5.8 C
Chernivtsi
vineri, noiembrie 15, 2024

CU GÂNDUL LA CREDINȚA MOȘTENITĂ DE VEACURI. La Iordănești, zi de mare sărbătoare pe malul drept al Siretului

Trebuie citit

Sâmbătă, 13 iulie, în ziua cinstirii Sfinților 12 Apostoli (stil vechi), a fost sărbătorit și hramul paraclisului la noua biserică Sfântul Nectarie de Eghina, înălțată aici prin hărnicia enoriașilor și a părintelui paroh Gheorghe Moroz. În această zi aici s-au înfierbântat nu numai chipurile oamenilor dogorâți de arșița exagerată a lunii lui Cuptor, ci în mare măsură s-au încălzit și sufletele lor. Însă nu doar acesta a fost principalul eveniment din cadrul zilei.

După întâlnirea tradițională cu pâine și sare a Episcopului Nichita de către Gheorghe Lutic, primarul comunității teritoriale Carapciu și Nicolai Costinean, starostele bisericii, ierarhul a binecuvântat lumea adunată, a primit crucea din partea parohului, apoi, împreună cu un sobor de preoți, a săvârșit sfânta și dumnezeiasca liturghie.

La această biserică, în aceeași zi, dar cu un an în urmă, a fost sfințit locul pentru înălțarea unei noi clopotnițe cu intrare pe teritoriul bisericii. Și iată că la un an, prin hărnicia oamenilor și a preotului, datorită sprijinului din partea unor oameni de afacere cu credință în Dumnezeu, clopotnița a fost înălțată și pregătită pentru sfințire.

Și al treilea eveniment important al acestei sărbători a fost sfințirea noului set de clopote. Cu străduința profesoarei Oxana Nichiforiuc, originară din Iordănești, a fost înaintat pentru concurs un proiect pentru finanțare nerambursabilă de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni al Guvernului României. A dat Dumnezeu că proiectul a întrunit punctajul necesar și bisericii Sfântul Nectarie i s-a finanțat dotarea cu un set de unsprezece clopote în valoare de circa un milion și jumătate de grivne.

Slujba de sfințire a noii clopotnițe dotate cu clopote noi a fost săvârșită de soborul de preoți prezent la hramul Paraclisului Sfinții 12 Apostoli, împreună cu Episcopul Nichita, care a stropit cu agheasmă edificiul și clopotele din dotare. Ele îi vor chema pe enoriași din cele patru părți la sfânta liturghie, vor anunța despre slujbele închinate sărbătorilor în care lumea se va ruga cu bucurie. La Iordănești, ca și în multe alte sate de pe valea Siretului, mai există obiceiul de a trage clopotele când cineva părăsește această lume. Auzindu-le oamenii vin pentru ași lua rămas bun de la consăteanul lor, aprinzând o lumânare și sprijinind oarecum familia îndoliată. Aceste clopote vor bate și atunci când va fi pericol de furtună și de grindină.

În finalul sărbătorii parohienii și păstorul lor pr. Gheorghe Moroz, au primit felicitări din partea Mitropolitului Meletie prin cuvântul episcopului Nichita prezent la sărbătoare, care nu pentru pentru prima dată slujește în acest sat.

Cuvinte frumoase la adresa celora care trudesc pe tărâmul duhovnicesc au rostit părintele Constantin Șubran, paroh al bisericii Sfântul Voievod Ștefan cel Mare din Ropcea, protopopul Storojinețului pr. Vasile Covalciuc.

Un cuvânt de felicitare comunității și soborului de slujitori ai altarului a adresat domnul Nicolae Dan Constantin, ministru plenipotențiar la Consulatul general al României la Cernăuți. Diplomatul român și-a exprimat bucurie participării mulțumind pentru invitație. În calitate de reprezentant al Guvernului României în teritoriu, domnia s-a și-a exprimat dorința continuării colaborării în cadrul legislativ a comunității românești din regiunea Cernăuți cu Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, dar și alte organisme de stat și nonguvernamentale care au putea sprijini etnicii români din zonă.

În concluzie, după mine, chiar și acest eveniment desfășurat în ziua cinstirii Sfinților 12 Apostoli, ar putea fi înscris în suita evenimentelor dedicate datei de 520 de ani de la trecerea în rândurile celor veșnici a Voievodului Moldovei Ștefan cel Mare și Sfânt, vrednic de pomenire. Și ca argument aș aduce faptul că parohul Gheorghe Moroz a avut curajul să construiască un locaș de închinăciune în stil „ștefanian”, adică după arhitectura frumoaselor biserici și mănăstiri moldovenești ctitorite în vremea domniei neîntrecutului Voievod, dar și în timpul lui Petru Rareș.

Odinioară, într-o discuție, istoricul, arheologul și cercetătorul Nicolai Bodnariuc, mi-a adus argumente că bătălia lui Ștefan cel Mare din Codrii Cosminului care a avut loc la 26 octombrie 1497, în ziua Sfântului Dumitru (stil nou), a atins și teritoriile din împrejurimi, inclusiv localitatea Iordănești cu acest loc din lunca Siretului unde se află și biserica Sfântul Nectarie, înălțată într-un stil arhitectural moldovenesc ștefanian. Și pe bune Marele Voievod și oștenii lui merită pomeniți în veșnicie pentru apărarea cu prețul vieții lor a hotarelor țării și a credinței ortodoxe. Iar nouă nu ne rămâne decât să iubim credința Țării lui Ștefan cel Mare și Sfânt așa cum a iubit-o El.

Nicolae ȘAPCĂ

„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/

- Reklama -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reklama -spot_img

Ultimul articol