Marți la Cernăuți au avut loc activități prilejuite de Ziua Bucovinei la care au participat reprezentanți ai mediului asociativ românesc din regiunea Cernăuți, organizate anual de mai bine de un deceniu de redacția publicației „Zorile Bucovinei”. Manifestările au început cu rugăciuni de pomenire a înaintașului neamului Iancu Flondor, la Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil unde păstorește protopopul Vasile Covalciuc, iar mormântul făuritorului Unirii se află în curtea sfântului lăcaș.
O amplă manifestare a avut loc la sediul Societății pentru Cultură și Literatură Română în Bucovina „Mihai Eminescu” moderată de ziarista Felicia Toma, manifestare organizată de „Zorile Bucovinei”, Societatea Jurnaliștilor Români Independenți din Ucraina, în comun cu Societatea „M. Eminescu”, Asociația Ițco Suceava, Asociația Culturală Mircea Motrici, cu sprijinul Consulatului General al României la Cernăuți.
Sărbătoarea a fost deschisă cu interpretarea Imnului României de către studenta Alexandrina Ionițoi, iar Corul „Dragoș Vodă” dirijat de Dumitru Caulea a interpretat cântece patriotice. Au impresionat frumos cu interpretarea Angela Velea, Carolina Jitaru, Maria Dovghei, Victoria Costinean, Sofia Roșca, Nicolae Mintencu, Natalia Proțiuc, „Fetele din Bucovina” și mulți alții…
Pe parcursul a mai bine de două ore în fața celor prezenți au evaluat artiști amatori din regiunea Cernăuți, interpretând cântece românești de diferite genuri.
Cei prezenți au fost salutați de doamna Irina Loredana Stănculescu, Consul General al României la Cernăuți și domnul Dan Constantin, diplomat la misiunea consulară, Vasile Bâcu, președintele SCLRB „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți, prietenii românilor cernăuțeni Rozalia Motrici și Ioan Ițco.
În Palatul Național au fost expuse imagini ale monumentelor funerare ale unor personalități notorii din istoria Bucovinei, restaurate cu sprijinul Guvernului României prin străduința domnului Laurențiu Dragomir și a Societății „Golgota” (președinte Vasile Rauț).
Marea surpriză a Zilei Bucovinei la Cernăuți au fost „Scrisori eminesciene” în interpretarea actorului George Custura de la Teatrul „Sică Alexandrescu” din Brașov. Acest spectacol jucat cu succes în România, a ajuns și la Palatul Național din vechea capitală a Bucovinei. Și sub această formă am savurat din frumusețea marelui Eminescu, din „Scrisorile” lui care întotdeauna vor fi un exemplu de patriotism încă pentru multe veacuri înainte. Și la acest eveniment contribuția Consulului General al României la Cernăuți Irina Loredana Stănculescu, este incontestabilă.
***
Ieri, 29 noiembrie, la Cernăuți au avut loc activități prilejuite de Ziua Națională a României, organizate de Consulatul General al României la Cernăuți, la care au participat reprezentanți ai Administrației militare și ai Consiliului regional Cernăuți, primari, directori ai instituțiilor de învățământ, reprezentanți ai mediului asociativ românesc din regiune. Au fost depuse flori la statuile lui Taras Șevcenko și Mihai Eminescu din centrul urbei, a avut loc o recepție oficială de sărbătoare.
Nicolae Șapcă
„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/
Foto Nicolae Hauca