5.8 C
Chernivtsi
vineri, noiembrie 15, 2024

ISCUSINȚA MÂINILOR ȘI NICIUN FEL DE MAGIE. Сum se împletește frumusețea prin intermediul unor noduri

Trebuie citit

Frumusețea va salva lumea — de asta este convinsă și protagonista relatării noastră de astăzi. Și trebuie de spus că, doamna Irina Androniciuc știe ce zice, fiindcă mai că în fiecare zi mâinile ei dibace creează lucrări splendide, care le sunt de folos oamenilor, aducându-le și multă bucurie. Hamace de tip scaun, corturi, șezlonguri, scrâncioburi, leagăne și altă mobilă în stilul macrame — toate acestea iau naștere datorită talentatei meșterițe, îndemânării sale, cunoștințelor și pasiunii față de activitatea prestată. În preajma Zilei Mondiale a Lucrului Manual, denumită și Ziua Meșterilor și Meșterițelor, căreia în calendar îi este rezervată data de 16 noiembrie, hliboceanca își împărtășește cu cititorii „Monitorului bucovinean” povestea sa creativă. 

„Familia mă ajută și mă inspiră să creez noi lucrări”

Irina Androniciuc s-a născut în pitoreasca localitate Suceveni. A obținut studii economice la Universitatea Națională „Iuri Fedkovici” din Cernăuți. A lucrat în administrația locală și sfera bancară, iar deja de peste cincisprezece ani este antreprenoare, ocupându-se cu vânzarea jaluzelor în orășelul Hliboca, unde, de fapt, și locuiește actualmente. Dar, în afară de aceasta, de ceva timp a mai îmbrățișat o meserie. Slavă Domnului, pentru aceasta a avut circumstanțele necesare.

 Întotdeauna există o dorință de dezvoltare și creștere pentru a însuși ceva nou. Cu tehnica macrame, adică crearea unor articole decorative din șnururi împletite, am făcut cunoștință încă în anii copilăriei, dar făceam niște chestii simple și mici. Acum, însă, am început să studiez mai detaliat această tehnică, să caut materiale necesare, — dezvăluie meșterița.

Ca și multe dintre istoriile frumoase, istoria Irinei Androniciuc a pornit în sânul familiei. Prima tentativă de creație este un hamac realizat pentru copiii săi, care au îndrăgit foarte mult lucrarea făurită cu mâinile „de aur” ale măicuței lor.

— Anume familia mă ajută și mă inspiră să creez noi lucruri, — mărturisește doamna Irina.

În prezent, palmaresul autoarei este destul de vast, incluzând un șir de articole de mobilă efectuată prin tehnica macrame, printre care se numără hamace de tip scaun, corturi, șezlonguri, scrâncioburi, leagăne.

Ele sunt realizate cu ajutorul unor șnururi și mai multor combinații de noduri. Ca destinație, această mobilă îndeplinește aceeași funcție precum cea obișnuită, dar se distinge prin designul individual și originalitatea creației. Se poate de ales de sine stătător culoarea lucării, în dependență de interier și doleanțe, — remarcă I. Androniciuc.

Din spusele dumneaei, pentru a meșteri asemenea chestii deosebite este nevoie de niște fire de ață speciale, care rezistă la greutate, nu se deformează și nu-și pierd culoarea, dar și de o carcasă din metal sau de lemn.

„Să nu dai înapoi, chiar dacă ceva nu reușești”

În cazul Irinei Androniciuc, formula succesului nu este una dintre cele mai simple, procesul de creație fiind extrem de minuțios și voluminos totodată.

Mai întâi, — menționează meșterița, — se aleg șnururile, care trebuie să fie de-o calitate și cantitate necesară, carcasa cu parametrii ei corespunzători, materia și umplutura pentru cusutul pernelor. Toate materialele folosite trebuie să fie calitative și sigure, pentru a face față la o greutate până la 150 kg. Adică, însuși pregătirea ocupă mult timp și doar după aceea începe procesul nemijlocit de creație.

Dar, șnururile și carcasele, aici, reprezintă numai o parte din lungul traseu, pe care îl pot parcurge doar persoanele cu adevărat înzestrate și animate de pasiunea lor.  

Realizarea unui articol durează de la câteva ore până la o săptămână, chiar și mai mult. Primordial este să ai o dorință mare de a crea, dar și susținere din jur. În ceea ce mă privește, momentan acesta este un hobby pentru mine, însă vreau să transform această îndeletnicire într-o activitate de bază, — divulgă I. Androniciuc.

De asemenea, ea subliniază că, pe lângă cunoștințe, mai este nevoie de inspirație și să nu dai înapoi, chiar dacă ceva nu reușești.  

Pentru a-mi perfecționa nivelul de măiestrie, studiez încontinuu, particip la diverse masterclassuri, gândesc noi combinații de noduri. Executarea oricărei lucrări necesită timp. Acum simțim cu toții cât de repede trece vremea, iar noi dorim să le facem pe toate, ceea ce nu întotdeuana este posibil, — povestește hliboceanca.

Referitor la prețul unor asemenea creații originale, Irina Androniciuc notează că, el se formează luând în calcul costul materialelor și timpul folosit pentru executarea comenzii.  

Consider că, trebuie să prețuim timpul nostru. Lucrările artizanale sunt cotate foarte bine în străinătate, iar la noi, totul ce are legătură cu creațiile manuale este, deocamdată, în proces de dezvoltare. Clienții mei sunt oamenii care doresc să facă rost de niște articole autentice, ieșite din comun. În fiecare nod investesc dragoste și energie. Per total, creațiile handmade sunt destinate celor care știu să aprecieze frumosul și să se bucure de spendoarea lor. În momentele dificile de acum, această activitate mă ajută să-mi regăsesc calmul și liniștea sufletească. Sunt de părere că, frumusețea va salva lumea, — afirmă Irina Androniciuc.

Iar pe toți cei care se arată interesați de produsele ei, îi invită să acceseze rețelele de socializare: Facebook — Ірина Андронійчук și Instagram — macrame_mebli.

Lucrările pot fi văzute, de asemenea, la mine acasă la Hliboca. Totodată, am în gând să postez filmulețe cu masterclassuri pe canalul de YouTube macrame_mebli, pentru persoanele care doresc să stăpânească stilul de împletire macrame, — spune doamna Irina despre intențiile sale.

Și fie ca toate ideile ei să aibă câștig de cauză!

Gheorghe SEMENIUC

„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/

- Reklama -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reklama -spot_img

Ultimul articol