La Universitatea „Yurii Fedkovici” din Cernăuți a început campania de admitere la studii universitare de licență (bacalaureat).
Catedra de Filologie Română și Clasică vă invită la programul de studii „LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ. LITERARURA UNIVERSALĂ”. În sesiunea de admitere din acest an, acestui program de studii îi sunt repartizate 10 de locuri la învățământ cu frecvență și 10 locuri la învățământ fărăfrecvență.
Condiții de admitere:
- Certificat obținut la Testarea națională pe mai multe subiecte (1. Limba ucraineană, 2. Matematică, 3. Istoria Ucrainei, 4. Limba străină/ Biologie/ Fizică/ Chimie/ Geografie/ Literatura ucraineană).
- Probă orală (convorbire) la Limba română (în incinta universității).
- Scrisoare de intenție.
Calendar admitere:
01-31 iulie 2025 – Formarea cabinetului electronic.
03-10 iulie 2025 până la 18:00 – Înregistrare la proba orală la Limba română.
10-19 iulie 2025 – Proba orală (convorbire) la Limba română. Ziua va fi stabilită ulterior.
19-31 iulie 2025 – Depunerea cererilor de înscriere și a documentelor în cabinetul electronic.
01-09 august 2025 până la 18:00 – Înmatricularea la studii universitare.
Date de contact: tel. +38 0372 584834, +38 050 4343231, e-mail. catedrarom@gmail.com.
Catedra de Filologie Română a Universităţii cernăuţene este unica instituţie de învăţământ superior din Ucraina care pregăteşte cadre de înaltă calificare în domeniul limbii, literaturii și culturii române.
În toată istoria sa Catedra de Filologie Română a reprezentat un etalon cultural și științific pentru societatea românească din Bucovina, printre cadrele didactice și absolvenții ei numărând profesori cu renume și personalități culturale marcante. Această tradiție continuă și astăzi, studiile desfășurându-se la nivel de teorie, analiză și interpretare lingvistică și literară. Pentru viitorii săi studenți Catedra asigură un proces educațional adaptat nevoilor societății contemporane. Programele de învățământ sunt structurate pentru a pregăti profesori de limba și literatura română și de literatura universală. De asemenea, absolvenții pot deveni editori, redactori, jurnaliști în presa scrisă, la radio și televiziune, translatori, funcționari culturali și sociali.