Se pare că, primăvara intrat în drepturi nu numai în calendar, ci și în realitate. Zilele calde stârnesc bucurie și speranță, fiind prielnice, totodată, treburilor din gospodărie, care în această perioadă sunt destule. Trebuie și aia de făcut, și asta de terminat, și cealaltă… Mai pe scurt, n-ai când te plictisi, mai ales dacă locuiești la țară. Au ieșit din somnul de iarnă și s-au apucat de muncă și sârguincioasele albinuțe. Zumzăie ele cu spor și la prisaca familiei Vorobeț din satul Volcineții Vechi.
„Aici ar merge foarte bine vreo câțiva stupi de albine…”
De obicei, în domeniul apiculturii găsim oameni pasionați și dedicați lucrului pe care-l fac. Așa este și această familie din Volcineții Vechi, care laolaltă, umăr la umăr, se preocupă de propria prisacă, muncind cu bunăvoință și străduință. Povestesc că, au devenit albinari din întâmplare.
— Într-o dimineață de duminică primăvăratică, mama noastră, privind îndelung către pomii înfloriți din livadă, a zis: „Aici ar merge foarte bine vreo câțiva stupi de albine…”. Auzind aceastea, tatăl nostru a tăcut. Dar deja în ziua următoare a plecat la oraș și, ne spunând nimănui nimic, a făcut o mică achiziție — a procurat un costum, o daltă și-un afumător pentru apicultură. Tot acolo a întâlnit un bărbat, care i-a propus să cumpere albine, — dezvăluie Anna Vorobeț.
Așa, de fapt, a pornit această poveste apicolă: într-un fel neplanificată, dar, după cum s-a dovedit ulterior, extrem de rodnică. Protagoniștii ei sunt însuși Anna Vorobeț alături de soțul său Petro, dar și părinții acestuia, Victor și Olga. O echipă nu foarte numeroasă, dar bine organizată. Fiecare — cu părticica sa de muncă, cu grijile și sarcinile sale, toți — implicați în procesul de lucru, pentru ca, în cele din urmă, să obțină rezultate frumoase.
Prisăcarii din Volcineții Vechi și-au numit mica lor îndeletnicire „Medozbir”, ceea ce în traducere din limba ucraineană înseamnă „colectare de miere”. „Această denumire definește direcția de activitate a prisăcii noastră, în care punem mult suflet, însemnând, la final, produse de miere proaspătă de calitate”, — menționează ei.
„Am început de la zero absolut, dar cu o dorință enormă de a obține măcar un litru de miere”
Nimeni dintre membrii familiei Vorobeț nu avea nici un fel de experiență în creșterea albinelor. Deci, a luat-o de la zero. Au riscat și, se pare că, n-au dat greș.
— La începutul drumului, nu prea ne închipuiam ce înseamnă să îngrijești albinele, — mărturisește Anna Vorobeț. — Mai mult de atât, ași zice că, nici nu știam din care parte să ne apropiem de stup. Am început de la zero absolut, dar cu o dorință enormă de a obține măcar un litru de miere.
Însă, destul de repede treburile proaspeților apicultori s-au dus în sus. Au procurat prima familie de albine la finele lunii iunie, iar deja în august au adunat în premieră 30 de litri de miere. „Atunci ne-a cuprins o bucurie fără margini”, — își amintesc cu plăcere eroii relatării mele.
— Avem o prisacă nu chiar foarte mare, dar care crește cu fiecare an. Pe timp de iarnă ea se află în Volcineții Vechi, dar, în perioda de colectare activă a mierii, „călătorește” — ducem știubeiele în diferite locuri ale regiunii Cernăuți, mai aproape de plantele care produc nectar, — precizează albinarii.
Vând miere, faguri, polen, alune și fructe uscate în miere
Apicultura este o ocupație mai mult din categoria celor dragi la inimă, decât o afacere pentru buzunar. Despre aceasta sesizează și prisăcarii din familia Vorobeț.
