Într-un gest de sprijin și solidaritate pentru românii din afara granițelor, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a aprobat recent un proiect important pentru Parohia Sf. Nectarie de Eghina din satul Iordănești. Acest lăcaș s-a născut din dorința unui grup de iordăneșteni, etnici români, care au simțit necesitatea de al alege ocrotitor al lor pe Sfântul Nectarie, cunoscut atât în nordul Bucovinei cât și în întreaga țară datorită multiplelor minuni de vindecare.
La data de 27 martie 2017 pe malul drept al râului Siret s-a pus piatra de temelie a bisericii. Este o biserică construită în stil ștefanian. Motivul pentru care s-a ales acest stil, este legat de spiritul și istoria neamului nostru românesc. Aici își găsesc liniștea și alinarea sufletului zeci de credincioși nu numai din satul Iordănești, ci și din alte localități apropiate. Aspectul arhitectural este îmbogățit cu detalii decorative neoromânești. La data de 26 noiembrie 2020 biserica a fost sfințită de către Mitropolitul Meletie al Cernăuțiului și Bucovinei cu un sobor de peste 50 de preoți.
Această biserică este, probabil, cea mai frumoasă biserică de lemn de pe valea Siretului, deținând un loc special în arhitectura religioasă. Minunatul colț de rai se află aproximativ la 40 km de granița cu România. Biserica este construită din lemn, drept dovadă că este o parte componentă a artei populare românești, iar neamul nostru dăinuie. Biserica Sf.Nectarie de Eghina, dar și satul Iordănești în întregime este un spațiu binecuvântat și împodobit cu frumuseți naturale. Această biserică a fost desăvârșită în cea mai potrivită expresie a artei meșteșugului de lemn, meșterii au dat dovadă de atât de mare măiestrie, încât fără să urmărească acest lucru au creat o capodoperă a neamului cu suflu iordăneștean.
Proiectul, în valoare de 172.000 lei (1.550.230 grivne) plus contribuția proprie a comunității, are ca obiectiv achiziționarea clopotelor necesare pentru biserică (11 clopote), contribuind astfel la îmbunătățirea infrastructurii religioase și la consolidarea legăturilor comunitare.
În armonia acestor 11 clopote, vom putea găsi echilibrul perfect între tonuri, creând astfel un sunet care nu numai că va impresiona auzul, dar va atinge și strunele inimilor credincioșilor noștri. Această echilibrare tonală este esențială pentru a ne conecta mai profund cu tradițiile noastre spirituale.
Acest proiect reprezintă un pas semnificativ pentru parohia Sf. Nectarie de Eghina, un loc de cult important pentru românii din zonă.
Părintele Gheorghe Moroz, parohul acestei biserici, a primit cu bucurie vestea aprobării finanțării. El consideră că acest proiect va avea o influiență pozitivă asupra vieții religioase în comunitate. „Suntem foarte recunoscători pentru acest ajutor. Clopotele vor aduce un plus de sacralitate și frumusețea bisericii noastre. Prin astfel de inițiative, legăturile dintre românii nord-bucovineni și Patria istorică devin mai puternice și mai durabile. Fiecare donație este un semn de iubire și unitate, demonstrând că distanța nu poate rupe legăturile de credință și frăție dintre noi. Vă mulțumim din inimă și ne rugăm ca Dumnezeu să vă răsplătească bunătatea și generozitatea cu binecuvântări și haruri nesfârșite!”. Aceste cuvinte părintele Gheorghe Moroz le-a adresat Departamentului pentru Românii de Pretutindeni al Guvernului României.
Elena CARCI, coordonatoare de proiect
„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/
În imagini: Biserica Sf. Nectarie de Eghina din satul Iordănești construită în stil „ștefanian”; noua clopotniță a bisericii care va găzdui setul de clopote