Când în drum ești obosit la culme, oprește-te pentru o clipă. Du-te în pădurea care te așteaptă și îți va înveseli sufletul.
Pădurile din jurul satului Valea Cosminului au atras întotdeauna călători și culegători de ciuperci. Printre fagi asemănători cu coloanele unei acropole antice, care sprijină cerul, te simți ca într-un basm.
În filiala „Gospodăria silvică Cernăuți” a Întreprinderii de Stat „Pădurile Ucrainei” mi s-a recomandat să vizitez silvicultura din Cosmin. Intrând de pe șoseaua internațională pe teritoriu, am văzut că aici este un bun gospodar. Gardurile vii din cimișir veșnic verde se întind pe zeci de metri. Aș dori să remarc doar că această plantă a fost deteriorată de un dăunător în ultimii ani, atât în gospodării, cât și în apropierea instituțiilor, iar tufișurile au fost pipernicite. Însă datorită eforturilor pădurarilor, tratamentului în timp util cu soluții necesare, au fost salvate. Aleile sunt pavate decorativ, există o grădină tânără, bordurile sunt văruite. Gospodăria silvică este condusă de Ilie Posteuca. A absolvit școala tehnică forestieră, Universitatea Națională din Cernăuți, iar în prezent studiază la Universitatea Națională de Silvicultură din Lviv. Bunicul său a lucrat ca pădurar aici, tatăl, ca și fiul său, a trecut de la exploatare forestieră, tractorist, maistru până la pădurar. Dar din anumite motive, atunci când fiul lucrează împreună cu tatăl, se consideră corupție. Prin urmare, tatăl lui Ilie a trebuit să se schimbe la un alt loc de muncă. Astfel gospodăria este condusă de fiu.
Suprafața forestieră este de 4.250 hectare, 60% este fond de rezervație naturală. Aici există mai multe rezervații de importanță locală. Două echipaje lucrează la lucrări de exploatare forestieră. Paza forestieră o asigură 11 persoane. Lemnul comercial este vândut exclusiv prin licitații electronice. De la începutul anului, peste 100 de metri cubi de lemne de foc au fost livrați familiilor combatanților și soldaților de pe front. În plus, gospodăria silvică furnizează lemn de foc pentru sfera socială din Voloca și Tărășeni.
Împreună cu pădurarul Ilie Posteuca și maistrul silvic Anatoli Prisiajniuc, am mers în cartierul forestier nr. 7, unde se află stejarul de 540 de ani, care se consideră plantat de Voievodul moldovean Ștefan cel Mare, adevărat monument al naturii. Pe o cruce masivă de stejar, cuvintele domnitorului: „Moldova nu e a mea şi nici a voastră nu e, ci a urmașilor voștri, a urmașilor urmașilor voștri în veacul vecilor…» .
Mergând în lungul drumurilor forestiere, am văzut mai multe zone în care se desfășurau activități silvice. În special, recepția finală a tăierilor de reîmpădurire. Pe un sector se vedeau mai mulți copaci înalți.
— I-am lăsat pentru biodiversitate, – comentează Anatoli Prisiajniuc. — Au indicatori genetici mari, dau semințe sănătoase, din care cresc puieți frumoși. Noi practic nu plantăm culturi forestiere, pentru că regenerarea naturală este bună. Totul trebuie făcut la timp. Iluminarea, defrișarea, tăierea sanitară, rărirea, astfel pădurea va fi foarte productivă.
Suntem în cartierul 35. Fagii de peste 30 de metri înălțime, sunt drepți și netezi ca creioanele. Ce frumusețe… Dar câtă muncă a trebuit să se depună pentru a crește o astfel de pădure. Am fost profund impresionat de ceea ce am văzut. Pe drum ne-am întâlnit cu culegători de ciuperci. Sunt mulți de aceștea în fiecare zi. Pentru că pădurea nu este doar lemn, ci și un loc de odihnă. Silvicultorii au instalat zeci de locuri de odihnă, iar în urmă cu doi ani, în apropierea autostrăzii internaționale a fost amenajat un teren pentru popasuri. Pe drum ne-am întâlnit cu un fost maistru forestier în a treia generație, Victor Ciornei, un vechi cunoscut de-al meu. Bunicul său, tatăl și Victor au lucrat împreună. În prezent, Victor se află la odihnă binemeritată.
P. Pidgorianskîi
Foto de autor
„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/