-0.3 C
Chernivtsi
marți, decembrie 3, 2024

BUCOVINA — „CASA” CURCANILOR. Aici sunt concentrate 40% din întregul efectiv a acestor păsări din Ucraina, iar carnea se exportă în Germania, Italia, Franța, Grecia, Țările de Jos, Bulgaria, Republica Moldova

Trebuie citit

Nu știm dacă intuiați sau nu, dar așa se face că regiunea noastră este lider în ceea ce privește producția cărnii de curcan. Despre aceasta a declarat șeful Administrației Regionale Militare Cernăuți, Ruslan Zaparaniuc, citat de „Monitorul bucovinean”.

Din spusele funcționarului, întreprinderile din Bucovina primele din Ucraina, în urmă cu douăzeci de ani, au început să crească în mod industrial curcani, lucru cu care se ocupă și în prezent. Așadar, actualmente în regiunea Cernăuți sunt concentrate 40% din întregul efectiv de creștere a acestor păsări din țară.

— De creșterea curcanilor se preocupă, în principiu, opt ferme bucovinene. Datorită atragerii de investiții și folosirea unor fonduri în credit, în ultimii ani s-au reușit a reconstrui un șir de încăperi pentru creșterea acestor păsări și a mări efectivul lor, — a menționat Ruslan Zaparaniuc.

Șeful Administrației Regionale Militare Cernăuți a mai notat că anual în Bucovina ies aproximativ 850 mii pui de curcă, iar în anii buni acest indice a ajuns la 1 milion. Funcționează 65 de încăperi rezervate pentru creșterea și întreținerea acestor păsări pe o suprafață de 95920 m2, iar producția anuală de carne de curcan din regiune constituie 13 mii tone.

— De asemenea, o performanță semnificativă în dezvoltarea domeniului de creștere a curcanilor în Bucovina reprezintă deschiderea unui abator și unei secții de prelucrare a cărnii, amenajate cu tehnologii și echipamente europene de înaltă calitate. Ca dotare, ele sunt cele mai bune din Ucraina. La momentul de față, se produc peste 50 de feluri de alimente din carne de curcan, care sunt exportate în Germania, Italia, Franța, Grecia, Țările de Jos, Bulgaria, Republica Moldova, — a remarcat Ruslan Zaparaniuc.

Apropo, carnea de curcan este foarte benefică pentru sănătate

Originar din SUA şi Mexic, curcanul a fost domesticit încă în timpul aztecilor şi adus în Europa în urmă cu 400 de ani. Carnea sa fragedă şi gustul său deosebit de delicios l-au propulsat rapid pe lista celor mai îndrăgite păsări de curte, intens folosite în bucătărie. A ajuns atât de popular, încât americanii l-au transformat în simbolul Zilei Recunoştinţei, una dintre cele mai renumite sărbători ale lor.

Carnea de curcan este printre cele mai sănătoase tipuri de carne existente, fiind recomandată în toate dietele şi putând fi consumată fără probleme de persoanele aflate în suferinţă sau de copiii aflaţi în primele luni de viaţă.

Este extrem de săracă în grăsimi, 100 g de carne conţinând aproximativ 160 calorii, dar bogată în vitaminele B6, B12, niacină, riboflavină, precum şi în minerale esenţiale organismului, cum sunt fierul, zincul, seleniul şi fosforul. Mai mult, carnea de curcan este o sursă bogată de proteine. 100 de grame de carne de curcan conține aproximativ 29 de grame de proteină, care îndeplinește aproape jumătate din cantitatea zilnică recomandată.

Reduce colesterolul „rău”

Fără piele, şi gătită la cuptor, carnea de curcan are cea mai mică cantitate de grăsimi saturate sau colesterol dintre toate tipurile de carne, incluzând carnea de pui, porc sau vită. Astfel, consumul său ajută la reducerea nivelului de colesterol „rău”.

Stimulează sistemul imunitar

Din ce în ce mai multe dovezi ştiinţifice arată că triptofanul, un aminoacid conţinut din belşug de carnea de curcan, joacă un rol extrem de important în stimularea sistemului imunitar. Unele studii arată că simptomele unor boli autoimune au fost drastic diminuate ca urmare a tratamentului cu acest aminoacid.

Ajută la întărirea oaselor

Carnea de curcan conține calciu, magneziu, proteine și vitamina D care ajută la întărirea oaselor și previne osteoporoza. Magneziul prezent în carnea de curcan ajută la absorbția de calciu din alimentele bogate în calciu.

Magneziul ajută la calmarea nervilor și a anxietății, ajută la digestie, previne constipația, ameliorează crampele musculare, reglează nivelurile de minerale sodice, calciu și potasiu.

Conținut bogat de fier

Pieptul de curcan conține o cantitate considerabilă de fier, iar acesta din urmă este esențial pentru producerea sângelui și pentru producerea de energie. Lipsa acestui mineral din organism poate provoca oboseală, căderea părului, dureri de cap, piele uscată, unghii fragile etc.

Proprietăţi anti-cancerigene

Dacă în general carnea este cunoscută ca favorizând, într-o mai mică sau mai mare măsură, apariţia cancerului, în cazul celei de curcan situaţia este complet diferită. Aminoacizii conţinuţi sunt necesari celulelor T, un tip de celule ale sistemului imunitar care le ucid pe cele canceroase.

Sursă de vitamina B

Carnea de curcan este o sursă de vitamine B, cum ar fi vitamina B-3 și B-6. Vitamina B-3 ajută la scăderea colesterolului și este esențială pentru pielea sănătoasă și pentru funcția creierului.

Vitamina B-6 ajută la menținerea tonusului muscular, ajută la producerea de anticorpi, celule roșii și este foarte importantă pentru creștere. O singură porție de carne de curcan îndeplinește 36% din vitamina B-3 și 27% din vitamina B-6.

Piele și păr sănătos

Consumul de carne de curcan promovează un aspect îmbunătățit al pielii și a părului. Carnea de curcan promovează producția de colagen atunci când se combină cu vitamina C și asigură o piele frumoasă. De asemenea, previne căderea părului și ajută la regenerarea părului.

Creşte cantitatea de testosteron

Proteinele speciale conţinute de carnea de curcan ajută la menținerea nivelurilor optime de testosteron la bărbaţi. Dietele sărace în proteine la bărbaţii trecuţi de prima tinereţe pot duce la scăderea secreţiei de testosteron şi prin urmare la scăderea capacităţii funcţiei muşchilor. Adăugarea cărnii de curcan în dieta zilnică ar rezolva, însă, aceste probleme.

Un somn mai bun

Dacă suferi de insomnii, consmul cărnii de curcan îți poate veni în ajutor. Asta pentru că aceasta conține triptofan, o substanță care ajută creierul să producă serotonină – hormonul fericirii.

Contraindicaţii

Carnea de curcan conţine purină, astfel că cei ce suferă de gută (podagră) trebuie să limiteze consumul ei. De asemenea, conţine mici urme de oxalat, motiv pentru care nu este recomandată persoanelor cu pietre la rinichi.

„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/

(Pentru pregătirea articolului au fost folosite informații publicate pe romedic.ro, agroland.ro și dcnews.ro)

- Reklama -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reklama -spot_img

Ultimul articol