Această toamnă ne-a surprins prin mărimea prețurilor la cartofi: pe cumpărători — în mod neplăcut, pe vânzători — ceva mai plăcut. Și, în acest caz, putem spune că merge vorba despre o chestiune, care ne privește pe aproape fiecare dintre noi, întrucât această legumă este preferata multor mese și, nu degeaba, și-a câștigat renumele de „a doua pâine”. Fapt dovedit și de datele oficiale, care arată că, în Ucraina producția anuală de cartofi se „învârte”, în medie, în jurul cifrei de 21 milioane tone. Însă, sezonul actual a fost unul nu tocmai favorabil pentru cultivatorii de cartofi, ceea ce s-a răsfrânt, în cele din urmă, și asupra aspectului financiar.
Asta încă nu-i sfârșitul…
Potrivit Direcției principale de statistică în regiunea Cernăuți, în septembrie un kilogram de cartofi costa în Bucovina în medie 19,26 grivne. Asta — cu 9,7% mai scump, față de decembrie 2023 și plus 11,1% în comparație cu indicele lunii august a anului curent. Dar, avem câteva de „dar”…
În primul rând, în octombrie prețul cartofilor a continuat să sporească, iar în al doilea — după cum prognozează experții din domeniu, acest salt va persista și mai departe. De exemplu, Inna Salo, colaborator științific al Institutului economiei agrare, crede că, până la finele toamnei pentru 1 kg de cartofi va trebui de scos din buzunar aproximativ 30 grn. Și mai puțin optimist este analiticianul Clubului Ucrainean al business-ului agrar, Maxim Gopka, care preconizează că, deja la iarnă prețul va ajunge la nivelul 50-55 grivne per kilogram.
Și, totuși, de ce s-a creat o asemenea situație dezavantajoasă pe piața cartofilor, care, altădată, era mult mai stabilă? Selecționerul Mîkola Zavalinîi povestește că, vara secetoasă reprezintă principala cauză a recoltei slabe, înregistrată în diferite regiuni ale țării. Astfel, arșița puternică și de lungă durată a dus la aceea că, un procentaj foarte mare dintre cartofii culeși este nu numai mic ca dimensiune, dar și putred.
— În viața mea, n-am văzut niciodată ca la data de 17 mai să ne lovească niște înghețuri atât de puternice, care au afectat plantele de cartofi până la sol și, în rezultat, ele s-au înnegrit. Mai apoi a început seceta, iar culturile n-au reușit să-și revină și să prindă puteri, pentru a forma viitoarea roadă. Asta este principala cauză, — remarcă specialistul într-un comentariu pentru „Gazeta.ua”.
Mîkola Zavalinîi, de asemenea, menționează că, seceta a provocat o vârtoșenie extremă a solului. O perioadă lungă, rădăcinile plantelor n-au avut acces la oxigen, începând să putrezească. Deci, din spusele expertului, după ploi, solul trebuie întotdeauna prelucrat, pentru ca aerul să pătrundă până la rădăcină, în caz contrar — pământul „se cimentează” și începe procesul de putrefacție.
— Afară de aceasta, în zilele toride solul se încălzește adânc. Și, dacă în această perioadă are loc formarea vițelor, atunci bulbii degradează. Din cauza lipsei de aer și de umeditate, ei devin infertili și, de asemenea, încep a putrezi, — a mai notat M. Zavalinîi.
Ne vor salva, oare, cartofii aduși de peste hotare?
În condițiile problemelor de pe „arena” internă, se vorbește tot mai mult despre importul de cartofi. De fapt, acest lucru deja are loc. Conform datelor Serviciului Vamal de Stat, din ianuarie și până-n august 2024, Ucraina a adus din străinătate 15 mii tone de cartofi, în timp ce exportul în această periodă a constituit doar 760 t. În echivalent bănesc, Ucraina a cumpărat de peste hotare cartofi în sumă de peste 9 milioane de dolari și a vândut la nivel de 215 mii dol.
În septembrie a început importul de cartofi din Polonia și Lituania. După cum specifică publicația „EastFruit”, este vorba despre trei camioane cu producție, care au intrat în țară în intervalul 1-23 septembrie: 22 tone din Lituania și alte 42 t — din Polonia, țări, unde, apropo, cartofii au rodit bine.
Dar, va deveni, oare, cartoful din import colac de salvare pentru noi? Va influența asta în mod pozitiv prețul, sau va fi invers?
— Aceasta va depinde de piețele, unde există propunere de producție. Având în vedere cartofii, poate fi Egiptul, țările din Uniunea Europeană, de exemplu, aceeași Polonie. Dar, trebuie să înțelegem că, aceasta presupune cheltuieli suplimentare în ceea ce privește logistica și conservarea temporară. Plus suplimentările de preț asupra cărora acționează importatorii. De aceea, per ansamblu, există posibilitatea ca, toate aceaste măsuri să oprească creșterea prețului, dar, totodată, nu-l vor face mai mic. Cred că, va fi cum a fost și cu ceapa în anul 2023, atunci când pe piață era suficientă producție, prețul ei ajunsese la o cotă maximă, iar apoi s-a păstrat la acest nivel. Astfel, se importa producție, însă prețul nu putea să scadă, fiindcă nu era profotabil de-o vândut. În acest mod, datorită volumului, prețul era stabil și nu se majora, dar, în această situație, nici nu se înregistra vreo scădere semnificativă, — estimează deja amintitul analitician Maxim Gopka, de la Clubul Ucrainean al business-ului agrar.
Gheorghe SEMENIUC
„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/