Cu mult înainte de a ajunge pe cea de-a cincizecea treaptă a vieții, Vitalie Zâgrea a declarat nu o dată: „Radioul este viața mea”. Sinceritatea și adevărul acestei declarații nu pot fi puse la îndoială, deoarece ele au fost confirmate de colegii săi de serviciu – reprezentanți a trei generații. Pentru Vitalie Zâgrea radioul a fost ceva magic. Fiind elev și mergând spre școală, deseori se oprea din drum și asculta difuzorul fixat pe un stâlp. Prin anii 70-80 radioul prin fir era încă un atribut al satelor noastre. Elevul din Buda Mică, Vitalie Zâgrea, asculta cu interes viu emisiunile în limba română de la Cernăuți, în deosebi cele muzicale. Chiar a avut ocazia să stea de vorbă cu radiojurnalistul Dumitru Amihalachioaie. A început să scrie și la ziar, primele corespondențe i-au apărut în paginile gazetei raionale de la Hliboca. Pe atunci localitățile herțene făceau parte din raionul Hliboca.
Odată cu recrearea raionului Herța, a apărut și oficiosul Administrației Raionale – „Gazeta de Herța”. În acea perioadă Vitalie Zâgrea era student la Facultatea de Filologie a Universității cernăuțene și fostul lui profesor de română de la Liceul din Molnița, unde a primit atestatul de maturitate, poetul și redactorul-șef al „Gazetei de Herța”, Simion Gociu, l-a primit în statele redacției. Astfel, viitorul studentului Vitalie Zâgrea era clar. A apărut șansa reală de a se consacra jurnalisticii și tânărul Vitalie Zâgrea s-a folosit de ea. La formarea lui ca profesionist a contribuit și faptul că scria versuri și făcea parte din Cenaclul literar „Mircea Streinul”, creat la Catedra de Filologie Română și Clasică. La editura din Hliboca a văzut lumina tiparului culegerea de versuri ale membrilor cenaclului – „Mănăstirea de cuvinte”, sponsorizată de poeta notorie din România, Ana Blandiana.
Evident că această plachetă le-a inspirat mare încredere studenților autori. O adevărată surpriză pentru studentul Vitalie Zâgrea a fost vizita la catedră a cunoscutului radiojurnalist Ion Rusu. El a discutat cu șeful catedrei, profesorul Grigore Bostan, rugându-l să-i recomande câțiva studenți pentru selecția de a fi angajați la Redacția principală a emisiunilor în limba română a Postului de radio Ucraina Internațional. Grigore Bostan i-a recomandat pe studenții poeți Vitalie Zâgrea, Dumitru Mintencu și Doina Bojescu. Capacitățile lor de creație n-au fost puse la îndoială, însă preferință i s-a acordat lui Vitalie Zâgrea pentru vocea lui radiofonică. Ceilalți doi colegi ai lui au devenit colaboratori ai săptămânalului „Concordia”.
Studentul în anul cinci, Vitalie Zâgrea, a fost angajat la Redacția principală a emisiunilor în limba română a Postului de radio Ucraina Internațional în luna ianuarie, în preajma zilei sale de naștere. De asemenea, în luna ianuarie 2005, cu douăzeci de ani în urmă, a fost numit redactor-șef. Preocupările și grijile cotidiene redacționale, care cer un volum mare de muncă, nu i-au spulberat acel miracol al radioului pe care l-a simțit în copilărie. Îl îndeamnă să caute mereu ceva nou. Chiar în primii ani de activitate la Radio Ucraina Internațional, a propus și a realizat lună de lună, pe parcursul a două decenii, emisiunea „De la inimă la inimă” – o emisiune muzicală duminicală la cererea ascultătorilor. Peste un timp oarecare lui Vitalie Zâgrea și colegului său de serviciu, Dumitru Verbițchi, li s-au propus o oră de eter direct la Radio „Bucovina”. Era o emisiune interactivă cu ascultătorii. Dialogurile directe și improvizările momentane la microfonul din studio i-au perfecționat măiestria de radiojurnalist. L-au atras, de asemenea, și emisiuni interactive de la Televiziunea regională din Cernăuți – Vladimir Cebotari cu „Expresul de joi” și Leonid Parpauț cu „Studioul de seară”. Vitalie Zâgrea a acumulat o valoroasă experiență de creație, ceea ce îi este de mare folos acum, fiind angajat și la realizarea unor subiecte audio și video pentru anumite redacții din Moldova și România.
În calitate de redactor-șef al Redacției principale a emisiunilor în limba română a Postului de radio Ucraina Internațional, Vitalie Zâgrea s-a străduit să „întinerească” colectivul. Au fost angajați mai mulți tineri, dintre care s-au afirmat Carolina Jitaru, Marin Gherman, Svetlana Pantea. Tânărului redactor-șef, Vitalie Zâgrea, spre deosebire de predecesorii săi, Denis Gorbatiuc și Gheorghe Aiftodi, i-a fost dat să rezolve una dintre cele mai complicate sarcini – menținerea acestei redacții pentru comunitatea românească. Redacția a trecut prin mai multe restructurări și optimizări, însă cuvântul românesc continuă să răsune în eter din studioul ei.
Dictafonul și camera de filmat nu-l împiedică pe Vitalie Zâgrea să se afirme și pe tărâmul presei scrise. Experiența primită la „Gazeta de Herța” i-a prins bine la ziarul „Libertatea Cuvântului”, unde a activat mai mulți ani, iar paginile tematice consacrate tinerilor cititori, pregătite sistematic de el, i-au întărit convingerea că poate edita și o revistă pentru copii. Așa a apărut revista „Prichindeii din Cernăuți”, susținută de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni și așteptată în școlile românești din regiune. Numele lui poate fi întâlnit pe site-ul Agenției de știri BucPress.
Vitalie Zâgrea și colegii din generația sa au fondat Societatea „Junimea” a tineretului român din regiunea Cernăuți. Aproape de la fondare și până în prezent Vitalie Zâgrea este președintele ei. „Junimiștii” activează în unison cu celelalte societăți național-culturale românești din ținutul nostru, apărând și servind interesele conaționalilor.
Având un program enorm de activitate, poetul Vitalie Zâgrea, deocamdată, are o singură plachetă de versuri. Dar aceasta nu înseamnă că „pana lui măiastră stă uitată”. Un nou volum de versuri ar încununa reportajele lui audio și video. Credem că așa va fi.
Jubiliarul are și o familie minunată. Soția Marilena, absolventă a aceleiași facultăți, continuă să activeze în calitate de director-adjunct și de profesoară de română la Liceul din Cupca, satul ei natal. Fiicele Diana și Iustina sunt eleve la Liceul nr. 6 „Alexandru cel Bun”. Diana, acum elevă în clasa a unsprezecea, a participat cu succes la etapa a patra a Olimpiadei la limba și literatura română. Viața familială armonioasă se răsfrânge benefic asupra optimismului, încrederii în puterile proprii și bunei dispoziții de lucru cu care vine Vitalie Zâgrea la serviciu. La ceas jubiliar îi dorim colegului nostru, Vitalie Zâgrea, pace, sănătate și prosperare, să mențină echilibrul armoniei în familie și la serviciu și, desigur, frumoase realizări în toate domeniile de activitate. La mulți ani fericiți!
Vasile CARLAȘCIUC
„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/