11.9 C
Chernivtsi
sâmbătă, mai 18, 2024

CA-N APELE SFINTE ALE IORDANULUI, LA ROMÂNII DIN IORDĂNEȘTI

Trebuie citit

Amiaza de 29 septembrie la Liceul din Iordănești a fost ca un preludiu la sărbătoarea de duminică a profesorilor, a fost o serbare a iubitorilor de poezie, de cântec și de carte. Fetițele, îmbrăcate în bluzițe albe și fustițe negre, se asemănau unui stol de cocoare, care au aripi, însă când vine toamna nu-și iau zborul spre depărtări albastre, ci stau la cuiburile lor. E atât de frumos acest mare „cuib”, în care, prin grija profesorilor, a părinților, dar și prin creația mâinilor lor firave de copil, armonios se împletește modernul cu tradițiile, încât i-am spus domnului director, Vasile Ioneț, că noi de aici nu plecăm. Am simțit această dorință de cum am pășit în regatul toamnei din holul Liceului, unde strălucesc adunate toate roadele, toate frumusețile anotimpului auriu de pe Valea Siretului, măiestrit aranjate de imaginația copiilor, începând cu cei mai mici din primele clase.

Ne-am desprins cu greu din minunata poveste, pentru că venisem cu surprize și noi, „Doamnele Române”, onorate de a fi însoțite de Consulul General al României la Cernăuți, Excelența sa Irina Loredana Stănculescu, precum și de invitații gazdelor noastre – poeții Vasile Bâcu (președintele Societății pentru Cultura și Literatura Română „Mihai Eminescu”), Vitalie Zâgrea (redactor-șef la Redacția Emisiunilor în limba română de la Radio Ucraina Internațional) și Gheorghe Bodnariuc, activistul pe tărâmul culturii Valentin Panteleiciuc din Voloca. Surprizele aduse de noi s-au revărsat rând pe rând în sala de festivități a Liceului, inspirat dirijate de moderatorul Nicolae Șapcă, poet, publicist, redactorul-șef al „Monitorului Bucovinean” și revistei pentru copii „Recreația Mare”, însă la această sărbătoare, mai întâi de toate, s-a manifestat ca om al locului, care cunoaște orice fir de iarbă și floare din jurul școlii și orice respirație dinăutrul ei. Cu asemenea „staroste” a curs în ritm unduios lansarea discului „Cred în fericire” al Carolinei Jitaru din cadrul proiectului „Poezia din nordul Bucovinei pe strune de chitară”, realizat de Societatea „Doamnele Române” și finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Pe lângă natura poetică dublată de talentul de a modera o întrunire literar-artistică, Nicolae Șapcă e prin excelență și un exemplu al spiritului de disciplină. Le-a potrivit pe toate într-un mozaic multicolor, pauzele dintre cântecele Carolinei fiind completate cu numerele artistice ale elevilor și recitalul poeților invitați.

Dar înainte de poezie și cântec s-a păstrat minutul de reculegere pentru eroii căzuți în lupte, fiecare rostind în gând o rugăciune pentru pace și întoarcerea acasă a ostașilor care ne asigură o viață liniștită aici, ca să ne putem bucura de asemenea întâlniri de suflet. În preajma Zilei lucrătorilor din învățământ, domnul Vasile Ioneț, directorul Liceului, a adresat mulțumiri colectivului pedagogic, mergând cu recunoștința mai departe, la Guvernul României și șeful Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Secretarul de Stat, Gheorghe Cârciu, care prin proiectele înaintate de Liceu, a contribuit la înzestrarea tehnică a instituției. Bunăoară, o parte din proiectul de 10 mii de euro a fost folosită pentru cabinetul de limba și literatura română. Și utilajele moderne din sala de festivități, de asemenea, au fost procurate în baza proiectului finanțat de România. Aceleași mulțumiri, atât din partea gazdelor, cât și a oaspeților din Cernăuți, sosiți cu reviste, cărți, CD-ul „Cred în fericire” – toate finanțate de DRP, au fost îndreptate către Consulul General al României la Cernăuți, doamna Irina Loredana Stănculescu, susținătoare activă a comunității noastre istorice prin fapte concrete, nu doar prin prezența la manifestări. În mesajul de salut, dumneaei a accentuat că de la începutul războiului România a susținut Ucraina și prin intermediul misiunii diplomatice la Cernăuți. Consulul General, Irina Loredana Stănculescu, s-a aflat la a treia vizită la Liceul din Iordănești, anul trecut l-a adus în mijlocul românilor de aici și pe Secretarul de Stat Gheorghe-Florin Cârciu.

