2.3 C
Chernivtsi
joi, noiembrie 21, 2024

OCHII LA CONTROL! Astăzi, 10 octombrie, de Ziua Mondială a Vederii, vorbim despre importanța sănătății ochilor și particularitățile meseriei de oftalmolog cu doctorița Policlinicii din Hliboca, Iana Pavliuc

Trebuie citit

Probabil că, munca acestor specialiști medicali are un sens cumva deosebit. Asta deoarece, ei poartă grijă de ceva foarte prețios ce i-a fost dat omului — vederea noastră dragă. Altminteri, nu s-ar zice că ochii sunt oglinda sufletului. Plus că, și majoritatea informațiilor noi le dobândim prin intermediul vederii, care ne mai și oferă posibilitatea să admirăm frumusețea lumii înconjurătoare. Dar, din păcate, ochii, de asemenea, se îmbolnăvesc și chiar nu de rareori, mai ales acum — în era de „dominație” a tehnologiilor performante. În acest caz, salvarea o găsim la medicii oftalmologi, care știu cum să ne ajute.

Oftalmologia — o chestiune fină

Iana Pavliuc are în spate o experiență destul de vastă. În domeniul oftalmologiei ea activează de peste nouă ani. Și-a început cariera la Cernăuți la magazinul de specialitate „Profi optica”, iar actualmente este medic oftalmolog la Policlinica Spitalului Multiprofil din Hliboca, tratând atât pacienți adulți, cât și copii.

Doamna doctor are origini în localitatea Slobozia din zona Hlibocii. Medicina, într-un fel sau altul, a fost în atenția ei încă din anii copilăriei. Fiind copilă, cu mare bucurie interpreta rolurile de medic la diferite serbări de Anul Nou, iar aceasta se întâmpla foarte des. Acasă, în schimb, avea în fața ochilor exemplul tatălui său, tehnician dentar de profesie, care împreună cu mama i-au insuflat viitoarei doctorițe dragostea față de medicină. Astfel, când veni vremea de a lua decizia în privința meseriei, pe care ar dori să o practice, alegerea a fost cât se poate de evidentă. Ce alta, dacă nu medic, urma să se facă tânăra.

— Odată cu terminarea clasei a noua, am înțeles că vreau să studiez la o instituție de învățământ sanitar, așa că am intrat la Colegiul medical. Încheindu-mi aici studiile, n-am abandonat această cale și am hotărât să fac următorul pas la Universitatea Bucovineană de Medicină. Mă gândeam, ce am eu de pierdut — hai să încerc! Alegerea am făcut-o între două opțiuni: medicină generală și stomatologie, — povestește Iana Pavliuc.

Mărturisește că, de oftalmologie s-a îndrăgostit în timpul perioadei de studenție. I-a plăcut, ca fiind o activitate care necesită o muncă foarte fină. Deci, dintre toate direcțiile medicale, a ales să profeseze anume în ceea ce înseamnă oftalmologia și preocuparea față de sănătatea ochilor.

Printre obligațiunile de serviciu ale doamnei Pavliuc se numără examinarea vederii adulților și copiilor, tratarea diverselor afecțiuni oculare, prescrierea și alegerea ochelarilor, consultarea pacienților cu eventuale agravări în urma diabetului zaharat etc. Este o muncă deloc ușoară și de mare responsabilitate, totodată. Însă, atunci când tratamentul indicat aduce roade, iar funcțiile vederii se ameliorează, doctorița este extrem de bucuroasă c-a reușit să le fie de folos celor care au nevoie de ajutor. 

Cine sunt „dușmanii” ochilor și cum să-i înfruntăm

Având în vedere propria experiență practică, Iana Pavliuc remarcă că, în prezent problemele oftalmologice sunt la ordinea zilei.

— Într-adevăr, adresările la oftalmolog devin din ce în ce mai numeroase. Odată cu progresul tehnologic, drept urmare, și patologiile vederii sunt în creștere. Cel mai des la cabinetul meu vin pacienți, care se plâng de înroșirea ochilor, oboseală oculară, dureri de cap, înrăutățirea vederii, spasme, miopie, hipermetropie, — menționează doctorița Policlinicii din Hliboca.

De asemenea, ea mai atenționează asupra însemnătății îngrijirii și protejării vederii copiilor, dat fiind că medicii consemnează afecțiuni ale ochilor la vârste tot mai fragede.

— În momentul de față, copiii petrec mult timp în gadgeturi. Este un lucru extrem de periculos, îndeosebi în condițiile lipsei de curent electric, deoarece, în astfel de circumstanțe, ochii obosesc, iar concentrația și eficacitatea activității scade. Asta reprezintă un pericol, mai ales, în cazul persoanelor care suferă de miopie, hipermetropie sau astigmatism, — dezvăluie doctorița.

După spusele sale, din perspectiva unui specialist în oftalmologie, copiilor li se permite să stea în telefon nu mai mult de o oră pe zi, în schimb, e nevoie să se plimbe și să se ocupe cu sportul cât mai des. Adulții, la rândul lor, în timpul lucrului cu dispozitivele tehnice, trebuie să facă o pauză de 15 minute la fiecare oră.

— Gadgeturile, telefoanele mobile, iluminarea insuficientă, uscarea ochilor, deprinderile vicioase, alimentația incorectă, problemele cu coloana vertebrală, oboseala — toți acești factori influențează negativ asupra vederii noastră, — subliniază oftalmologul Iana Pavliuc.

— Dar iată așa o întrebare: ochelari sau lentile — care este părerea Dumneavoastră profesională, — mă interesez de interlocutoarea mea.

— Dacă vorbim de copii mici și oameni de vârste înaintate, este indicat de purtat ochelari. În cazul persoanelor tinere, care duc un mod de viață activ, mai confortabile vor fi lentilele de contact, — răspunde doctorița.

În același timp, doamna doctor ne sfătuiește să nu amânăm vizitele la oftalmolog.

— Dacă simțiți un disconfort atunci când lucrați la calculator, aveți dureri de cap, observați că vederea scade — consultați cât de curând posibil un specialist. La oftalmolog trebuie de se adresat o dată pe an în scop profilactic, iar în caz de existență a unei patologii — o dată la 4-6 luni, — recomandă Iana Pavliuc, iar de sfatul ei, cred că, ar fi bine să ascultăm, doar medicul nu-ți va dori ceva rău, mai ales acel care își știe bine și-și iubește meseria.

Gheorghe SEMENIUC

„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/

- Reklama -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reklama -spot_img

Ultimul articol