5.3 C
Chernivtsi
vineri, mai 9, 2025

UITE PARAZIȚII! Năvala căpușelor nu le dă pace din nou bucovinenilor

Trebuie citit

Ca de obicei, în această perioadă, se activizează căpușele. Potrivit specialiștilor, „sezonul fierbinte” va dura aproape până la sfârșitul toamnei, însă vârful este așteptat în lunile mai-iunie, precum și septembrie-octombrie.

Căpușele trăiesc, după cum se știe, în locuri umede și umbroase: iarbă, tufișuri, poteci forestiere. Odată ajunse pe corp, ele se atașează fără durere, deoarece secretă substanțe care amorțesc locul mușcăturii. Prin urmare, medicii recomandă să nu subestimăm mușcătura unei căpușe, deoarece acești paraziți pot provoca boala Lyme, encefalită și alte boli infecțioase grave.

„Poți „prinde” o căpușă nu doar în pădure, ci și pe peluzele orașului, în parcuri sau chiar în propria curte. Contrar unui mit răspândit, ele nu sar din copaci și nu urmăresc oamenii – dar pot urca pe corp atunci când te relaxezi în natură”, — relatează Departamentul de sănătate al Administrației Militare Regionale Cernăuți.

Pentru a ne proteja, specialiștii recomandă evitarea plimbărilor prin pădure în această perioadă. Totuși, dacă decizi să mergi în natură, rămâi pe cărările centrale și nu intra în iarbă de pe margini, — sfătuiesc reprezentanții din domeniul sănătății.

„Dacă intenționați să mergeți într-un loc cu vegetație, alegeți haine care acoperă bine corpul, de culoare deschisă, cu mâneci lungi și pantaloni lungi. De preferat, băgați pantalonii în șosete, chiar dacă nu e la modă. Nu vă așezați și nu vă întindeți pe iarbă. Folosiți repelente – substanțe care țin insectele la distanță. Verificați corpul dvs. și al celor din preajmă la fiecare două ore de plimbare”, — avertizează Departamentul regional de sănătate.

La întoarcerea acasă, se recomandă un control atent al corpului sub o lumină bună. Controlul trebuie să înceapă de jos, de la tălpi, și să continue în sus. Nu strică să faceți un duș – acesta ajută la îndepărtarea căpușelor care nu s-au atașat încă. Hainele trebuie curățate și spălate bine. La fel și păturile. Scuturarea lor nu este suficientă pentru a scăpa de o căpușă.

Dacă totuși o căpușă a mușcat pe cineva, Ministerul Sănătății a elaborat un algoritm de acțiune pentru asemenea cazuri. Acesta prevede, printre altele:

– Scoateți căpușa cât mai repede posibil. Nu o acoperiți cu alcool, ulei sau alte substanțe;

– Căpușa poate fi îndepărtată cu o pensetă specială, disponibilă în farmacii sau în magazinele de produse pentru animale;

– După îndepărtare, dezinfectați locul mușcăturii și spălați-vă bine pe mâini cu săpun;

– Urmăriți starea de sănătate timp de câteva săptămâni: dacă apare febră sau roșeață pe piele – adresați-vă imediat medicului! De asemenea, trebuie să consultați un medic dacă căpușa a stat pe corp mai mult de 36 de ore – vi se pot prescrie antibiotice pentru profilaxia bolii Lyme.

Asistența medicală în caz de mușcături de căpușe poate fi acordată la punctele traumatologice, de către un chirurg sau un medic infecționist.

Între timp, după cum o arată statisticile, căpușele „atacă” destul de des locuitorii Bucovinei. Potrivit Centrului regional Cernăuți de control și prevenire a bolilor, doar în aprilie 2025 s-au înregistrat 22 de sesizări privind mușcături de căpușe. În total, anul acesta au fost extrase 60 de căpușe de pe pielea oamenilor, dintre care 21 erau infectate cu borelioză – adică 35% din cazuri. De asemenea, de la începutul anului au fost deja înregistrate 19 cazuri de boală Lyme, în timp ce în aceeași perioadă din 2024 au fost doar 9.

Instituția mai raportează că, dintre cele 228 de căpușe analizate din mediul exterior, 22 (9,3%) s-au dovedit a fi infectate cu borelioză.

„Această rată este destul de ridicată și mai mare decât anul trecut. De regulă, căpușele pentru analiză sunt aduse de locuitorii orașului Cernăuți și putem spune că fiecare a treia căpușă pe care o extragem de pe o persoană este infectată”, — a remarcat medicul epidemiolog Natalia Zahariuc într-un comentariu pentru publicația „ASS”.

Așadar, fiți vigilenți și aveți grijă de voi!

Victor MELNIC

„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/

- Reklama -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reklama -spot_img

Ultimul articol