11.4 C
Chernivtsi
vineri, mai 9, 2025

LA LUCOVIȚA S-A DESCHIS O ȘCOALĂ DE FOTBAL

Trebuie citit

Aceasta ține de echipa locală FC „Luko”, dar intenționează să atragă și copii din satele vecine

Ca suporter al fotbalului local, în ultimii ani am început să urmăresc cu mai multă atenție echipa „Luko” din Lucovița și pot spune chiar că o simpatizez. Recunosc, ceea ce văd din exterior îmi place foarte mult – atât în plan sportiv, cât și în afara terenului. Clubul se dezvoltă armonios, este activ pe rețelele sociale și menține legătura cu suporterii – cu alte cuvinte, încearcă să corespundă rigorilor unui club de fotbal modern. Iar pe gazon, FC „Luko” este una dintre echipele fanion ale fotbalului amator din Bucovina și în acest sezon luptă pentru câștigarea Campionatului și Cupei regiunii. De altfel, este cam singura echipă de prin zonă care este prezentă în aceste competiții. O continuare logică a acestui traseu a devenit recenta inaugurare a unei școli de fotbal, menită să asigure schimbul de generații și să formeze viitorii jucători ai echipei de seniori. Despre această inițiativă, fără îndoială importantă, dar și despre viața clubului FC „Luko” — citiți în interviul acordat ziarului „Monitorul bucovinean” de unul dintre jucătorul echipei, Dan Hrițcu.

„ERA O NECESITATE DE MULTĂ VREME”

— Cum a apărut ideea de a crea o școală de fotbal la Lucovița și cum reușiți să o implementați, având în vedere că acest proiect, deși frumos, nu este probabil ieftin?

— Echipa „Luko” a devenit în ultimii ani una dintre liderele campionatului regional, obținând constant locuri pe podium. Aceste succese ne-au făcut să reflectăm asupra viitorului echipei, în special asupra formării unei noi generații. Din păcate, atragerea jucătorilor locali (din comunitatea teritorială) este o sarcină dificilă, fiind necesar un anumit nivel de pregătire pentru a face parte din echipă.

Tinerii petrec tot mai puțin timp pe terenul de fotbal, deși școala locală încurajează în toate modurile posibile practicarea sportului. Astfel, am decis să creăm condiții pentru antrenamente de fotbal la Lucovița, inclusiv oportunitatea de a învăța de la un antrenor profesionist. Pe viitor, ne propunem să atragem tineri nu doar pentru echipa de seniori, ci și pentru dezvoltarea lor sportivă.

Era o necesitate de multă vreme: suporterii vor să susțină jucători locali, dar în prezent doar patru dintre aceștia mai fac parte din echipa mare, și-i putem deja considera „veterani”. Prin urmare, intenționăm să atragem copii din Lucovița și satele vecine pentru a forma grupe de vârstă complete și pentru a pregăti o generație destoinică.

— Cine este implicat în acest proiect? Cine îl sprijină financiar, dacă puteți spune?

— Inițiatorul și forța motrice este Vadim Maga, președintele echipei de seniori. Observând dezvoltarea altor echipe din regiune și din zonele vecine, el a realizat necesitatea dezvoltării fotbalului juvenil. Sprijin au oferit starostele satului, Victor Cosovan, și deputatul comunității, profesorul de educație fizică Olexandr Ciobotar.

Cheltuielile financiare sunt deocamdată minime. Folosim baza materială a echipei de seniori — mingi, echipamente. Terenul de fotbal este bine întreținut și corespunde cerințelor competițiilor regionale. Totuși, infrastructura necesită modernizare, în special prin lipsa unei clădiri administrative. Suntem în discuții, dar, din păcate, finanțarea la nivelul comunității este limitată.

Pe viitor, planificăm dezvoltarea în direcția amenajării vestiarelor, construirii unui teren sintetic și organizării antrenamentelor în sezonul rece.

„PESTE 30 DE COPII CU VÂRSTE ÎNTRE 7 ȘI 14 ANI AU PARTICIPAT LA PRIMUL ANTRENAMENT”

— Ați început deja activitatea? Cine antrenează tinerii fotbaliști? De câte ori pe săptămână au loc antrenamentele?

— Am organizat deja primul antrenament de probă cu copiii din Lucovița care și-au exprimat dorința de a participa. În prezent, obiectivul principal este formarea grupelor de vârstă: avem atât copii mai mici (așa-numita „baby team”), cât și mai mari. În curând vom începe să atragem copii din satele vecine — Lucăuți, Mamornița, Cotul Bainschi, Molodia.

Sunt planificate două antrenamente pe săptămână. După formarea grupelor, urmează participarea la competiții. Antrenor îl avem pe Maxim Beslubneac, jucător în activitate la nivelul campionatului regional și antrenor licențiat, care în prezent obține licența Asociației Ucrainene de Fotbal de categorie „B”.

— Câți copii s-au alăturat deja proiectului? Cum se poate deveni parte a școlii?

