În penultima zi de Cireșar este marcată Ziua Internațională a Dunării, omagiind nu doar unul dintre cele mai mari și cunoscute fluvii ale Europei, ci și întreaga rețea de afluenți care alcătuiesc un sistem acvatic spectaculos, esențial pentru viața și biodiversitatea regiunii noastre. Printre acestea se numără și râurile emblematice ale Bucovinei — Siretul și Prutul.
De remarcat că, Dunărea este al doilea fluviu ca lungime din Europa, străbătând 10 țări și oferind habitat pentru milioane de oameni, mii de specii de plante și animale. De la izvorul său în Germania până la vărsarea în Marea Neagră, Dunărea unește continentul, formând una dintre cele mai importante ecosisteme ale planetei.
Râurile Siret și Prut, izvorâte din Carpați, sunt adevărata comoară a Bucovinei. Ele curg nestingherite spre Dunăre, hrănind natura, solul și comunitățile de-a lungul traseului lor.
Siretul izvorăște din versanții Carpaților Pocuțeni-Bucovineni, îmbrățișând pădurile verzi și umplând liniștea munților cu cursul său lin și domol. Prutul este un râu montan cu izvoarele la poalele celui mai înalt vârf al Ucrainei – Hoverla. Apele sale reci și repezi modelează peisaje carpatice de poveste, aduc viață orașelor și satelor, oferind priveliști spectaculoase și oportunități pentru recreere activă.
„Apa acestor râuri nu este doar o resursă – este un organism viu, care susține biodiversitatea, stabilizează clima și creează ecosisteme unice. Protejarea acestor artere vitale de apă este o responsabilitate comună a statelor, comunităților și fiecărui cetățean în parte.
În această zi simbolică, reamintim că, râurile sunt o comoară comună, fără granițe.Curățenia și sănătatea apelor depind de noi toți. Grija pentru Prut, Siret și Dunăre este grija pentru viitorul nostru comun. Să lăsăm fiecare strop de apă curată și fiecare murmur al râului să ne inspire în protejarea naturii și a vieții”, — notează Administrația Bazinală de Apă Prut–Siret într-o postare dedicată acestei zile.
„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/





