2.4 C
Chernivtsi
duminică, noiembrie 24, 2024

O TÂNĂRĂ CERNĂUȚEANĂ, ETNICĂ ROMÂNCĂ, CUCEREȘTE LUMEA KARATEULUI 

Trebuie citit

De curând în orașul portughez Matosinhos a avut loc o puternică competiție internațională de karate — „KARATE1 SERIES A MATOSINHOS 2023”. Timp de câteva zile circa o mie de sportivi din aproape 70 de țări au dat lupte grele pentru pozițiile de frunte.

În Portugalia a evoluat și echipa clubului sportiv „Lider” din Cernăuți, făcând-o extrem de bine. Mai exact, tânăra karatistă Iulia Rusu, etnică româncă, și-a adjudecat medalia de bronz la categoria de greutate 68+ kg. O altă distincție, de data aceasta de argint, și-a trecut în palmares Gheorghe Pițul, reprezentantul clubului sportiv cernăuțean „Alfa”.

Apropo, numele Iuliei Rusu este deja cunoscut de către cititorii „Monitorului bucovinean”. În primăvara acestui an jurnalistul nostru Gheorghe Semeniuc a realizat un interviu cu talentata sportivă, material care a văzut lumina tiparului în ediția ziarului din 20 aprilie. Acum vă propunem să-l revizuiți în cele ce urmează.

„MĂ ANTRENEZ DE NOUĂ ORI PE SĂPTÂMÂNĂ”

Interviu exclusiv al „Monitorului bucovinean” cu tânăra cernăuțeană IULIA RUSU, studentă la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, care recent a devenit câștigătoare a Campionatul Universitar al României la karate, având în palmares și patru titluri de campioană a Ucrainei

(20 aprilie 2023)

Bucovineanca Iulia Rusu este un viitor jurist, cel puțin în această direcție dobândește actualmente studii superioare. Pe lângă aceasta este și o talentată karatistă, care are în palmares o serie de succese impresionante în Ucraina, România și în afara lor. Despre viața sportivă, despre studenție, dar și despre aceea cum reușește să combine aceste două lucruri, Iulia povestește într-un interviu marca Monitorul Bucovinean.

TOTUL A ÎNCEPUT LA VÂRSTA DE ȘAPTE ANI

— Iulia, pentru început, te rog, să te prezinți în câteva cuvinte.

— M-am născut în orașul Cernăuți. Am învățat la Liceul nr. 6 „Alexandru cel Bun”. Acum studiez la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava la Facultatea de Drept și Științe Administrative, specializarea „Drept”, în anul I.

— Când și cum ai nimerit în lumea karateului? Cine te-a adus în acest sport, cine ți-a ghidat pașii?

— La vârsta de șapte ani am început să practic karate. Aș putea spune că a fost inițiativa mea personală, deoarece aveam foarte multă energie și doream s-o folosesc undeva. Am vorbit cu părinții, ei mi-au susținut idea și astfel a început drumul meu în acest sport. 

— De ce ai decis să practici anume această disciplină? Poate ceva concret te-a influențat să faci acest pas?

— Nimic concret nu m-a influențat ca să practic anume această disciplină. Cred că așa a fost soarta. Am început a veni la antrenamente și, zi cu zi, an cu an, îmi plăcea tot mai mult și mai mult. Am înțeles că vreau să-mi leg viața mea de acest sport.

— La ce competiții ai participat de-a lungul timpului și cu ce succese te mândrești?

— Pe parcursul vieții mele sportive am fost la diferite tipuri de competiții. Printre cele mai importante se numără participările la Campionate europene și mondiale cu echipele naționale de cadeți, juniori și tineret. De asemenea, sunt și de patru ori campioană națională a Ucrainei la juniori și seniori.

LA VARĂ PENTRU IULIA URMEAZĂ CAMPIONATUL EUROPEAN UNIVERSITAR

— Cum ai reușit să ajungi la Campionatul Universitar al României și cum ai reușit să „bați” toate adversarele? A fost greu drumul până la locul 1?

— Către această competiție pe mine m-a îndrumat domnul Ștefan Purici, prorectorul Universității „Ștefan cel Mare”. Mi-a povestit despre această posibilitate și, desigur, am fost de accord. M-am pregătit bine pentru turneu și, ieșind pe tatami, doream numai să arăt ce pot. Și se pare că am reușit.

— Din câte înțeleg, la vară pentru tine urmează Campionatul European Universitar. Este o competiție de nivel important și cu o încărcătură aparte. Ai emoții gândindu-te la ea? Cum te vei pregăti pentru acest turneu?

— Mai exact, această competiție se va desfășura la sfârșitul lui iulie. Sunt fericită să reprezint Universitatea la nivel european. Emoții prea mari nu am. Mă antrenez și știu că voi fi pregătită pentru confruntările care vor fi.

— Personal pentru tine, care este cea mai plăcută amintire legată de karate?

— Dintre toate amintirile legate de sport nu pot să evidențiez una preferată. Iubesc foarte mult gustul victoriei și pentru mine fiecare reușită este specială în felul ei. După fiecare victorie îmi dau seamă că doresc să mă întorc cât mai repede în competiție și vreau tot mai mult să câștig.

— În afară de karate, mai practici și alte sporturi? Ce pasiuni mai ai?

— Practic numai karate. Mă antrenez de nouă ori pe săptâmână. De patru ori merg la sala de sport, iar alte cinci antrenamente sunt exclusiv ore de karate. În afară de sport, îmi place foarte mult să vizionez diferite filme, seriale și să citesc cărți.

VISEAZĂ LA AURUL OLIMPIC

— Să trecem puțin la studii. În prezent ești studentă în anul întâi la Facultatea de Drept și Științe Administrative. De ce anume acest domeniu l-ai ales? Cu ce te-a „ademenit”?

— La facultate studiez, cum am mai spus-o, specializarea de drept. Am ales-o, deoarece am avut o anumită practică la Cernăuți. După cariera mea sportivă aș vrea să lucrez în acest domeniu.

— Ce impresii îți lasă Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, dar și orașul în general? 

— Sunt mulțumită de Universitatea „Ștefan cel Mare”. Foarte mult îmi plac studiile de aici. Sunt recunoscătoare profesorilor care mă ajută și mă îndrumă să dobândesc specialitatea pe care mi-am ales-o. Ador Suceava prin faptul că este un oraș mic și confortabil, unde totul este în apropierea ta.

— Dar cum reușești, totuși, să combini sportul cu studiile?

— Fac acest lucru cu ajutorul colegilor mei de grupă și prietenilor din Suceava. Pe această cale țin să le mulțumesc pentru susținere. Ei sunt oamenii pe care eu pot conta întotdeauna.

— Te afli la o vârstă frumoasă, la vârsta marilor vise, am putea spune. Dacă nu-i secret, la ce visezi acum?

— Îmi place foarte mult să visez. Nu numai visul, dar și scopul meu este medalia de aur la Jocurile Olimpice.

— Frumos vis. Să dea Bunul Dumnezeu să devină realitate!

Gheorghe SEMENIUC

„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/

- Reklama -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reklama -spot_img

Ultimul articol