13 C
Chernivtsi
luni, mai 20, 2024

„SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ, ÎN LUMINA CĂRȚII ȘI A ÎNVIERII LUI HRISTOS”

Trebuie citit

Marți, în a treia zi de Paști, la liceul nostru „Alexandru Ilschi” din Crasna a avut loc un eveniment cultural-literar deosebit, care ne-a făcut cinste prin desfășurarea lui anume în instituția noastră de învățământ. Din inițiativa Societății Scriitorilor Români din Cernăuți și a Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”, am avut oaspeți dragi și de neuitat, care ne-au delectat cu versuri și relatări deosebit de interesante și dragi sufletului nostru.

Oaspeți dragi ne-au fost maestrul Arcadie Suceveanu, ilustru scriitor contemporan originar din Sucevenii nordului Bucovinei, Ștefan Hostiuc, critic literar, venit de la București, dar tot bucovinean, din Mahala, poetul Nicolae Șapcă, președintele Societății Scriitorilor Români din Cernăuți, redactorul-șef al „Monitorului bucovinean” și al revistei pentru școlari „Recreația mare”, Eugen Patraș, vicepreședintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”, scriitoarea Maria Toacă, președinta Societății „Doamnele române”, poetul Vitalie Zâgrea, telejurnalist la TV Moldova și TVR Internațional, președintele Ligii Tineretului Român din Cernăuți „Junimea”, jurnalistul și scriitorul Vasile Carlașciuc, redactorul publicației online „Libertatea cuvântului” și redactor la radio Ucraina Internațional. Ne-a onorat cu prezența sa, întotdeauna așteptată la școala noastră, doamna Irina Loredana Stănculescu, Consul General al României la Cernăuți și, desigur, la această sărbătoare a participat domnul Ștefan Dragun, primarul Comunității Teritoriale Crasna.

Elevii noștri, împreună cu doamna Larisa Bruja, directoarea liceului, i-au întâmpinat pe oaspeți cu buchete de flori de mai, cu cântece și versuri pascale, demonstrându-le oaspeților, printre altele și hainele lor naționale, autentice, pe care le are în garderoba sa fiecare crăsnean, de la mic la vârstnic.

Pentru acest eveniment satul nostru nu a fost ales întâmplător. Anul trecut, în cadrul Caravanei Culturii și Civilizației Românești, ediția IV, organizată de Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”, a fost editată cartea scriitorului martir din Crasna „Ilie Motrescu – Opera poetică”. Este cea mai completă ediție care a apărut vreodată despre viața și opera poetului ucis de regimul comunist pentru aspirațiile sale de patriot român, fiind învinovățit la acea vreme de „naționalism român”.

Astfel, mai întâi, oaspeții au vizitat muzeul școlar „Ilie Motrescu”, unde elevii îndrumați de directoarea muzeului Mariana David și directoarea liceului Larisa Bruja, au făcut o relatare despre poetul dispărut și organizarea muzeului școlii. Câteva opinii au exprimat scriitorii Arcadie Suceveanu și Ștefan Hostiuc care au pregătit volumul pentru tipar, editat în cadrul proiectului înaintat de CCR „Eudoxiu Hurmuzachi” și finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

Manifestarea a continuat în sala de festivități a școlii unde cu bucurie oaspeții au fost întâmpinați de elevi și profesori. Cei prezenți au fost felicitați și salutați de doamna Irina Loredana Stănculescu, iar primarul Ștefan Dragun s-a adresat autorilor cărții pentru un proiect sprijinit financiar de primăria Crasnei, care să aducă volumul poetului crăsnean în mai multe instituții și case. Chiar dacă Eugen Patraș a dăruit tuturor rudelor prezente câte o carte, edilul consideră că Ilie Motrescu trebuie cunoscut de toți crăsnenii și nu numai.

Apoi către elevi s-a adresat poetul Nicolae Șapcă, cunoscut în școala noastră printre profesori nu numai ca un poet liric și jurnalist, dar și pentru prezențele sale cu sute de reviste „Recreația mare”, așteptată întotdeauna de elevi și pedagogi, deoarece o folosim deseori la orele de citire și nu numai. De data aceasta Nicolae Șapcă a vorbit despre primul Festival de literatură pentru copii „Dimineața cuvintelor”, ne-a lăsat pentru bibliotecă revista și a mai povestit că aceasta este creația scriitorului Petre Crăciun care a scris pentru noi câteva „bucovești”, citindu-ne din această revistă și o poezie care îi aparține.

Timp de o jumătate de oră maestrul Arcadie Suceveanu a interacționat cu școlarii, chemându-i să participe împreună cu domnia sa la completarea versurilor cu rime, demonstrând în același timp și o expresivitate deosebită în citire, exemplu bun pentru elevi și nu numai. Această întâlnire copii o vor ține minte pentru totdeauna, sau cum spunea doamna Larisa Bruja „ne-am încărcat sufletele cu lucruri duhovnicești pentru o perioadă îndelungată”.

După întâlnirea de neuitat cu elevii, a urmat lansarea cărților aduse de reprezentanții CCR „E. Hurmuzachi”. Istoricul literar Ștefan Hostiuc și poetul Arcadie Suceveanu, au vorbit cu lux de amănunte despre lucrul asupra volumului „Ilie Motrescu – Opera poetică”, aducând mulțumiri pentru sprijin doamnelor Larisa Bruja, Mariana David, domnului Vasile Popescu, nepotul de la soră a lui Ilie Motrescu, care a oferit cercetătorului mape întregi de documente al unchiului său. Scriitorii au citit unele dintre cele mai reprezentative poezii ale poetului martir, au povestit despre lucruri interesante din scurta sa viață, iar Arcadie Suceveanu l-a comparat cu Nicolae Labiș, născut doar la câteva zeci de kilometri, la Mălini, jud. Suceava, care a avut aceeași soartă tragică, să fie ucis de tânăr de regimul totalitar.

Au fost lansate și volumele „Punctul omega” de Mircea Lutic, „Dialoguri septentrionale” de Ștefan Hostiuc, „Pe creste de cuvinte” de Nicolae Șapcă și altele, care au îmbogățit bibliotecile liceelor din Crasna. Din partea Consulului General Irina Loredana Stănculescu, directoarea a primit volumul „Un consulat regal la Cernăuți”.

Nicolae Șapcă nu a citit din volumul său, lăsând s-o facem singuri, dar ne-a delectat cu minunate sonete noi dedicate Învierii Domnului, dar și „Florii de liliac”, care cu siguranță pentru dânsul înseamnă ceva tainic, a menționat criticul Ștefan Hostiuc.

A fost o zi cu adevărat încărcată de lumina cărții și a Învierii Mântuitorului, o zi de care ne dorim să mai avem atât noi, cât și alți colegi de ai noștri, să ne bucurăm de carte, copiii să se bucure de prezența scriitorilor, că aceasta îi stimulează să citească, să mai învețe și să prețuiască litera.

Petru MAZUR,

profesor de limba și literatura română la Liceul „Alexandru Ilschi”

„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/

Foto Nicolae Hauca

- Reklama -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reklama -spot_img

Ultimul articol