-2.1 C
Chernivtsi
vineri, noiembrie 22, 2024

DOUĂ BISERICI, PRECUM DOUĂ BUNE SURORI. Ele sunt podoaba, mândria și comoara cea mai de preț a satului Prisăcăreni

Trebuie citit

Localitatea Prisăcăreni este binecuvântată cu mila Cerească de a avea două sfinte biserici. Aflate la câțiva pași distanță una de alta, ele sunt de parcă două bune surori, care conviețuiesc în liniște și pace, aducând multă bucurie în acest colț pitoresc din valea Siretului. Ambele — de o frumusețe rară, ambele — ocupă un loc aparte în sufletul prisăcărenenilor și nu numai al lor.

Istoria Bisericii Sfântului Ioan Teologul începe la cumpăna secolelor XVIII-XIX. Conform unor date, construcția ei a început în anul 1798, iar sfințirea a avut loc în 1803. Astfel, dacă ar fi să ne conducem după aceste consemnări istorice, în 2023 se rotunjesc 220 de ani de la inaugurarea ei. Poate că nu este întocmai o cifră exactă, dar un lucru este cert: ani și ani de-a rândul, pentru câteva generații bune de creștini acest sfânt lăcaș a servit drept loc de rugăciune. De fapt, nici acum biserica „veche” nu este dată uitării la Prisăcăreni, chiar dacă cu câțiva ani în urmă în sat a fost înălțată o nouă biserică, care poartă numele Marelui Mucenic Mina. Zidirea ei a fost inițiată în 2011, în 2017 aici s-a ținut prima slujbă, iar în 2019 a avut loc mărețul eveniment de sfințire.

Totuși, Biserica Sfântului Ioan Teologul nu se află nicidecum în umbră, ea își are rolul și valoarea ei. Enoriașii în frunte cu preotul paroh Ioan Banilean o îngrijesc cu dragoste, aici au loc unele slujbe, în special în perioada Postului Mare, precum și cele de pomenire a morților. Și cât de minunat este când ai posibilitatea de a-L slăvi pe Domnul într-o biserică, iar mai apoi să treci drumul și după un bob zăbavă să te închini la cealaltă!..

Și uite-așa, sora mai mare trăiește sincer bucuriile surorii mai mici, iar sora mai mică — pe-ale celei mai mari. Luni, 9 octombrie, a venit rândul Bisericii Ioan Teologul să îmbrace haine de sărbătoare, la această dată fiind pomenit Sfântul ei ocrotitor.

Ca de obicei, la Prisăcăreni s-a adunat multă lume, chiar dacă vremea de afară era una ceva mai răcoroasă, iar din punct de vedere al calendarului laic era o zi de muncă. Alături de oameni ai locului, pentru a împărtăși bucuria acestui eveniment special pentru Prisăcăreni au venit dragii lor prieteni din alte sate. Cu un „Bun venit!” și sincere mulțumiri au fost întâmpinați preoții de la bisericile din localitățile din împrejurare, dar și de la unele ceva mai depărtate, care au oficiat sfânta slujbă împreună cu preotul paroh Ioan Banilean, avându-l în frunte pe părintele Ioan Gorda, protopopul de Hliboca.

Impunătorul sobor preoțesc împreună de creștinii adunați au închinat o frumoasă rugăciune, preamărindu-l pe Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan de Dumnezeu Cuvântătorul. Despre viața și jertfa Sa întru Hristos au vorbit și preoții în cuvintele lor de învățătură.

— Vreau să mă alătur la bucuria slujbei de astăzi. Cu adevărat este o mare sărbătoare!.. Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan de Dumnezeu Cuvântătorul este primul patron al satului vostru, al doilea fiind Sfântul Mare Mucenic Mina. V-ați învrednicit de doi minunați sfinți, care vă ocrotesc satul. Rar cine are așa ceva. Cred că este o binecuvântare de Sus, — a remarcat părintele Ioan Gorda.

Tot el a ținut să mulțumească preotului paroh Ioan Banilean și vrednicilor creștini din satul Prisăcăreni, care au grijă de ambele biserici, asemănându-le cu două mândre mirese.

— Ați creat un colț de rai în Bucovina, — a adăugat protopopul de Hliboca.

Cuvinte calde de mulțumire, atât preoților, cât și tuturor celor prezenți, a adresat părintele Ioan Banilean, menționând că Ziua prăznuirii Sfântului Ioan Teologul este foarte iubită și așteptată la Prisăcăreni și ea trebuie să rămână tot așa pentru totdeauna.

Deci, să dea Bunul Dumnezeu ca astfel să și fie! Căci, venind la această bisericuță cu o istorie de peste două veacuri, noi le aducem, totodată, recunoștință și strămoșilor noștri care au zidit acest sfânt lăcaș, l-au îngrijit, l-au apărat când a fost nevoie și l-au transmis generațiilor tinere împreună cu credința lor cea adevărată.

Gheorghe SEMENIUC

„Monitorul bucovinean” – monitorbuk.com

- Reklama -spot_img

1 COMENTARIU

  1. Mă bucur nespus de mult pentru satul meu natal, pentru grija și dragostea părintelui paroh Ioan și a sătenilor față de locașul sfânt redeschis cu multă trudă de părinții noștri, păstrat și îngrijit cu credință în Dumnezeu, unicul mângâietor și ocrotitor de-a lungul vremurilor. Mulțumim Domnului pentru pacea din regiunea și localitatea noastră și ne rugăm bunului Domnezeu să dezrădăcineze ura, răutatea și vrajba dintre locuitorii Ucrainei și Rusiei și să instaureze pacea, bună învoirea și dragostea între oameni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reklama -spot_img

Ultimul articol