Comunitatea Teritorială Ceahor, împreună cu alte două comune din Bucovina, au depus cereri de participare la un proiect de modernizare a iluminatului stradal. Însă, și altele mai au timp să facă acest lucru
Trei comunități teritoriale din regiunea Cernăuți – Ceahor, Secureni și Hotin – și-au exprimat dorința de a participa la inițiativa de înlocuire a iluminatului stradal învechit cu unul modern și eficient din punct de vedere energetic. Potrivit Agenției de Stat pentru Reconstrucție și Dezvoltare a Infrastructurii din Ucraina, în total, 402 comunități teritoriale din țară au manifestat interes pentru acest proiect.
„În aceste comunități există aproape 902 mii de felinare stradale, dintre care 196524 (21,79%) necesită înlocuire cu modele LED eficiente din punct de vedere energetic. În special, este planificată instalarea a 49134 de corpuri de iluminat LED cu o putere de 100-120 W și a 147390 de corpuri de iluminat LED cu o putere de 65-80 W”, — au explicat Agenția.
Autoritatea mai transmite că, per ansamblu, în cadrul acestui proiect, se planifică înlocuirea a până la 2 milioane de felinare stradale în toată țara. Un sfert dintre acestea vor fi echipate cu un sistem de reglare automată a intensității luminii, în funcție de nivelul de iluminare ambientală. „Astfel de instalații vor fi indispensabile pe magistrale”, consideră oficialii Agenției.
Potrivit Serviciului de Reconstrucție și Dezvoltare a Infrastructurii din regiunea Cernăuți, comunitățile teritoriale care doresc să își modernizeze iluminatul stradal, dar încă nu au depus o cerere, mai au șansa să o facă, trimițând un e-mail la: n.kharytonova@nidi.org.ua.
„Implementarea proiectului se va desfășura pe principiul cofinanțării: echipamentele principale vor fi furnizate de partenerii internaționali, iar bugetele comunităților vor acoperi achiziția cablurilor și conectarea acestora”, — subliniază reprezentanța regională a Agenției de Reconstrucție și Dezvoltare a Infrastructurii.
După colectarea cererilor, va fi organizată o licitație pentru achiziția echipamentelor, care vor fi distribuite comunităților pentru instalare.
„Trecerea la iluminatul stradal eficient din punct de vedere energetic nu înseamnă doar economisirea energiei electrice, ci și protecția mediului, reducerea sarcinii asupra sistemului energetic național și crearea unor condiții confortabile și sigure pentru toți cei care folosesc drumurile”, — sunt convinși moderatorii proiectului.
Victor MELNIC
„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/