6.2 C
Chernivtsi
sâmbătă, noiembrie 16, 2024

LA DIMCA, ÎN PLINĂ VARĂ, CU MARE DRAGOSTE FAȚĂ DE DUMNEZEU

Trebuie citit

Calendarul indică 28 iunie. E vineri. Afară — o zi toridă din miez de vară cu multe raze de soare. Mulți au fost și cei care s-au adunat în acest sfârșit de cireșar la Biserica Sfinților Apostoli Petru și Pavel din satul Dimca. Iar prilejul a fost unul cât se poate de îmbucurător. Creștinii din localitate, în frunte cu preotul paroh Vasile Cazacu, au lansat o invitație pentru a vedea cum arată sfântul lăcaș în urma unei serii de lucrări ample de reparație, care au fost executate cu ajutorul Bunului Dumnezeu și a oamenilor de bună credință.

Pentru creștinii din Dimca, renovarea scumpei lor biserici a fost un vis. Un vis pe care l-au urmat cu ardoare și-n care au crezut cu tărie. Un vis devenit, de acum, realitate. S-au făcut multe: atât în interior, cât și în exterior. A fost reînnoită capeteasma, dar și clopotnița. Iar bucuria dimcenilor, datorită acestui fapt, este enormă. Dumnezeu le-a îngăduit să trăiască asemenea clipe minunate, pe care le-au simțit din plin și-au dorit să le împărtășească cu cei din jur.

La evenimentul prilejuit de sfințirea bisericii renovate au participat fețe bisericești importante din Bucovina, dar și de peste hotarele ei. Printre cei prezenți s-au regăsit Preasfințitul Siluan, Episcop de Herța, Preasfințitul Nikita, Episcop de Ivano-Frankovsk și Kolomîia, preoți și enoriași din satele din împrejurimi. Din Republica Moldova cu drag a sosit o delegație preoțească, avându-l la cârmă pe Arhimandritul Patrocl, Episcop de Dondușeni. Cu toții — oaspeți din locuri ceva mai alăturate sau ceva mai îndepărtate geografic, dar foarte apropiate sufletește — au fost primiți cu multă căldură la Dimca, în speță și de către micuții, care i-au întâmpinat cu flori, cuvinte duioase și bucurie în suflet. „Bine ați venit la noi, fraților, surorilor!”, au rostit cu sinceritatea lor copilărească fetițele și băiețeii, îmbrăcați în straie populare și îndrumați de învățătoarele de la liceul din localitate.

După cum se cuvine, a fost oficiată o slujbă, una cu totul deosebită pentru oamenii locului, care a consfințit o nouă pagină în istoria Biserica Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Este o mare izbândă, pentru care credincioșii au mulțumit în rugăciunile lor din această zi însemnată, și-o vor face în continuare, fiindcă Dumnezeu, împreună cu Preacurata Măicuță a Domnului și sfinții din Ceruri, le-au fost alături dimcenilor în acest frumos demers al lor, purtându-i spre calea cea dreaptă. Iar a avea grijă de-un lăcaș sfânt, chiar că este un gest de mărinimie supremă.

La finele slujbei, au fost adresate cuvinte de învățătură, dar și de felicitare pentru cele reușite, preotului paroh Vasile Cazacu și enoriașilor pe care-i păstorește. Totodată, în semn de recunoştinţă şi apreciere pentru finalizarea lucrărilor de reconstrucţie şi înfrumuseţare a bisericii, la solicitarea Mitropolitului Meletie al Cernăuților și Bucovinei și cu binecuvântarea Preafericitului Mitropolit Onufrie al Kievului și al Întregii Ucraine, părintele Vasile a fost distins de a purta a doua Cruce cu pietre scumpe. O mențiune binemeritată, de altfel, el fiind de peste douăzeci de ani îndrumătorul spiritual al dimcenilor.

— Să știți că, astăzi este mare sărbătoare în sătucul vostru. S-a reînnoit biserica — Casa Domnului. Acolo unde au venit bunicii noștri, părinți noștri, iar acum este rândul nostru să ne rugăm și să păzim Casa lui Dumnezeu în stare bună, frumoasă. Îmbogățită, înfrumusețată s-o transmitem copiilor noștri, ca și ei să aibă calea spre mântuire, — a menționat, printre altele, Episcopul Siluan în cuvântarea sa.

La rândul său, Arhimandritul Patrocl, unul dintre cei mai tineri episcopi din Republica Moldova (hirotonit la 21 aprilie anul curent) a remarcat că simte o deosebită plăcere să se afle în această zi la Dimca, mulțumind pentru primirea călduroasă de care a avut parte.

— Astăzi, întru’ această zi binecuvântată de Bunul Dumnezeu, ne-am învrednicit în pace, în liniște, sub lumina soarelui, să ne rugăm pentru lucrarea care s-a făcut, — a mai spus oaspetele din țara vecină și prietenă.

Iar eu cred că, de bună seamă, această zi din plină vară a anului 2024 este una care va rămâne pentru totdeauna întipărită în memoria creștinilor din Dimca, ea reprezentând, în același timp, o dovadă grăitoare a dragostei pe care oamenii de aici o poartă față de Dumnezeu și lucrurile sfinte!

Gheorghe SEMENIUC

„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/

Foto Eparhia Cernăuților și a Bucovinei din cadrul Bisericii Ortodoxe Ucrainene; Ana Vanzureac

- Reklama -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reklama -spot_img

Ultimul articol