— Mai întâi de toate, albinăritul reprezintă o muncă și o plăcere pentru suflet, iar dacă reușim să facem și ceva bănuți, este un bonus pentru efortul depus. Dar, să știți că, câteodată cheltuielile depășesc câștigul, — afirmă Anna Vorobeț.
Din spusele ei, „Medozbir” propune un sortiment bogat de produse, cum ar fi miere, faguri, polen, alune și fructe uscate în miere.
— Cei mai benefici sunt fagurii de miere, deoarece păstrează un număr foarte mare de vitamine utile pentru organismul nostru. Alunele conțin grăsimi nesaturate, proteine și minerale importante, așa ca magneziul și zincul. Conținutul lor, în combinație cu mierea, face din acest duo un complex ideal de substanțe folositoare pentru o alimentație sănătoasă. Polenul, la rândul său, este un adevărat antioxidant natural, — povestește A. Vorobeț despre avantajele pe care le au produsele puse la dispoziție de apicultorii din Volcineții Vechi.
„În albinărit, fiecare zi este deosebită”
Bineînțeles, ne dăm seama cu toții că mierea nu este doar gustoasă, ci și benefică pentru sănătate. Anume de aceea, acest produs este foarte dorit la orișice masă. În același timp, ar trebui să știm că drumul de la stup până la stomac este unul destul de lung și complicat. „În spatele” procesului de obținere a mierii stă o muncă minuțiosă atât din partea albinelor, cât și a omului.
— Prisaca ne ia aproape tot timpul din întregul an. Ceva mai multe ore libere avem, clar lucru, iarna. Dar, în albinărit, fiecare zi este deosebită și interesantă în felul său, începând cu ațâțarea afumătorului, verificarea familiilor de albine și terminând cu strângerea mierii. Ne întâlnim și cu altfel de situații, cum ar fi înțepatul de albine, alergatul după roiuri sau transportarea știubeielor dintr-un loc în altul. Per total, albinele sunt niște ființe pașnice, dar totul depind de cei ce le îngrijesc, — spune Anna Vorobeț.
O primă imagine care ne vine în gând, atunci când ne referim la reprezentanții acestei frumoase meserii, este acel echipament specific fără de care activitatea prisăcarilor este imposibilă. După cum accentuează interlocutorea mea, „uniforma” profesională a albinarilor, într-adevăr, joacă un rol major de protecție:
— Elementul cel mai important al „vestimentației” apicultorului este masca care apără de mușcături în față. Noi, cel mai des ne echipăm cu mască, jachetă și șort, — explică ea.
Ce fac albinele în aprilie, cu ce se vor ocupa în continuare, care este cea mai acută problemă din apicultură?
La momentul actual, după cum remarcă reprezentanții familiei Vorobeț, albinele adună polen și culeg primele picături de nectar al plantelor de primăvară.
— De la startul lunii mai și până la mijlocul lui august, durează perioada cea mai activă de colectare a mierii și de extindere a efectivului de albine. Însuși procesul de recoltare a mierii este unul foarte amplu, presupunând multă muncă din partea albinarilor, — dezvăluie A. Vorobeț.
Una dintre cele mai mari dureri de cap pentru domeniul apiculturii este generată de întrebuințarea activă a chimicalelor în agricultură, fiind o amenințare deosebit de gravă pentru albine.
— Da, — susține și Anna Vorobeț, — pesticidele sunt, probabil că, cauza numărul unu care duce la moartea albinelor. Noi personal, din fericire, n-am întâmpinat probleme în acest sens, deoarece ținem în permanență o legătură strânsă cu agricultorii. Cu siguranță, ne dorim ca cei care prelucrează câmpurile să folosească substanțe care nu dăunează albinuțelor.
Așa să și fie! Astfel, și albinele se vor afla în siguranță și vor aduce folos la lume, dar și mierea va mai dulce și mai gustoasă. Iar dacă cineva este interesat de produsele naturale ale celor de la „Medozbir”, prisăcarii din Volcineții Vechi vă invită să accesați paginile lor în rețelele de socializare, în speță Instagram, TikTok și Viber, scriind în căsuța de căutare _medozbir_. Acolo găsiți toate informațiile necesare.
Gheorghe SEMENIUC
„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/