19.9 C
Chernivtsi
luni, iulie 7, 2025

CUVÂNTUL LUI A AVUT MEREU GREUTATE, CHIAR ȘI LA NIVEL MONDIAL. La Kiev, s-a stins din viață renumitul medic, pedagog și savant, Radu Proțiuc — etnic român, originar din satul Sinăuții de Sus

Trebuie citit

Pe 3 iulie, la vârsta de 86 de ani, a trecut la cele veșnice un savant cu reputație mondială în domeniul ftiziatriei și pneumologiei – medicul, pedagogul, mentorul, Omul de-o calitate rară, profesorul catedrei de ftiziatrie și pneumologie a Universității Naționale de Medicină „A. A. Bogomoleț”, Radu Proțiuc. Despre trista veste a decesului său a anunțat instituția de învățământ, la care Dumnealui a activat o lungă perioadă de timp.

Radu Proțiuc s-a născut la 9 aprilie 1939 în satul Sinăuții de Sus, raionul Hliboca, într-o familie de țărani. După absolvirea Școlii Medii din Porubna (actualmente Tereblecea), a fost admis la Institutul de Medicină din Cernăuți. După obținerea studiilor superioare, între anii 1963–1965, a activat în calitate de ftiziatru principal la Spitalul raional central din Mliniv, regiunea Rivne. În anul 1965, și-a început doctoratul la catedra de ftiziatrie a Institutului de perfecționare a medicilor din Kiev.

Din anul 1968 a lucrat ca asistent, ulterior conferențiar, iar din 2001 – profesor, al catedrei de ftiziatrie și pneumologie a Institutului Medical din Kiev (actualmente – Universitatea Națională de Medicină „A. A. Bogomoleț”). A desfășurat cu succes activități științifice, pedagogice și medicale.

„Domeniile principale de cercetare ale profesorului Radu Proțiuc au vizat probleme actuale din pedagogie, ftiziatrie, pneumologie, infecția HIV/SIDA și COVID-19. Pentru prima dată în Ucraina, anume Radu Gheorghievici a studiat particularitățile farmacocineticii preparatelor antituberculoase în funcție de metoda de administrare la pacienții cu tuberculoză pulmonară, ceea ce a permis perfecționarea tacticii de tratament.

Lucrările sale fundamentale în domeniul aerosoloterapiei, cercetările radioizotopice și microscopice electronice privind efectele inhalării aerosolilor ultrasonici de medicamente asupra barierei aerohematice, sistemului surfactant al plămânilor, condiționării aerului expirat, clearance-ului mucociliar, funcției respiratorii externe, hemodinamicii circulației pulmonare și sistemice, au permis pentru prima dată evidențierea unor mecanisme necunoscute anterior ale acțiunii atât terapeutice, cât și nocive a aerosolilor”, — menționează colegii săi de la Universitatea Națională de Medicină „A. A. Bogomoleț”.

De asemenea, se arată că, Radu Proțiuc este autorul a circa 400 de lucrări științifice, inclusiv în coautorat – 5 monografii, 2 manuale, 11 ghiduri didactice, 9 programe și planuri de învățământ în ftiziatrie pentru studenții instituțiilor medicale de învățământ superior de nivel III-IV, pentru medici rezidenți și masteranzi în specialitatea „Ftiziatrie”, 13 brevete și patente, 18 recomandări metodice, 3 buletine informative, 5 propuneri de raționalizare.

„Fiind un pedagog de înaltă calitate, organizator talentat al științei ftiziatrice, a adus o contribuție semnificativă la formarea cadrelor medicale, implementarea rezultatelor științifice în procesul didactic și practica medicală. Sub conducerea sa a fost formată o școală de ftiziatri, au fost pregătiți 6 candidați în științe medicale.

Doctor în științe medicale, profesor, medic de categorie superioară în specialitățile „Ftiziatrie” și „Pneumologie”, Om Emerit al Științei și Tehnicii din Ucraina, dublu Eminent al Învățământului Ucrainean – Radu Proțiuc a desfășurat și o activitate publică și organizatorică amplă”, — se mai precizează în comunicatul Universității.

Totodată, R. Proțiuc a fost membru și conducător al mai multor instituții specializate, expert în domeniul medicamentelor în cadrul Centrului de Expertiză de Stat al Ministerului Sănătății din Ucraina, membru al colegiului redacțional al mai multor reviste medicale. A fost distins cu numeroase ordine și medalii, printre care: Ordinul Sfântului Cneaz Vladimir cel Mare (gradele III, II și I), Sfântului Apostol Andrei cel Întâi Chemat (gradul II), Ordinul Iaroslav cel Înțelept, titlul „Om de știință al anului”, insigna „Semnul de Onoare”, distincția onorifică a Sfântului și Mărturisitorului Luca, precum și cu mai multe medalii și diplome de onoare din partea Ministerului Educației și Ministerului Sănătății din Ucraina.

„Cuvântul lui Radu Proțiuc a avut mereu greutate, opinia sa îi inspira pe cei din jur, îi încuraja să meargă mai departe, iar exemplul său forma generații. În activitatea sa preferată investea nu doar cunoștințe și experiență, ci și sufletul – sincer, dezinteresat, devotat, cu dragoste. A fost întotdeauna gata să ajute și să sprijine”, — relatează reprezentanții Universității Naționale de Medicină „A. A. Bogomoleț”.

Profesorul Radu Proțiuc a fost petrecut pe ultimul drum vineri, 4 iulie, la Kiev. Deci, să-l pomenim și noi c-un cuvânt bun pe meleagurile natale ale Bucovinei.

„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/

- Reklama -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reklama -spot_img

Ultimul articol