— La primul antrenament au participat peste 30 de copii cu vârste între 7 și 14 ani. Plănuim selecții și pentru grupele mai mari. Tot ce este necesar la acest moment este dorința copilului de a se antrena și sprijinul părinților. Înscrierile se pot face la numărul de telefon: +380 (67) 753 73 34.

— Se pot înscrie doar copiii din CT Ceahor, din care face parte Lucovița, sau și din alte comunități? Antrenamentele sunt contra cost?

— Invităm toți doritorii — nu doar din comunitatea Ceahor, ci și din satele apropiate din comunitatea Ostrița. Înțelegem că logistica este importantă pentru părinți. În prezent, principalul obiectiv este formarea grupelor. Pe viitor, este posibil să apară cheltuieli legate de echipament, participarea la competiții și deplasări. Dar, deocamdată, este doar începutul și antrenamentele sunt gratuite.

— Ce vârste sunt acceptate? Primiți și fete sau doar băieți?

— Selectăm copii născuți între 2012 și 2019. Fetele sunt de asemenea binevenite la antrenamente.

— Ce dorește, în cele din urmă, să realizeze școala voastră de fotbal? Care este visul cel mai mare?

— Visul nostru „mic” reprezintă o echipă formată, în mare parte, din jucători locali, care evoluează constant în competițiile regionale. Visul „mare” este să formăm un talent fotbalistic care să facă primii pași la Lucovița. În general, vrem ca copiii să petreacă mai mult timp cu mingea pe teren decât cu gadgeturile în mână.

„VISĂM LA PRIMUL TITLU DIN ISTORIE”

— Spuneți-ne câteva lucruri și despre echipa de seniori: când a fost fondată, ce realizări a avut de-a lungul timpului?

— Echipa participă la competiții din 1975. Cea mai mare realizare atunci a fost medalia de argint în campionatul raionului Hliboca.

În ultimii șase ani, sub conducerea lui Vadim Maga, echipa s-a reînnoit complet și a devenit un concurent constant pentru medalii în campionatul regional. Printre realizările noastre se numără: bronzul Campionatului regiunii în sezonul 2023–2024; argintul în Liga I; medalii de argint și bronz la minifotbal în zona Hliboca cu participarea ulterioară în runda elită; argint în Cupa Forțelor Armate ale Ucrainei în 2025.

— Care sunt obiectivele pentru acest sezon? Căci, din câte am reușit să văd, stagiunea actuală decurge pentru FC „Luko” destul de bine…

— A doua parte a campionatului a început recent. În ultima etapă am învins „Bucovina U19” (1:0) și, astfel, cu o etapă înainte de împărțirea echipelor, „Luko”a câștigat grupa preliminară și și-a asigurat prezența în turneul campionilor, acolo unde vom lua start cu cele mai multe puncte la activ — 16.  Urmează meciuri grele, dar credem în forța noastră și visăm la primul titlu din istorie — ar fi o adevărată realizare pentru sat.

— La drept vorbind, formația voastră este, actualmente, cam singura din fostul raion Hliboca care reușește să supraviețuiască și să evolueze constant. Care este secretul acestei continuități? Cum rezistați, dat fiind că, în aceste vremuri este destul de dificil să întreții o echipă de fotbal, mai ales la sat…

— Echipa există datorită entuziasmului și sprijinului lui Vadim Maga. El a preluat responsabilitatea financiară și organizatorică, implicând și câțiva antreprenori locali și reprezentanți ai autorităților.

Suntem recunoscători Comunității Teritoriale Ceahor, condusă de Gheorghe Cobliuc, care alocă fonduri pentru înscrierea oficială în competiții. Continuăm să existăm, deși multe echipe din regiune au dispărut.

— Fiind implicat direct în fotbalul amator, cum apreciați nivelul actual al acestuia în Bucovina? Cu ce probleme se confruntă cel mai des echipele din mediul rural? Ce ar trebui îmbunătățit în acest sens și cum?

— Problema principală este lipsa banilor. Dacă există finanțare — echipa trăiește, dacă nu — dispare. În Bucovina, fotbalul amator se dezvoltă, dar este în urmă față de regiunile vecine — în ceea ce privește numărul echipelor, promovarea și finanțarea. De exemplu, la noi există o singură ligă cu 17 echipe, în Ivano-Frankovsk — două, în Lvov — trei. Cauzele nu țin doar de război, ci și de lipsa unei strategii clare. Este nevoie de o legătură mai strânsă cu suporterii, de promovare, de crearea unui produs fotbalistic local.

— Și, în final, dacă privim spre viitor, care este visul clubului „Luko”? Aveți ambiții de a ajunge într-o zi la nivel profesionist?

— Pe termen scurt dorim să câștigăm Campionatul și Cupa regiunii. Pe termen lung — să construim propria infrastructură și, treptat, să ajungem să ne putem înscrie în Campionatul de amatori al Ucrainei. Iar mai departe — vom vedea.

Interviu de Gheorghe SEMENIUC

„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/

- Reklama -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reklama -spot_img

Ultimul articol