8.5 C
Chernivtsi
miercuri, noiembrie 6, 2024

DIN ROMÂNIA PÂNĂ-N JAPONIA ȘI BRAZILIA: cu cine și cu ce face comerț Bucovina?

Trebuie citit

Recent, Direcția Principală de Statistică a Regiunii Cernăuți, a dat publicității o informație referitoare la bilanțurile comerțului extern de mărfuri al Bucovinei, comunicatul fiind bazat pe rezultatele primelor șase luni ale anului 2024. Analizând aceste date, vă propunem să citiți în cele ce urmează desprea aceea cu ce țări face comerț regiunea noastră, ce exportă, ce importă și ce sume figurează în toată această afacere.

Cel mai mult exportăm în România, Germania, Polonia și Marea Britanie, importăm — din Turcia, China și Lituania

Întâi de toate, statisticienii remarcă că, în prima jumătate a anului Bucovina mai mult a cumpărat din străinătate, decât a vândut. Drept urmare, saldul comerțului extern, adică diferența în bani dintre export și import, este negativ, constituind un minus de  166,5 milioane de dolari americani.

În speță, exportul de mărfuri al regiunii în prima parte a anului 2024 a fost la nivel de 74,6 mln. dolari și s-a micșorat cu 32,8% (în comparație cu perioada corespunzătoare a anului trecut). În consecință, importul a constituit 241,1 mln. dolari, dar de asemenea indicii au scăzut față de anul 2023 (cu 3,5%).

În ceea ce privește partenerii comerciali ai Bucovinei, numărul lor este de 103! Merge vorba și despre țările vecine, și despre majoritatea statelor europene, dar, totodată, găsim în acest rând și o serie de destinații deloc apropiate, cum ar fi Brazilia, SUA, Canada, Mexic, Ecuador, Japonia, India, Egipt, Arabia Saudită, China sau Coreea de Sud. Printre partenerii „exotici” se numără Bangladeshul, Vietnamul, Ghana, Irakul, Iordania, Cambodgia, Kuweitul, Malaezia, Noua Caledonie, Omanul, Pakistanul, Thailanda și nu numai. Mai pe scurt, poți învăța ceva geografie, studiind această listă.

Dar, principalii parteneri comerciali ai regiunii Cernăuți sunt ceva mai „tradiționali”. Cea mai mare cantitate de mărfuri exportate s-au îndreptat spre România (20,2%), Germania (8,1%), Polonia (7,2%) și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (6,1%). În schimb, necesitățile de import au fost asigurate, în mare parte, datorită livrărilor din Turcia (18,3%), China (18,1%) și Lituania (11,4%).

Ducem în străinătate lemn, mobilă și alimente, aducem — combustibil și petrol

În privința mărfurilor, baza structurii de export o reprezintă lemnul și produsele din lemn (27,3% din volumul total), mobila (15,0%), produsele de proveniență vegetativă (13,2%).

Principalele poziții în importul regiunii sunt ocupate de către produsele minerale, mai ales de combustibilul mineral, petrol și produsele distilării lui (39,3% din volumul total), materialele și produsele textile (10,6%), materialele polimerice, materialele plastice și produsele din ele (10,1%).

Gheorghe SEMENIUC

„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/

- Reklama -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reklama -spot_img

Ultimul articol