În fiece dimineață, trezindu-se din somn, își prepară în grabă micul dejun, iar apoi o ia pe jos spre biblioteca din sat, parcurgând doi kilometri și jumătate. Această instituție de cultură acum îi este, deja pentru al șaselea an, locul permanent de muncă…
Văzând lumina zilei într-o familie modestă din Stănești în anevoiosul an 1944, Nicolae Postevca încă din școală visa, ca după absolvirea ei, să devină student al Universității din Cernăuți. Fiind un băiat îndrăzneț, dornic de cunoștințe, și-a atins scopul.
— Dar, — povestește domnul Postevca, — studiind până în anul trei al Facultății de Litere, am fost nevoit să iau o pauză. De pe băncile studențești am fost chemat în rândurile armatei sovietice. M-am întors la Universitate tocmai peste trei ani, și din nou în anul trei de studiu. Mai pe scurt, studiile mele universitare s-au întins pe parcursul a opt ani. Și numai după aceea am plecat să profesez în raionul Ismail din regiunea Odesa. Acolo, într-una din școli, am predat limba moldovenească, cum i se spunea pe atunci.
Și, totuși, spera să se întoarcă în satul natal. Astfel că, făcându-și anii obligatorii în părțile Odesei, mai apoi Nicolae Postevca, timp de 36 de ani, i-a învățat pe consătenii săi din Stănești, semănând în sufletele lor dragostea față de limba maternă.
Interesant este că toți cei trei frați Postevca au fost specialiști în filologie. Fratele mijlociu, Ion, Dumnezeu să-l ierte, a scris zece cărți despre istoria satului, personalitățile lui marcante. Mulți ani Ion Postevca a colaborat și cu ziarul nostru, iar cititorii mai vechi, probabil că, își amintesc bine despre publicațiile lui extraordinare.
Discuția noastră cu domnul Nicolae a fost de scurtă durată, deoarece Dumnealui se grăbea să ajungă la Biblioteca din Stănești, fiind așteptat de niște cititori din tânăra generație.
Notăm că Nicolae Postevca se bucură, de asemenea, și de respectul enoriașilor bisericii din localitate, care i-au încredințat să se ocupe de casieria sfântului lăcaș.
Vasili GHEINIȘ
„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/
În imagine: Nicolae Postevca în anii pe când era un tânăr profesor
P.S. La 13 februarie, Nicolae Postevca, care, apropo, conduce și organizația sătească de veterani, va împlini optzeci de ani. Deci, dragă sărbătorit, Vă transmitem la ceas aniversar cele mai sincere felicitări și urări de bine.