10.9 C
Chernivtsi
sâmbătă, aprilie 5, 2025

IEPURII PREDOMINĂ, LUPII ȘI FAZANII DEVIN MAI NUMEROȘI, EXISTĂ ȘACALI ȘI ZIMBRI DIN CARTEA ROȘIE: cine viețuiește în pădurile bucovinene

Trebuie citit

Oficiul silvic Podolia, care administrează pădurile din regiunile Cernăuți, Hmelnițki și Ternopol, a finalizat recent numărătoarea tradițională a animalelor. Potrivit silvicultorilor, comparativ cu anul trecut, numărul total al viețuitoarelor din fondurile de vânătoare ale acestor trei regiuni a suferit schimbări semnificative: în special, numărul animalelor cu copite a crescut cu 7%, iar populația păsărilor — cu peste 10%.

Iepurele de câmp continuă să ocupe poziția de lider în ceea ce privește populația pădurilor. Conform calculului efectuat, anul acesta numărul lor este de 100737 exemplare. Cifra indică condiții favorabile pentru aceste animale, însă, totuși, iepurii pot provoca daune plantelor forestiere tinere și pot perturba echilibrul ecosistemelor, — notează specialiștii din domeniu.

Reprezentanții Oficiului silvic Podolia mai menționează că, printre animalele cu blană, al căror număr este și el în creștere, există și specii care pot provoca nu doar pagube ecosistemelor, ci și reprezintă o amenințare pentru gospodăriile locale. Dacă anul trecut în pădurile din regiunile Cernăuți, Hmelnițki și Ternopol erau 138 de lupi, anul acesta numărul lor a ajuns la 167. Astfel, în regiunea Hmelnițki au fost înregistrate 91 de exemplare, în Ternopol – 43, iar în Bucovina – 33. 

De asemenea, din spusele pădurarilor, se observă o migrație periculoasă a șacalilor, al căror număr total în Bucovina și Hmelnițki a ajuns la 31 de animale. În același timp, din cauza lipsei de vânătoare, a crescut numărul altor prădători și dăunători, cum ar fi vulpile, ratonii și câinii vagabonzi.

„Susținem în mod activ dezvoltarea gospodăriilor de vânătoare, chiar dacă acest domeniu este în prezent subvenționat. De exemplu, în fiecare ocol silvic din cadrul filialei noastre sunt amenajate cantine forestiere, unde se aduce regulat hrană. În total, în pădurile din Bucovina, Hmelnițki și Ternopol funcționează peste 1000 de locuri de hrănire pentru animale și peste 1300 de locuri cu sare. Anual, pregătim tone de cereale, fân și rădăcinoase, realizăm mături furajere și achiziționăm sare”, — subliniază șeful Departamentului de vânătoare, recreere și utilizări secundare al Oficiului silvic Podolia, Igor Burkovskii.

Rezultatele numărătorii au arătat, de asemenea, o dinamică pozitivă în ceea ce privește animalele cu copite. În special, numărul total de căprioare din pădurile regiunilor Hmelnițki, Ternopol și Cernăuți a crescut la 7799 de capete, iar populația mistreților a ajuns la 4575 de exemplare. Aceste animale sunt din ce în ce mai des întâlnite în apropierea așezărilor umane, ceea ce generează noi provocări, inclusiv deteriorarea culturilor agricole. De menționat că, în pădurile Bucovinei pot fi întâlniți și zimbri incluși în Cartea Roșie – 57 de exemplare, precum și râși – 60 la număr.

Totodată, în pădurile administrate de Oficiul silvic Podolia trăiesc în prezent peste 50 de mii de păsări.

„Anul acesta, numărul fazanilor a crescut semnificativ – aproape s-a dublat față de anul trecut. Toate aceste schimbări pozitive nu sunt întâmplătoare, deoarece silvicultorii lucrează activ la refacerea populației de fazani, pentru care au fost create două crescătorii speciale. Aproape o mie de fazani au fost deja eliberați în sălbăticie”, — adaugă silvicultorii.

„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/

- Reklama -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reklama -spot_img

Ultimul articol