Merge vorba despre salvatorii din fostul raion Hliboca, munca cărora, fără îndoială, este una din cele mai dificile. În fiecare zi pe umerii lor „cade” o responsabilitate enormă — aceea de a veni în ajutorul oamenilor loviți de necaz. Și am vrea, cu siguranță, ca salvatorii să-și arate cât mai rar posibil abilitățile profesionale, dar, din păcate, și incendii, și accidente rutiere, și evenimente pe apă, și multe alte situații de urgență, au loc mai că în fiecare zi, așa că oamenii de la Serviciul „101” n-au timp de relaxare. Ei sunt întotdeauna pregătiți: în zi de lucru, de sărbătoare, dimineața, la amiază, seara sau noaptea… Așa le este meseria.
Așadar, pentru a fi salvator trebuie să te afli mereu într-o condiție fizică bună, căci ai neveie de ea ca de aer la fiecare misiune, la fiecare apel. De fapt, pentru „a fi în formă”, dar și pentru a demonstra publicului larg măcar o mică parte din munca cotidiană, salvatorii organizează diferite concursuri de măiestrie profesională. Unul dintr-acestea a avut loc la Cernăuți în preajma Zilei salvatorului, marcată în Ucraina la data de 17 septembrie. Competiția numită „Cel mai puternic pompier-salvator al anului 2023” s-a disputat între subdiviziunile Direcției principale a Serviciului de Stat pentru Situații de urgență din regiunea noastră atât la individual, cât și pe echipe.
Zona hliboceană a fost reprezentată la concurs și, trebuie de spus, cu destul succes, de către colaboratorii Stației de pompieri și salvatori Nr. 14, care se află în fostul nostru centru raional. Astfel, salvatorii din Hliboca au trecut cu abilitate și bine organizat proba de „Ștafetă”, clasându-se în final pe un prestigios loc trei.
Ar trebui menționat că întrecerile, la fel, de fapt, ca și munca de zi cu zi a salvatorilor, au fost foarte intense, cerând de la participanți rezistență maximă, măiestrie profesională de înalt nivel și o bună pregătire. În total au fost cinci etape. Mai întâi, salvatorii intrați în concurs au ridicat pe scări tocmai la etajul patru furtunurile de refulare, apoi au urcat tot la această înălțime dispozitivul de înfășurare a furtunurilor, folosind coarda de siguranță și au efectuat ulterior coborârea.
În timpul parcurgerii trenajorului de putere competitorii au mutat pe traseu cu ajutorul unui baros o bucată de metal. La penultima etapă a competiției a trebuit de trasat o linie de lucru pentru stingerea unei ținte, iar în final pompierii au transportat un accidentat. Toate acestea au fost efectuate în echipament de lucru complet, care cântărește aproximativ 30 kg, așa cum o fac salvatorii și în timpul misiunilor de serviciu.
Notăm că după terminarea programului de competiție, șeful Direcției principale a Serviciului de Stat pentru Situații de urgență din regiunea Cernăuți, Serghei Mihailiuc, i-a premiat pe ocupanții locurilor fruntașe cu medalii, cupe și diplome, menționând că lupta a fost interesantă, iar profesionalismul salvatorilor — la cel mai înalt nivel. Cu o astfel de părere nici n-ai cum să nu fii de acord, căci reprezentanții Serviciului „101” își demonstrează calitățile nu numai în timpul concursurilor, dar și la orice oră din zi sau noapte. Pentru aceasta le mulțumim frumos!
Gheorghe SEMENIUC,
Foto Serghei Lupuleac