6.2 C
Chernivtsi
vineri, noiembrie 15, 2024

„CATEDRALA SUFLETULUI ROMÂNESC ÎNSTRĂINAT DIN CIUDEI, ÎN CONTINUĂ LUCRARE ȘI ÎN 2024

Trebuie citit

Îndreptându-te spre sătișorul Crăsnișoara Nouă, îți apare în față un impunător lăcaș de închinăciune cum puține pot fi văzute prin părțile locului. Este vorba despre biserica Sfinții Trei Ierarhi din localitatea Ciudei, centrul administrativ al comunei, înconjurat de sate cu populație preponderent românească, cu școli și biserici unde limba română se mai simte la ea acasă.

Anume aici, în anul 2013 din inițiativa unui grup de locuitori din cătunul Vatra Satului care se mărginește cu Crăsnișoara Nouă are loc o adunare de constituire a unei noi parohii, căreia i se propune hramul Sfinților Trei Ierarhi, propunere făcută de tânărul și energicul preot Vasile Pojoga, inspirată de la renumita biserică „Trei Ierarhi” din Iași, pentru a aduce mai aproape spiritul cultural ieșean de românii rămași în comunitățile istorice în afara granițelor țării. La acea vreme Mitropolit al Cernăuților și Bucovinei fiind ÎPS Onufrie, îl numește printr-un Decret al său paroh în noua parohie pe preotul Vasile Pojoga. Aceasta însemna că parohia este românească, fapt foarte important.

Lucrările de construcție au început imediat. Lumea își dorea lăcașul, făceau donații din ce puteau, iar tânărul preot găsea metode de atragere a „investițiilor în spiritualitate”, ceea ce înseamnă și păstrarea aici a limbii, tradițiilor creștine și bisericești românești. Până la sfârșitul anului 2013 a fost finisat demisolul bisericii, ceea ce permitea ținerea sfintei liturghii deja în condiții bune. Înălțarea impunătoarei biserici continua de zi cu zi. Aceasta îi încuraja pe creștinii ortodocși la muncă unde sute de oameni din parohie și nu numai făceau voluntariat la lucrările de construcție, mai ales zidărie și apoi tencuială.

O nouă surpriză pentru românii care frecventează acest sfânt lăcaș, a fost când s-a ajuns la înălțarea turnurilor bisericii. Aici preotul paroh a impresionat cu ideea ca unele turle de pe mijlocul și din spatele bisericii să fie construite în stilul celora de la Mănăstirea Curtea de Argeș din România, dar și Biserica Sfântul Ierarh Nicolae din Cernăuți, arătând prin aceasta unitatea spirituală a bisericii ortodoxe din zona Cernăuți cu cele mai îndepărtate lăcașuri de cult, în cazul nostru Mănăstirea Curtea de Argeș, care se asemană prin turnurile răsucite.

La ora actuală aspectul exterior al bisericii Sfinții Trei Ierarhi din Ciudei care este practic finisat impune stimă și recunoștință pentru lucrările efectuate.

— Una din cele mai mari necesități materiale ale bisericii rămâne pictarea pereților interiori. În prezent o parte din pictură este efectuată de pictori profesioniști în iconografie, cu experiență de lucru la alte biserici și mănăstiri din Ucraina și România. Anul trecut când se împlininea un deceniu de la începerea construcției, în sesiunea de finanțare a anului 2023, „Comunitatea religioasă parohia Sfinții Trei Ierarhi din cadrul Eparhiei Cernăuților și a Bucovinei a Bisericii Ortodoxe Ucrainene din satul Ciudei” a înaintat către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni al Guvernului României proiectul „Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din satul Ciudei — catedrală a sufletului românesc înstrăinat” și am obținut sprijin financiar, — își exprimă bucuria părintele Vasile Pojoga, parohul bisericii.

— Aceasta ne-a permis să efectuăm un mare volum de lucrări. Și iată că anul acesta, în 2024, bucuria ne este nemărginită. Departamentul pentru Românii de Pretutindeni al Guvernului României ne-a aprobat continuarea proiectului. Aceasta ne permite să efectuăm aproximativ 75 la sută din suprafața picturii. Este un motiv ca și mai mulți enoriași să frecventeze biserica noastră. În prezent în biserică lucrează șapte pictori profesioniști, astfel lucrările sunt în toi. Ele au fost reluate odată ce regimul termic din incintă au permis acest lucru. Mulțumirile enoriașilor către conducerea DRP sunt nemărginite. Astfel Departamentul este ctitor al bisericii lui Hristos din satul Ciudei, — explică părintele.

Important este că în cadrul proiectului iconografic este prevăzută pictarea „Galeriei Sfinților Români”, canonizați în diferite timpuri de Biserica Ortodoxă Română, care fac cinste culturii și spiritualității românești și care va contribui la promovarea lor în rândurile etnicilor români din Ciudei și din localitățile din împrejurimi: este vorba despre Ștefan cel Mare și Sfânt, Sf. Mitropolit Dosoftei, Cuvioasa Parascheva de la Iași, Sf. Iacob Putneanul, Sfinții Martiri Brâncoveni, Cuv. Maică Filofteia de la Argeș, Sf. Ioan Hozevitul și mulți alții. Pictarea ei continuă.

Părintele Vasile Pojoga este paroh al bisericii „Sfinții Trei Ierarhi” din Ciudei din anul 2013. Având capacități organizaționale deosebite, încă până a deveni preot a fondat corul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” din localitatea Crasna. După aceasta urmează fondarea corului „Fiii Arboroasei” din localitatea Iordănești, care a devenit cunoscut și în multe zone din România. Fondează corul bisericii „Sfântul Nicolae” din localitatea Voloca și corul bisericii „Sfântul Dumitru” din Igești. În 2012 ia ființă corul Asociației „Anastasia” a bisericii „Sfinții Trei Ierarhi” din Ciudei. A fost membru al corului Mănăstirii Sf. Antim din București.

Nicolae ȘAPCĂ

„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/

- Reklama -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reklama -spot_img

Ultimul articol