Elena Ostapeț s-a născut în orașul Rubijne din regiunea Lugansk. După absolvirea școlii generale, a fost admisă la Academia Națională de Drept „Iaroslav Mudrîi”, terminându-și cu succes studiile universitare. Mai apoi a activat în organele de poliție, ajungând până la gradul de maior. Începând cu anul 2017 a fost numită în funcția de procuror a Secției Rubijne a Cirscumscripției de procuratură Severodonețk a regiunii Lugansk.
Odată cu intervenția pe scară largă a Rusiei în Ucraina, doamna Elena a fost nevoită să se mute în Bucovina, iar din iulie 2022 este procuror la Secția Hliboca a Cirscumscripției de procuratură Cernăuți. Locuiește la Cernăuți, împreună cu soțul cresc un băiețel, care, apropo, la 1 decembrie, de Ziua profesională a lucrătorilor procuraturii, împlinește nouă ani.
La începutul discuției cu doamna procuror Elena Ostapeț, i-am adresat o întrebare tradițională: de ce ați ales să vă dedicați domeniului juridic, și nu, de exemplu, pedagogiei, ceea ce este mai specific unei femei?
— Inițial, probabil că, așa și trebuia să se întâmple, deoarece în școală eram interesată de limbile străine, în particular de engleză și germană.
Dar, la un anumit moment, totul s-a schimbat radical și am depus documentele, în cele din urmă, pentru admitare la Academia de Drept.
— V-a atras renumele acestei instituții de învățământ?
— Cine știe (zâmbește), îmi este greu acum să răspund cu siguranță, dacă a fost așa sau nu.
— Cum au întimpinat părinții această decizie a Dumneavoastră?
— Într-un fel au fost șocați, dar nu au fost prea tare contra. Hotărârea finală am luat-o de sine stătător.
— O decizie, luată total în condiții democratice, ce să mai zicem.
— Puteți crede că-n aceasta este un anumit sens.
— În ce constă esența activității Dumneavoastră din acest moment?
— Întâi de toate, mă ocup de organizarea și dirijarea procesuală a anchetelor preliminare, de soluționarea, în conformitate cu prevederile legale, a altor chestiuni în timpul desfășurării anchetelor penale, în speță în ceea ce privește încălcările penale săvârșite de minori și, de asemenea, dosarele în care copii sunt victime. Susțin acuzațiile publice în instanță, reprezint interesele statului în procesul de judecată, așa cum prevede legislația în vigoare.
— Referitor la statistică, ce spune ea în aceste cazuri?
— Îmi asum dreptul să nu prea divulg anumite cifre. Slavă Domnului, în mare măsură nu avem încălcări foarte grave în acest sens, totul este în limita controlului organelor de drept.
— Atunci vă mulțumesc pentru interviu. Primiți sincere felicitări cu prilejul sărbătorii profesionale. Vă doresc succes în activitate atât Dumneavoastră, cât și colegilor cu care lucrați cot la cot.
— Și eu vă mulțumesc pentru urările bune. Profitând de ocazie, îi felicit pe colegii de breaslă cu ziua profesională!
Vasili GHEINIȘ
„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/