Delicios la gust și îndrăgit de majoritatea dintre noi, pepenele verde sau harbuzul, cum i se spune mai des în zona noastră, este o prezență rară pe „scena” agricolă a Bucovinei. Însă, există, totuși, oameni care au decis să cultive acest fruct și, se pare că, n-au dat greș. Cel puțin asta arată experiența lui Gheorghe Iurcu din satul Boian.
Bărbatul a început să cultive harbuji în urmă cu trei ani. A fost ademenit de acestă idee și s-a gândit să-și încerce norocul. Prima încercare n-a fost una chiar reușită, dar, mai apoi, a găsit un soi hibrid care este mai rezistent și se potrivește bine pentru clima din Bucovina. Astfel că, deja acum agricultorul boienean se poate mândri c-o recoltă de aproximativ 100 tone pe sezon de pe o suprafață de două hectare.
— Pentru mine este un hobby. Unii merg la sală, dar, în cazul meu, mă simt cel mai bine atunci când am de lucru pe câmp. Mai întâi am îmsămânțat jumătate de hectar, apoi — unul și jumătate și deja două hectare în acest an, — povestește Gheorghe Iurcu într-un interviu pentru „Suspilne Cernivți”.
El mai remarcă că, vremea în Bucovina este mai răcoroasă, iar umeditatea este mai mare, drept urmare, harbujii cultivați la Boian se coc ceva mai târziu — cu vreo două săptămâni după cei din Herson.
— Nu folosesc niciun fel de erbicide. Doar micro- și macroelemente și, de asemenea, gunoi de prepeliță, pentru o coacere mai eficientă. Totodată, în perioda de înflorire a harbujilor aduc pe câmp stupii cu albini, — mărturisește G. Iurcu.
Din spusele sale, mai întâi trebuie de pus sămânța de harguji în casete cu torf. Așa este bine să stea vreo lună în seră, până când odrăslesc. Pe urmă, răsadul se plantează în câmp. Apar și buruienii, care trebuie înlăturați. Însă, și fructele cresc ușor-ușor. „Și numai după aceea putem savura foarte dulcii harbuji din Bucovina”, — precizează Gheorghe Iurcu.
„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/