Cândva, în toiul procesului de descentralizare, existau discuții cu privire la crearea unei singure comune din care sa facă parte toate localitățile din valea Siretului. În cele din urmă, această propunere nu s-a concretizat. Dar, ideea în sine, ca satele din zonă să-și unească forțele, „stă în picioare” până în ziua de astăzi, ori, la ora actuală oamenii de aici au cam aceleași provocări cu care se confruntă. Iar una din posibilitățile existente o reprezintă atragerea de surse de finanțare europene, în special prin programe de colaborare transfrontalieră. Pentru aceasta, însă, este nevoie de specialiști în ceea ce privește scrierea și implementarea proiectelor. Astfel că, inițiativa lansată de organizația non-guvernamentală „Casa noastră” vine la un moment oportun.
Ce își propune „Casa noastră”?
Proiectul intitulat „Să dăm mână cu mână” a demarat luna trecută și este finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni al Guvernului României. Din spusele doamnei Rodica Timiș, președinta asociației „Casa noastră”, proiectul își propune să implementeze măsuri de studiu pentru tineret, să dezvolte mediul asociativ, prin participarea activă în atragerea de fonduri în localitățile rurale, precum și să îmbunătățească nivelul de competențe manageriale și antreprenoriale. Spațiul derulării este Comunitatea Teritorială Suceveni, dar vizează, de asemenea, și comunele din împrejurare.
Actualmente proiectul a ajuns la a doua etapă, care prevede organizarea unor ateliere de lucru. Astfel, sâmbătă, 21 octombrie, la Suceveni s-au adunat reprezentanți ai diferitor domenii de activitate, printre care și mulți tineri, din localitățile din valea Siretului și nu numai, cum ar fi Cupca, Carapciu, Pătrăuți, Crasna, Ciudei, Igești, Cireș, ei fiind primiți cum se cuvine de către gazde.
A urmat o zi rodnică în ceea ce privește obținerea de informații despre gestionarea unor proiecte transfrontaliere. De la Suceava la Suceveni a venit o persoană cu vastă experiență în acest domeniu — Andreea Ioana Cozianu, lector la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, care predă la specializarea „Relații internaționale și studii europene”, precum și la „Resurse umane”. Dumneaei este angrenată în managementul de fonduri europene de ceva ani buni, atrăgând de-a lungul timpului peste 10 milioane euro în instituțiile publice, universități, institute de cercetare, primării din România și Republica Moldova.
Două zile productive pentru cei ce vor să facă primii pași în lumea proiectelor
Întâi de toate, doamna Cozianu a ținut să sublinieze că-i face o reală plăcere și o deosebită onoare să se afle în fața celor prezenți și asta se datorează studenților din Ucraina, care, după spusele ei, fac o figură foarte frumoasă la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, fiind foarte buni vorbitori de limbă română, persoane foarte serioase, foarte dedicate, cu un nivel extraordinar de inteligență. Ceea ce nu poate decât să ne bucure, fiind și o dovadă clară că în instituțiile de învățământ de prin părțile noastre se face carte, cine ce n-ar spune.
Mai apoi, experta de la Suceava a povestit amănunțit despre ceea ce-ar trebui de făcut pentru elaborarea diferitor proiecte necesare comunităților, specificând etapele care trebuie parcurse și ce presupune fiecare dintre ele. În speță ea a vorbit despre programul Interreg „România-Ucraina”, lansat în luna septembrie a acestui an și despre oportunitățile pe care el le aduce. Totodată doamna Cozianu i-a încurajat pe participanți să nu le fie frică să scrie proiecte și să „bată la ușa” unor instituții europene pentru a obține surse de finanțare.
La rândul lor, cei prezenți la întrunire s-au arătat interesați de asemenea posibilități, propunând și unele idei de proiecte pentru folosul comunităților din care fac parte. Ele au fost discutate în comun și au primit îndrumările necesare, cum ar fi mai bine „de le pus pe hârtie”, pentru a primi în cele din urmă finanțarea mult dorită.
Duminică, 21 octombrie, a avut loc un al doilea atelier de lucru, de asemenea destul de util pentru cei ce doresc sa facă primii pași în scrierea și depunerea de proiecte. În particular, în cadrul evenimentului de duminică s-a oferit consultanță despre diferite fonduri din care s-ar putea obține resurse financiare, despre programe StartUp, despre relația cu comunitatea oamenilor de afaceri.
Ce urmează?
În cele ce vine programul activităților proiectului „Să dăm mână cu mână” mai prevede organizarea unei vizite în România, având ca scop schimbul de experiență cu organizațiile non-guvernamentale din județele Suceava și Botoșani, precum și încheierea primelor parteneriate între ONG-urile din Ucraina și cele din țara vecină. După aceasta va fi organizată o conferință finală, unde vor fi prezentate experiențele dobândite, precum și idei de proiecte.
Cât despre Organizația publică „Casa noastră” ar mai fi de spus că ea a fost înființată la 20 mai 2022. Are legături de parteneriat și colaborează cu: Liga Tineretului Român „Junimea” din regiunea Cernăuți, Instituția Municipală „Centrul Orășenesc de Dezvoltare Profesională a Cadrelor Didactice” a Consiliului Orășenesc Cernăuți, Societatea Doamnelor Române din regiunea Cernăuți, Societatea pentru Cultură și Literatură Română în Bucovina „Mihai Eminescu”, Fundația de caritate și întrajutorare „ANA” din Suceava, Asociația Bibliotecarilor din România, Școala Gimnazială din Pârteștii de Sus, județul Suceava, Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu”, Suceava, Liceul Teoretic „Traian”, Constanța. Printre proiectele realizate, are în palmares proiectele educaționale „Reportaj despre România/„Copiii Ucrainei și războiul”, „Mărțișorul fără frontiere”, proiectul caritabil „Paștele-2022”.
Sperăm că și această proaspătă inițiativă, de altfel, una destul de ambițiosă, a celor de la „Casa noastră”, intitulată „Să dăm mână cu mână”, va aduce rezultate fructuoase atât în cea mai apropiată perspectivă, cât și pe termen lung, pentru localitățile din valea Siretului și nu numai. Doamne ajută!
Gheorghe SEMENIUC
„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/