Povestea Elenei Bodnariuc — o tânără meșteriță din Bucovina, care și-a găsit rostul în confecționarea de lumânări Pascale din ceară de albine, făcând echipă cu logodnicul său
Treptat, începe să ne cuprindă atmosfera luminoasei Sărbători de Paști. Cu siguranță, întâi de toate, ne pregătim de acest măreț praznic sufletește, dar, ca buni creștini și gospodari fiind, nu neglijăm nici preocupările lumești. Ne aranjăm casa, chitim ograda, dăm o fugă până la cimitir, acolo unde odihnesc în veșnicie semenii noștri… Altfel spus, avem grijă să nu ne prindă Ziua cea Mare pe nepregătite. Facem și cumpărături, iar dintre toate achizițiile, probabil, coșul unde vom pune pasca, ouăle încondeiate și celelalte merinde, precum și lumânarea prin care vom lua lumină în noaptea Învierii și vom răspândi mai departe Focul Haric — sunt lucrurile la care ținem cel mai mult. Iar cu a doua poziție din listă ne poate fi de folos Elena Bodnariuc — o talentată bucovineancă din satul Corcești, comuna Suceveni, care confecționează lumânări artizanale din ceară de albine, special pentru Sărbătoare de Paști.
Gândul bun s-a născut în noaptea de Înviere
La viața ei, Elena Bodnariuc a încercat multe — după absolvirea școlii din satul natal, a dobândit studii de bucătar, ulterior a lucrat ca vânzătoare la un magazin din Hliboca, a probat să comercializeze haine și cosmetică… Dar, nimic dintr-acestea, parcă, nu-i aducea o reală satisfacție. Căci, dorea să pună umărul la ceva ce va fi pe plac oamenilor și le va aduce bucurie. În cele din urmă, și-a găsit rostul într-un meșteșug destul de complicat și mai puțin practicat în zilele noastre. Astfel, deja pentru al doilea an la rând, tânăra este implicată, în această perioadă, în ceea ce înseamnă lumânăritul, ocupație care o face fericită și împlinită din punct de vedere profesional, dar și omenesc.
La drept vorbind, după cum mărturisește Elena, totul a început din întâmplare (sau poate nu, cine știe!). Fusese noaptea Învierii Mântuitorului, iar când toate luminile din jur s-au aprins, emanând bucurie și căldură, în mintea tinerei s-a strecurat un gând interesant. Ori lumânările din mâinile oamenilor pâlpâiau atât de minunat!
— Știți, — dezvăluie Elena Bodnariuc, — încă din copilărie am vrut să am oportunitatea să-mi transform ideile în realitate. Am încercat să vând cosmetice, haine, dar nu era ceea ce mă definea. Într-una dintre nopțile Învierii, aflându-mă la biserică în timpul sfințirii coșurilor și văzând cum oamenii aprind în masă lumânările, m-am gândit să creez propria mea lumânare, una de care alții să fie încântați. Acest moment incredibil m-a inspirat și am decis să-i împărtășesc ideea logodnicului meu. El m-a susținut și, ulterior, am început să cugetăm amândoi cum am putea să materializăm dorința noastră. Timp de un an tot am căutat de unde s-o luăm și anul trecut, înainte de Paști, aș putea spune c-am găsit, în sfârșit, acel element special care ne deosebește. Dar, primul an a fost mai mult unul de probă.
Pasiune cu aromă de miere
Bucovinenii și-au denumit afacerea „Bee Glow”, ceea ce, în traducere din limba engleză, înseamnă „sclipirea albinelor”. La începutul carierei de lumânărit, Elena și logodnicul său confecționau și iepurași Pascali din ceară și parafină, dar aceștia nu prea au avut succes la public. Așadar, au decis să își concentreze întregul potențial creativ pe producția de lumânări din ceară, iar rudele le dau o mână de ajutor într-aceasta.
Specificul și, totodată, principalul avantaj al acestui produs o reprezintă componentele naturale și ecologice care se utilizează. Ceara este un material natural de calitate, foarte apreciat, iar aroma plăcută de miere a lumânărilor atrage la fel de mult și ea. De altfel, pentru viitor, tinerii corceșteni au planuri de a crea ceva nou, legat tot de albine, dar acestea sunt gânduri pe termen lung.
