3.5 C
Chernivtsi
marți, noiembrie 5, 2024

MOLDOVA A ALES: MAIA SANDU ȘI-A PĂSTRAT POSTUL DE PREȘEDINTE AL ȚĂRII. Ea a câștigat un al doilea mandat, urmând să conducă Republica Moldova în următorii patru ani

Trebuie citit

Duminică, 3 noiembrie, în Republica Moldova a avut loc turul doi al alegerilor prezidențiale. În „finala” cursei electorale s-au întalnit președinta în exercițiu, Maia Sandu, având sprijinul Partidului „Acțiune și Solidaritate” (PAS), aflat la guvernare, și fostul procuror general al țării, Alexandr Stoianoglo, candidat susținut de Partidul Socialiștilor.

Pe durata zilei de scrutin, moldovenii din țără, dar și cei aflați în străinătate, au ieșit destul de activ la vot, depășind estimările. În cele din urmă, prezența a constituit 54,34%, adică 1 milion 699 mii 945 voturi exprimate —  cu peste 153 mii față de primul tur. În diasporă au votat aproape 330 mii de persoane și, potrivit șefei Comisiei Electorale Centrale din țara vecină, Angelica Caraman, a fost înregistrată cea mai mare prezență la urne, de când se organizează secții de votare peste hotare.

După numărarea a 100% dintre preferințele electorale, Maia Sandu câștigă un al doilea mandat de președinte, urmând să conducă Republica Moldova în următorii patru ani. În turul doi al alegerilor, actuala șefă a statului a obținut 55,33% dintre sufragii, fiind votată de către 929 mii 964 dintre alegătorii moldoveni. Avansul față de oponentul său, Alexandr Stoianoglo, este de peste 10%, acesta din urmă întrunind 44,67% dintre voturile exprimate (750 mii 644).

După miezul nopţii de după vot, atunci când rezultatele erau deja evidente, Maia Sandu a oferit o declarație, în care le-a mulţumit alegătorilor, spunând că ei au salvat Moldova. Totodată, ea a dat asigurări că a auzit vocea tuturor, şi a celor care nu au votat-o.

„Moldova, eşti o învingătoare! Azi, dragi moldoveni, aţi oferit o lecţie de democraţie, demnă de a fi scrisă în manualele de istorie. Azi, voi aţi salvat Moldova. În alegerea noastră pentru un viitor demn nu a pierdut nimeni. Libertatea, adevărul şi dreptatea au învins. Moldova a reuşit să-şi arate voinţa şi puterea prin votul fiecăruia dintre noi. Am dovedit că, uniţi reuşim să învingem pe cei care voiau să ne îngenuncheze”, — a menționat actuala și viitoarea șefă a Republicii Moldova.

Ea a avut și câteva cuvinte speciale pentru moldovenii plecaţi în străinătate: „Diaspora, eşti uimitoare! Diaspora noastră, ne-a mai dat astăzi o lecţie, din care fiecare dintre noi trebuie să tragem învăţăminte. Moldovenii noştri de departe au arătat din nou că Moldova bate în piepturile lor la fel de puternic, cum bate în piepturile noastre, cei de aici, de acasă”.

În același timp, Maia Sandu a lăudat poziția, de care au dat dovadă tinerii, care „au impresionat cu o mobilizare istorică la vot”.

Realegerea Maiei Sandu în funcția de Președinte a Republicii Moldova, a fost salutată de către mai mulți lideri ai altor țări, în special și de către omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski.

„Felicitări Maiei Sandu pentru câștigarea alegerilor prezidențiale din Moldova. Ucraina sprijină alegerea europeană a poporului moldovean și este pregătită să lucreze împreună pentru a consolida parteneriatul nostru. Moldovenii au făcut o alegere clară – au ales o cale către creștere economică și stabilitate socială. Doar securitatea adevărată și o Europă pașnică și unită pot garanta fiecărei persoane și fiecărei familii încrederea de a înfrunta ziua de mâine cu speranță și certitudine”, — a remarcat Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Notăm că, Maia Sandu este al șaselea Președinte al Republicii, ne luându-i în calcul pe cei interimari, care au fost trei la număr. Totodată, ea este prima femeie care ocupă această funcție, dar și prima care a fost aleasă pentru un al doilea mandat. De-a lungul timpului, Moldova a avut șefi ai statului învestiți atât de popor, cât și de parlament. Astfel, în perioada 1990-1997 țara a fost condusă de către Mircea Snegur, acesta fiind succedat de către Petru Lucinschi (1997-2001). Ambii au fost aleși în funcție în urma votului exprimat de către popor. După aceea, a urmat perioada de președinție a lui Vladimir Voronin (2001-2009), acesta fiind ales de parlament, deoarece, Moldova devenise, între timp, republică parlamentară, iar șeful statului nu era votat în mod direct de către cetățeni. Lui i-au urmat interimarii Mihai Ghimpu, Vladimir Filat și Marian Lupu, care s-au aflat la cârma țării între 2009 și 2012. În perioada 2012-2016, Republica Moldova este condusă, de asemenea, de un președinte ales de parlament. Abia în decembrie 2016, se organizează, din nou, alegeri prezidențiale directe, la ele impunându-se Igor Dodon. În 2020, Maia Sandu iese victorioasă pentru prima oară din cursa prezidențială, iar cum au decurs alegerile din 2024 deja aveți cunoștință, și ele fiind de acum istorie.

Mai precizăm că, pentru Republica Moldova și anul viitor va fi unul electoral. În a doua jumătate a lui 2025 (nu se știe deocamdată data exactă) se va alege Parlamentul, „la bătaie” fiind 101 locuri de deputat.

Victor MELNIC

„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/  

- Reklama -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reklama -spot_img

Ultimul articol