat doamnei Stanca Cionca trofeul festivalului cu care vor fi premiați toți participanții.

Despre geniul muzicii românești au vorbit Alexandrina Cernov, membru de onoare al Academiei Române, cercetătorul Dragoș Olaru, care dețin date deosebite despre viața și activitatea lui Ciprian Porumbescu la Cernăuți.

„Este o bucurie să trăiești în leagănul culturii lăsate de înaintași”, –  a spus poetul Vasile Bâcu, președintele Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu” din Cernăuți, iar Lilia Govornean, președinta Asociației Cadrelor Didactice de etnie română din Ucraina, a propus ca opera lui Porumbescu să fie studiată în școli.

M-am bucurat de posibilitatea de a povesti că la Iordănești a existat încă până la al doilea război mondial pe lângă biserica satului  un cabinet de lectură ce se numea „Arboroasa”, iar în prezent acest nume îl poartă biblioteca din sat care se află în incinta Căminului cultural „Ciprian Porumbescu”, chipul căruia îi întâmpină pe vizitatori din placa comemorativă instalată la intrare.

Directorul școlii din Oprișeni, Nicolae Bodnariuc a amintit că Dumitru Covalciuc originar din această localitate a reînființat „Arboroasa”, iar parohul bisericii din sat l-a botezat pe viitorul mare compozitor. Au vorbit despre renumitul muzician Elena Tărâțeanu, directoarea Muzeului „Mihai Eminescu”, Cristina Tărâțeanu-Mihaesi, președinta Fundației „Casa Limbii Române”. Diplomatul Nicolae Dan Constantin, ministru plenipotențiar în echipa Consulatului, a remarcat că „la Cernăuți, totul se face cu excelență”.

O altă doamnă a culturii românești din Cernăuți, scriitoarea Maria Toacă, președinta Societății „Doamnele române” a prezentat volumul „Boianul meu cu inima română”, editat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretitindeni în cadrul proiectului Societății „Golgota” al Românilor din Ucraina (președinte Vasile Rauț).

Cartea cuprinde articole pe care autoarea le-a purtat în inimă de-a lungul timpului, adunând dramele oamenilor care au suferit, au perpetuat valorile românești, au luptat pentru menținerea limbii materne în școli. În carte se găsesc mulți fii ai satului, care i-au purtat numele prin lume și continuă să valorifice idealurile înaintașilor.

Cartea scrisă în limbajul publicisticii melodioase a Mariei Toacă are prezențe porumbesciene: coperta este ilustrată cu imaginea bustului lui Iraclie Porumbescu din fața Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Boian. După cum menționa scriitoarea, este unicul bust al lui Iraclie Porumbescu, nu se cunoaște altul în întreg arealul românesc. Și aceasta face cinste boincenilor. Iar ei la acest eveniment cultural au fost reprezentați de Vasile Babii, viceprimarul comunei, Angela Botă, directoarea Liceului nr. 1, Maria Vasilciuc, profesoară de română și Jaclina Panasiuc, șefa secției de învățământ, cultură și sport.  

Lansările zilei au fost încheiate de doamna Carolina Jitaru, ea aducând în fața publicului CD-ul „Cred în fericire”, de asemenea un produs al proiectelor finanțate de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. „Sunt nespus de bucuroasă că poezia cântată încă se bucură de popularitate și de aceasta m-am convins zilele trecute la Probotești, unde copilașii s-au arătat deosebit de receptivi la acest gen de muzică”. Și cei adunați la misiunea consulară au aplaudat-o pe Carolina, solicitându-i să pregătească următorul CD fără a trage de timp. Despre radiojurnalista Carolina Jitaru, angajată a postului de radio Ucraina Internațional, a vorbit Vasile Carlașciuc, redactor-șef adjunct al acestei redacții, care la vremea sa și-a adus aportul la atragerea ei în jurnalism. Iar gazda primitoare, Irina Loredana Stănculescu,  principala doamnă a evenimentului și nici într-un caz a patra, le-a înmânat buchete de flori.

Nicolae Șapcă

https://monitorbuk.com/

Foto Nicolae Hauca

- Reklama -spot_img
- Reklama -spot_img

Ultimul articol