— Pentru noi, fabricarea lumânărilor este un hobby, dar ne dorim să ne perfecționăm în permanență. În perspectivă, planificăm să ne extindem și să dedicăm mai mult timp acestei activități, — precizează Elena.
Procesul de confecționare a lumânărilor este interesant, dar nu oricine îl poate stăpâni. Înainte de a vedea produsul final, luând în considerare toate doleanțele clienților, trebuie parcurși mai mulți pași și e nevoie de luat în calcul diverse chestiuni creative. Baza unei lumânări poate fi realizată în 10-15 minute, dar, împreună cu ornamentarea, la un exemplar se lucrează cam până la o oră.
— Nouă, — remarcă meșterița din Corcești, — această îndeletnicire ni se pare simplă de practicat. Întreg procesul de creație, per ansamblu, poate fi împărțit în patru etape. Începem cu pregătirea foii de ceară, apoi lucrăm la fitil, continuăm cu rularea lumânării, iar în final rămâne cel mai important aspect – arderea. După aceasta, trecem la decorarea lumânării. Există destule momente la care trebuie de atras atenția, nu le voi specifica pe toate, însă pot să menționez că, un rol esențial îl joacă asemenea factori, precum elasticitatea, prospețimea cerii și perioada optimă de ardere — în 35 de minute trebuie să se consume 4-5 cm din lumânare.
„Punem în această activitate toată dragostea, căldura și armonia noastră”
Pentru Elena Bodnariuc și logodnicul său, fabricarea lumânărilor Pascale reprezintă o oportunitate de a-și manifesta creativitatea și, în același timp, de a oferi bucurie oamenilor. Aceasta este cea mai mare satisfacție a tinerilor bucovineni. Acest lucru îi inspiră și-i face să se dezvolte în continuare.
— Punem în această activitate toată dragostea, căldura și armonia noastră, pentru a le face oamenilor pe plac. Tindem să realizăm o lumânare ca la nimenea, iar atunci când observăm că clienții noștri rămân mulțumiți de calitatea produselor, ne cuprinde și pe noi o mare bucurie. Iar când ei se întorc, pentru a procura o nouă lumânare — uităm de toate greutățile, — povestește E. Bodnariuc.
Dacă veni vorba despre cumpărători, ar fi de notat că, producția protagoniștilor relatării noastră este apreciată pe bună măsură în diferite colțuri ale Bucovinei.
— În prezent, lucrările realizate manual sunt foarte căutate, în special și-n ținutul nostru. Cred că, aceasta se întâmplă din cauză că, ele sunt o garanție a calității. Dar și prețul, în cazul nostru, este destul de „democratic”. Vindem o lumânare Pascală cu 150 de grivne, în timp ce în alte locuri, din câte știu, ele ajung să coste 250 grn, sau chiar și mai mult, per bucată. Ne dorim ca oamenii să aibă posibilitatea să achiziționeze o lumânare frumoasă la un preț accesibil, având în vedere vremurile dificile pe care le traversăm, — afirmă tânăra producătoare.
„Nu trebuie să-ți fie frică, dar să fii pregătit că nu totul va ieși perfect din prima”
Acum, copământeana noastră îi mulțumește lui Dumnezeu că-ntrun moment dat al vieții a decis să se dedice acestei ocupații extrem de fine. Uite-așa — poți să încerci odată ceva nou și să tragi lozul câștigător!
— Nu trebuie să-ți fie frică, dar să ai răbdare și să fii pregătit că nu totul va ieși perfect din prima. M-am convins de acest lucru pe proprie piele. Fiecare lumânare se primea tot mai reușită cu trecerea timpului. Dacă cineva este interesat de această activitate, vom fi bucuroși să-i ajutăm pe toți doritorii. Am avut un mic vis, iar el a devenit realitate!, — susține entuziasmată Elena Bodnariuc, precizând că actualmente mai există opțiunea de a face comenzi.
— De la noi puteți cumpăra orișice cantitate de lumânări. Primim comenzi la numărul de telefon 0968257928 (Viber, WhatsApp), precum și în rețelele de socializare: Instagram — beeglow_1 și Facebook — Bee Glow, — conchide meșterița bucovineană.
Gheorghe SEMENIUC
„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/




