Zilele trecute Oficiul silvic Podolia, cel care se ocupă de gestionarea resurselor forestiere ale regiunilor Cernăuți, Hmelnițki și Ternopol, a raportat despre activitatea sa din anul curent, referindu-se, în particular, la campania de împădurire.
Astfel, instituția a comunicat că pe parcursul anului 2023 filialele sale au sădit 8 milioane 939 mii de arbori. Au fost create 102 ha de păduri noi, iar pe o suprafață de 1531 ha s-au efectuat lucrări de reabilitare.
„Planul anual a fost îndeplinit în proporție de 180%”, — se laudă pădurarii.
În ceea ce privește Bucovina, au fost plantați 2 mln 875 mii de puieți, procesul de reabilitare a cuprins un teritoriu de 471 hectare, iar păduri noi au apărut pe o suprafață de 24 ha, menționează cei de la Oficiul silvic Podolia.
Ei mai relatează că dac-ar fi să facem un calcul, atunci pădurarii au sădit orientativ câte trei copaci la un cap de locuitor în regiunile Hmelnikți și Cernăuți, iar în regiunea Ternopol această cifră este de 2 la 1.
„Iar acum să apelăm la o matematică elementară: un arbore matur produce circa 120 kg de oxigen pe an, adică aproximativ 100 metri cubi. Aceasta este îndeajuns pentru două persoane în decurs de un an. Copacul poate absorbi așa o cantitate de carbon, cât elimină motorul automobilului la o distanță de câteva mii de kilometri, iar pe parcursul întregii sale vieți procesează peste o tonă de dioxid de carbon.
În fiecare primăvară și toamnă noi plantăm păduri tinere. Acest lucru are loc în cadrul programului prezidențial „O țară verde”. Mulțumim tuturor celor care s-au alăturat inițiativei noastre ecologice, aducându-și contribuția la crearea unui mediu curat, verde și sănătos”, — adaugă cei la Oficiul silvic.
„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/