Interviu cu profesoarele Delia Rusnac și Ana-Maria Calancea-Melnic de la Gimnaziul nr. 1 „Vector” din suburbia Horecea a Cernăuțiului
–Se spune că viitorul unui stat se formează în școală. În suburbia Horecea, populată în mare parte de români, școala a fost și rămâne un centru al culturii și tradiției românești. La sărbătorile comunității românești din regiune participă foarte des Ansamblul vocal „Mugurel” de la Gimnaziul nr.1, condus de Dumneavoastră, stimată Delia Rusnac, profesoară de muzică. Aceasta atestă că tradiția românească este aici în mare cinste.
Delia Rusnac: Când am venit să lucrez la Gimnaziul nr. 1 acest ansamblu activa, dar în componența lui erau puțini copii. Am adus în ansamblu și alți elevi. El participă la multe festivaluri și concursuri locale și regionale, copiii demonstrându-și talentul și munca depusă. La aceste manifestări ei obțin experiență scenică, încredere în sine. Este o motivație pentru ca să-și perfecționeze în continuare aptitudinile artistice. Ne încadrăm cu entuziasm la activitățile artistice din cadrul gimnaziului. Susținem concerte tematice, folclorice. Nu uităm nici de tradițiile românești, mai ales de cele care țin de sărbătorile de iarnă. Ne bucurăm de susținerea părinților, care au grijă ca elevii să dispună de costumația respectivă. În această privință vreau să-i mulțumesc aparte directoarei Gimnaziului, Eugenia Facas, care prețuiește promovarea artei vocale în școală.
–La Gimnaziul din Horecea cu limba română de predare învață și etnici ucraineni. Care este atitudinea lor față de cântecul, portul și tradiția românească?
Delia Rusnac: Ei învață limba română și interpretează cântecele românești, alături de ceilalți membrii al ansamblului. Învață cuvintele cântecelor, pronunțarea și se descurcă. Sunt activi și părinții doresc ca odraslele lor să participe la activitate artistică. Chiar și acasă sunt ajutați, deoarece o bună parte dintre acești copii sunt din familii mixte, unde unul din părinți este român. Un băiat mi-a spus că bunica l-a ajutat să învețe un cântec românesc. Important este că elevii noștri iubesc cântecul românesc.
–Doamnă Ana-Maria, ați venit la această școală, având deja experiența participării la activitatea Centrului Bucovinean de Artă, unde se pune mare preț pe propagarea folclorului românesc.
Ana-Maria Calancea-Melnic: Aș începe cu faptul că eu am fost crescută în acest spirit al frumosului, al creației populare și le sunt recunoscătoare bunicilor mei și profesoarei Elena Purici din Ostrița. Care m-au dus la domnul Iurie Levcic, directorul Centrului Bucovinean de Artă, și am făcut primii pași în arta muzicală și populară. Am învățat acolo cum trebuie să ne păstrăm identitatea noastră națională. Și, desigur, dacă toată copilăria mea a trecut prin cântec, cu participarea la festivaluri, concursuri, concerte, m-am ales cu o experiență bogată. Devenind matură, am păstrat totul ce am acumulat acolo. Cu toate că am absolvit Facultatea de Istorie, Facultatea de Etnologie și Turism la Baia Mare, România, actualmente sunt studentă la Facultatea de Limbi Străine a Universității cernăuțene, am o activitate multilaterală. Indiferent cu ce m-aș ocupa, baza rămâne muzica, dragostea față de folclor și tradiții, de tot ce înseamnă să fii român. Așa am crescut, așa îi educ pe copii – la Școala Populară de Artă „Ciprian Porumbescu” de pe lângă Centrul Bucovinean de Artă, unde am ajuns să fiu profesoară și să le dăruiesc copiilor tot ce este bun. Discipolii mei sunt acei copii care doresc să învețe canto popular. Avem un repertoriu select, potrivit zonei în care trăim. Acum copiii vor să cânte nu numai în ansamblu, ci și să se prezinte ca soliști. Contribui la alegerea repertoriului potrivit pentru fiecare dintre ei, la formarea lor ca personalitate. Le sunt recunoscătoare părinților copiilor că mă susțin, repet ceea ce a spus și doamna Delia. Fără sprijinul părinților absolut nimic nu e posibil. E adevărat, ne ajută Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, dar în orice școală a noastră cea mai mare cheltuială, cel mai mult efort cade pe umerii părinților.
–Cu ce dispoziție veniți Dumneavoastră de la Centrul Bucovinean de Artă la Gimnaziul nr. 1 din suburbia Horecea?
Ana-Maria Calancea-Melnic: Anul trecut am fost pedagog-organizator și am conlucrat mai mult cu doamna Delia, organizând diferite concerte. Acum sunt mai puțin activă, fiindcă am ore de limba engleză. Evident că doamna Delia se ocupă mai mult cu ceea ce înseamnă eveniment artistic la noi în școală. Avem un colectiv minunat și fiecare pedagog se ocupă de partea educativă, de promovarea identității noastre românești. Și chiar dacă avem copii ucraineni, ei sunt dornici să învețe limba română, iar cei de alături îi ajută. Păstrăm aici spiritul românesc, trăim în prietenie, căci așa trebuie să fie.
–O întrebare comună: ați subliniat că vă ajută foarte mult părinții elevilor Dumneavoastră. Închipuiți-vă că elevii de astăzi vor deveni și ei cândva părinți și, fiind educați să aprecieze frumosul, o vor cere acest lucru și de la copiii lor?
Delia Rusnac: Cred că da, doar copiii văd ce fac părinții și iau de la ei totul ce e bun. Semințele binelui și frumosului, pe care le lăsăm acum în sufletele elevilor noștri, vor da roade și în generațiile următoare.
Ana-Maria Calancea-Melnic: Dacăvedem în ochii copiilor și părinților lor interes, devotament față tot ce e frumos, sperăm că în viitor vor promova ceea ce i-am învățat noi la școală – muzica, tradițiile noastre populare.
–Vă dorim succese remarcabile în această activitate.
Interlocutor: Vasile CARLAȘCIUC
„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/

