Crasna, Tereblecea, Hliboca, Storojineț, Noua Suliță, Mămăliga, Cuciurul Mare, Coneatin, Camena, Rucșîn, Mamaivți, Clișcăuți – toate aceste comunități teritoriale din Bucovina se pot mândri cu un lucru comun. Participând la un proiect cu finanțare europeană, ele au beneficiat de resurse pentru a deschide pe teritoriul lor Centre de Dezvoltare Profesională și Creativă. Unele au fost deja inaugurate, în timp ce altele urmează să-și înceapă activitatea în curând.
Mai exact, după cum povestesc inițiatorii proiectului, ideea este de a amenaja în școli și-n instituțiile extrașcolare diferite ateliere, în particular de croitorie, tâmplărie și lăcătușărie, gastronomie, precum și clase speciale de tehnologii informaționale pentru studierea roboticii. Astfel se dorește a fi îmbunătățită dotarea tehnică pentru ca atât copiii, cât și cei adulți, să aibă posibilitatea să obțină abilități profesionale noi, sau să și le perfecționeze pe cele deja existente, folosind echipamente moderne.
Apariția unor asemenea instituții de creație este posibilă datorită proiectului „Alianța comunităților pentru o creștere economică durabilă” (ConCom4EG), finanțat de Uniunea Europeană în cadrul ințiativei „Primarii pentru dezvoltare economică” cu sprijinul Agenției de Dezvoltare a Comunelor din Bucovina și Rețelei Centrelor de Dezvoltare Profesională și Creativă.
Sâmbătă, 24 februarie, și-a deschis în mod oficial ușile Centrul de Dezvoltare Profesională și Creativă al comunei Crasna. În cadrul lui funcționează două ateliere, dotate cu echipamente necesare. Cel de croitorie este amenajat la Liceul „Alexandru Ilschi”, iar cel de tâmplărie și lăcătușărie își are „reședința” la Liceul Nr. 3 din localitate. În timpul inaugurării Centrului cei prezenți au avut oportunitatea să vizioneze cum decurge procesul de muncă la aceste ateliere și ce lucrări pot fi executate aici.
Deschiderea unui astfel de Centru la Crasna s-a transformat într-o frumoasă sărbătoare, mai ales pentru tineretul comunei. Pentru fetele și băieții din localitate a fost organizată „Ziua profesiilor”, tinerii având posibilitatea să cunoască îndeaproape unele meserii legate de medicină, securitate, managiere energetică, cosmetologie, domeniul HoReCa (Hoteluri, Restaurante, Catering), turism, frizerie, tehnologii informaționale și altele. Ei au participat cu plăcere la un șir de masterclassuri propuse, aflând lucruri utile care le vor fi de folos în viitor.
Și de ce nu, poate că cineva dintre acești copii, peste vreo câțiva ani, va urma o cale în una dintre profesiile prezentate și va deveni un specialist de mare calitate. Iar ideea de a crea asemenea ateliere la instituțiile de învățământ mi se pare una foarte oportună și de mare perspectivă, totodată. „Bravo!” celor care au înțeles acest lucru și-au reușit să-și ducă intențiile până la capăt.
Gheorghe SEMENIUC
„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/