Invitată la cuvânt pentru a expune scopul vizitei noastre și a face cunoscut proiectul datorită căruia am inițiat turneul poeziei cântate și al cărților prin școli, mi-am permis o glumă, întrebându-i pe iordăneșteni dacă nu sunt cumva rude apropiate cu domnul Gheorghe Cârciu. Doar la Iordănești zeci de oameni poartă acest nume de familie, aproximativ vreo 80, după cum a precizat directorul Vasile Ioneț. Însă, serios vorbind, profesorii și copiii românilor de aici merită tot sprijinul și ajutorul României, cum, de fapt, îl merită toți care păstrează limba română în școli. Este o vorbă că atunci când sufletul te doare trebuie să lași totul și să pornești la drum. Nu vom greși drumul dacă vom veni la Iordănești să ne lecuim de dureri, să punem tămadă (cuvântul poetului Mircea Lutic) la rana limbii române. Aici vom găsi balsam la rana limbii noastre, de aici a pornit poetul, menționat cu premiul „Mihai Eminescu” al Academiei Române, Mircea Lutic. Am evocat jubileulul de 80 de ani al regretatului poet, sărbătorit în aceeași sală, în luna lui Florar, 2019. Era atunci în viață directorul Florea Șapcă. Acum amândoi ne privesc din ceruri. Aproape de Iordănești, la Carapciu, s-a născut scriitorul Vasile Levițchi, mentorul unei generații de poeții, cântați acum de Carolina Jitaru. Mircea Lutic a avut, totuși, norocul să-și audă în premieră poemul „Glossă”, pus pe note și cântat de Carolina Jitaru. La sugestia lui Nicolae Șapcă, motivând că la Iordănești este un cot al Bostănenilor, și tatăl renumitului profesor s-a născut acolo, Carolina s-a lăsat convinsă să înceapă cu poetul Grigore Bostan, alegând de data aceasta „Urătură pentru Țara Fagilor”. Erau în sală și elevi din clasele primare, care poate nu înțelegeau mesajul poemului, însă ochii lor jucau în lacrimi, la fel ca ai profesorilor. Le-a văzut și interpreta, mulțumind fiecăruia care a vărsat o lacrimă ascultând-o, amintind și de bunii ei părinți, cu imensă recunoștință pentru că au făcut-o româncă și i-au dat glas să cânte. Piesa pe versurile lui Mircea Lutic, inclusă pe disc, a fost precedată de un fragment din poezia Iordănești a aceluiași autor, recitată de eleva Andreea Patraș.  

A potrivit de minune moderatorul mersul cântecului și al poeziei. Ieșirea lui Vasile Bâcu, inspirat, de sărbătoarea de la 30 septembrie a bibliotecarilor, să vorbească despre valoarea cărții și despre lecturi, i-a dat de înțeles folkistei noastre că e timpul să interpreteze piesa „Cernăuți”, după care, drept răsplată, a venit o epigramă de la autorul versurilor. Până la începerea sărbătorii, până a  auzi de la Vasile Bâcu de Ziua bibliotecarului, am trecut cu toții prin biblioteca Liceului și am lăsat stăpânei ei, Ana-Maria Malaicu, din cărțile apărute în ultimii doi ani, tot cu sprijinul Guvernului României.

Aflându-ne la baștina unui poet, cum este Nicolae Șapcă, nu se putea fără o „Seară la Iordănești”, recitată de Mihaela Bojescu, din care Siretul curge prin Iordănești ca apa sfântului Iordan. Pentru poet Raiul este satul natal, unde toamna înfloresc crizantemele mamei… Mișcătoare-i până la lacrimi această poezie a lui Nicolae Șapcă, liricele crizanteme așteptându-și compozitorul, dacă dă Domnul să vedem și al doilea disc al Carolinei Jitaru.

Apogeul, cu clipele cele mai înălțătoare, după cum am presupus, a fost „Imn graiului”, cântat împreună cu elevii – cei mari pe scenă (pregătiți de prof. Zoia Lutic), dar și cei mici din sală, și toți profesorii prezenți au intonat împreună cu cantautoarea acest solemn, ca o coloană a infinitului, Imn al limbii române. Merită acești copii finanțarea de către România a revistei „Recreația Mare” și efortul lui Nicolae Șapcă de a o edita și a o răspândi prin școlile regiunii. Poate fi luată această piesă ca Imnul sărbătorii „Limba Noastră cea Română”. Trebuie cântată mai des și mai ales acolo unde încolțește sămânța rea a înstrăinării de limba maternă. N-a lipsit din repertoriul întâlnirii piesa „În limba dorului sfânt” de Vitalie Zâgrea, care a venit cu brațele pline de „Prichindei”, revistă finanțată de DRP, în final răsunând mesajul „Cred în fericire”. Copiii și-au etalat talentele, demonstrând că avem continuatori: eleva Anghelina Repciuc bate cutezător la poarta cântecului popular, iar duetul Jenica Boicu și Ionel Șapcă își cântă deocamdată „Copilăria”.

Credeam că „Imn graiului” va încorona finalul, însă gazdele au ales „Unirea” – temelia valorilor și a limbii noastre. O unire care revarsă frăție, belșug și soare. „Îi permit profesorului de muzică să vă pună la toți nota 12, dar să nu uitați acest refren”, le-a dat poruncă directorul Liceului. „Să nu uitați de carte, să nu uitați de baștină, să vă iubiți graiul, să nu lăsați să se ofilească crizantemele mamei…”, câte îndrumări bune pentru viitorul lor au primit copiii, printre cântecele Carolinei Jitaru! Nu-i cunosc pe toți profesorii de aici, care-i educă pe copii în spiritul prețuirii valorilor naționale. Îi voi numi doar pe cei ce i-am văzut cu lacrimi în ochi, cântând în cor cu elevii lor – Marina Șapcă, director adjunct, Zoia Lutic, Irina Moscal, Mariana Costic…, dar și toți ceilalți uniți în jurul directorului Vasile Ioneț. 

Maria Toacă

„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/

- Reklama -spot_img
- Reklama -spot_img

Ultimul articol