Cine-ar fi putut crede, dar anume cu așa o persoană am avut prilejul să mă întâlnesc zilele trecute la Volcineții Vechi. Numele lui este Iuri Ghișciuc. În ograda spațioasă a gospodăriei sale, alături de casa frumoasă se înalță și o turbină eoliană, adică un dispozitiv menit să transforme energia vântului în electricitate.
— Totuși, ce profesie aveți, domnule?, — îl întreb pe noul meu cunoscut.
— Întâi de toate sunt pensionar, — răspunde zâmbind prietenos Iuri Ghișciuc. — În diploma obținută la Universitatea din Cernăuți este meționat că sunt profesor de chimie, dar lucrând de-a lungul timpului în școală m-am specializat și în alte materii, în special în ceea ce privește fizica. De mic copil am dorit să cunosc cât mai multe și ulterior, depunând ceva efort, de voie-nevoie am predat mai multe obiecte. Așa erau vremurile.
Evident, nu am putut să nu-l întreb și despre acea minune de turbină. După cum mi-a lămurit interlocutorul meu, misiunea ei principală este de a aduce lumină în casă și de a pune în funcțiune încălzirea, atunci când este deconectat curentul electric.
Din spusele sale, la turbină mai trebuie una-alta de meșterit, pentru ca ea să funcționeze fără întrerupere. Mai pe scurt, lucru are destul, dar asta nu-l sperie, căci are niște mâini „de aur”, care se pricep la toate. Ca să te convingi, poți trage cu ochiul în atelierul gospodarului. Aici găsești ce vrei și toate au fost confecționate cu mâinile și mintea lui proprie.
Nu pot să nu spun și despre alte două calități, care demonstrează multilateralitatea lui Iuri Ghișciuc. În afară de cele amintite mai sus, el, de asemenea, cântă cu măiestrie la acordeon, iar pentru a lua instrumentul în mână nu are nevoie să se „încălzească” cu vreun „doping” ceva, căci nu consumă nici un gram de alcool. Iar pe lângă aceasta mai compune și poezii.
Vasili GHEINIȘ
„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/