16.4 C
Chernivtsi
sâmbătă, iulie 19, 2025

LA ROPCEA, CU RUGĂCIUNI CĂTRE VOIEVODUL ȘTEFAN

Trebuie citit

Evenimentele dedicate Dreptcredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt nu s-au terminat în primele zile ale lui iulie, când în a doua zi a lunii este pomenit conform calendarului creștin ortodox (stil nou). După mai multe evenimente religioase din România, Republica Moldova și Cernăuți, în data de 15 iulie au avut loc mai multe acțiuni închinate Marelui Domn al Țării Moldovei. 15 iulie este ziua pomenirii lui Ștefan cel Mare și Sfânt potrivit calendarului pe stil vechi, după care se conduc bisericile românești din nordul Bucovinei și nordul Basarabiei, părți componente ale actualei regiuni Cernăuți.

Și noua biserică din localitatea Ropcea de lângă Storojineț sfințită cu hramul Dreptcredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, a devenit un loc de pelerinaj pentru credincioșii etnici români din împrejurimi. Ctitor și păstor al acestui locaș este părintele-profesor Constantin Șubran. Venind aici și la acest hram, mi-am  amintit de ceea ce spuneam și adineauri într-un reportaj: „gândurile mă poartă spre ctitoria lui Ștefan — Mănăstirea Voroneț, cu albastrul său unicat în lume. Știm că nimeni nu poate repeta „albastrul de Voroneț”, dar există motivul și intenția părintelui paroh de a aduce chipul Domnitorului pe cerul acestei „guri de rai” care se numește biserica Sfântul Voievod Ștefan cel Mare din localitatea Ropcea. Culorile vii ale frescelor din interior te îndeamnă să te apropii cu trupul și cu sufletul de ele, pentru a te închina Mântuitorului”.

Biserica a fost pictată în cadrul proiectelor cu finanțare nerambursabilă din partea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni. Proiectul „Biserica „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” — inima românească a comunității care vine să îmbogățească partea spirituală a lăcașului se derulează și în prezent.

În această zi de sărbătoare, aici s-a ținut o slujbă la care a participat un impunător sobor de preoți sub protia protoiereului mitrofor Vasile Covalciuc, protopop de Storojineț, alături de care au slujit și călugări de la Sfânta Mănăstire Putna, unde își doarme somnul de veci cel mai Mare Român din toate vremurile. Preacuviosul părinte Ștefan venit de la „Ierusalimul neamului Românesc”, a rostit și un mișcător cuvânt de învățătură despre Voievodul de la Putna.

În cadrul evenimentului a fost sfințit un nou paraclis amplasat în fața edificiului bisericii, care va servi drept pridvor pentru aprinderea lumânărilor pentru vii și adormiți.

Creștinii prezenți la sărbătoare au fost felicitați de protopopul Vasile Covalciuc, adineauri păstor al sufletelor enoriașilor în această localitate. Cu un cuvânt de felicitare a venit în fața lumii ofițerul Serghei Krivko, care i-a înmânat părintelui paroh Constantin Șubran o Foaie de mulțumire din partea comandantului Brigăzii 82 de asalt și desant, oferită „pentru sprijinul multilateral al Armatei Ucrainene în lupta cu dușmanii Statului și pentru poziția sa activă în apărarea valorilor morale și spirituale ale poporului ucrainean”.

Nicolae ȘAPCĂ

„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/

Fotografii de autor

- Reklama -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reklama -spot_img

Ultimul articol