11.4 C
Chernivtsi
vineri, mai 9, 2025

„AM PĂSTORIT CUVINTE ÎN CARPAȚI…”

Trebuie citit

Duminică, 4 mai, în ziua când s-au împlinit 85 de ani de la nașterea Savantului, Pedagogului și Poetului Grigore Bostan, la Budeneț, satul său de baștină, s-a desfășurat cea de a doua ediție a Festivalului etnofolcloric „Doiniți păduri”, consacrat memoriei slăvitului fiu al acestei localități de „la poale de Carpați”.

De la acel sfârșit de toamnă a anului 2004, când  Grigore Bostan și-a încheiat crugul vieții, și până în prezent la Budeneț s-au făcut multe pentru înveșnicirea numelui său. Mai întâi a fost instalată o placă comemorativă pe clădirea fostei școli primare, în prezent primăria satului.  Apoi, după includerea Budenețului în componența Comunității Teritoriale Ciudei, a fost ridicat bustul lui Grigore Bostan în fața Gimnaziului local. Acolo a fost amenajată și o expoziție cu materiale despre viața și activitatea acestui lider spiritual al comunității românești din regiunea Cernăuți. În 2024, cu ocazia împlinirii a două decenii de la moartea lui, a fost inaugurat Festivalul etnofolcloric „Doiniți păduri”.

Și, iată, am ajuns la a doua lui ediție. O zi frumoasă în Duminica Mironosițelor. Pădurea din preajma Budenețului doinea prin freamătul frunzișului tânăr, iar satul, scăldat în florile de liliac, primea această blagoslovire sfântă a naturii.  Noi, câțiva foști discipoli ai lui Grigore Bostan, venind de la Cernăuți, am făcut un mic popas la bustul din fața Gimnaziului din localitate, care-i poartă numele. Am depus flori, iar pe postament era deja un buchet mare de liliac. De pe postament chipul de bronz al Poetului și Savantului privește spre zările ce se deschid după pădurea Budenețului. În curtea Gimnaziului, la vreo 50 de metri vizavi de bust, crește un stejar secular. Acum el își potrivește un nou strai verde. Această vecinătate simbolică ne duce cu gândul la versurile Poetului: „Azi  știu că ceru-i altul colo sus/ și frunza nu-i așa cum spuneți voi./ Acolo  unde zilele s-au dus/ se uită iarăși clipa înapoi…”.

Se uită clipa înapoi… Se uită prin amintirile vii ale oamenilor care l-au cunoscut sau, cel puțin, au auzit despre Grigore Bostan, membru de onoare al Academiei Române și lider adevărat al comunității românești din regiunea Cernăuți.

În deschiderea festivalului, de pe scena Casei de cultură,  primarul CT Ciudei, Anatolie Pițul, și starostele satului, Ilaria Savciuc, au declarat că personalitatea lui Grigore Bostan rămâne ca un exemplu strălucit de servire cu devotament a neamului nostru. După cum a menționat în finalul Festivalului „Doiniți păduri”, Vasile Bâcu, președintele Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu”, Grigore Bostan, fiind savant folclorist, s-ar fi bucurat că numele lui este încununat cu un spectacol folcloric atât de amplu. Doar mai fiecare instituție școlară și preșcolară din Comunitate, au scos în scenă micile și tinerele lor talente. În programul de concert au prevalat elevii și profesorii de la Gimnaziul „Grigore Bostan” din Budeneț.

Festivalul a început cu un cântec interpretat de elevii de la Gimnaziul din Budeneț. Apoi moderatoarea concertului, Maria Opaiț, i-a oferit microfonul cantautoarei Carolina Jitaru, fostă discipolă a profesorului universitar Grigore Bostan, care prima a compus melodia pe un text poetic al lui Grigore Bostan. În interpretarea ei a răsunat cântecul „Poem Bucovinean”. Unii soliști și colective  vocale din Budeneț, Ciudei, Igești și Cireș au fost acompaniați de orchestra Școlii de Arte din Ciudei „Iosif Cogut”, conducător – Nicolae Percic. Unii elevi din componența orchestrei și-au demonstrat măiestria interpretativă: Iustinian Belia și Zaharie Motrescu – la țambal,  Alexandru Chiriliuc – la vioară, Ștefan Motrescu – la acordeon.  După ce micuții de la Grădinița din Budeneț au uimit sala cu dansul lor gingaș „Puișorii”, educatoarele și alte lucrătoare de la această instituție preșcolară au interpretat romanța preferată a lui Grigore Bostan „Să-mi cânți cobzar…”. Publicul, dorit de cântece și dansuri românești, au aplaudat colectivele vocale de la Gimnaziul și de la Casa de cultură din localitate – „Feciorii satului” și „Sânzienele”.  Profesoara Tatiana Bândiu, care a dirijat  din culise  „rânduiala” evoluării, a ieșit în scenă împreună cu colegele de la Gimnaziu, dar și ca solistă. A impresionat publicul cu un cântec despre mamă, consacrat  mamei lui Grigore Bostan – Maria. Au cules aplauze și celelalte soliste Valentina Strugari, Ecaterina Motrescu, Gabriel Panteleiciuc, Inesa Haraga, Chira Balan, Elena Patraucean, Danuca Hlopina, Maria Cucuruz și Ionela Bândiu.

În programul Festivalului etnofolcloric „Doiniți păduri” a fost inclus și un recital de poezie de Grigore Bostan, în această privință deținând prioritate elevii de la Gimnaziul local. Eleva Ionela Pițul a recitat poezia „La munte” și a propus s-o ascultăm pe o colegă din Igești, aflată în prezent în Italia, care a compus melodia pentru aceste versuri. De pe ecranul de lângă scenă au răsunat versurile ca un crez poetic al lui Grigore Bostan: „Am păstorit cuvinte în Carpați/ și mulți nerozi credeau că-s doar păstor…”.

Profesoara de română de la Gimnaziul din Budeneț, Floarea Andrieș, sora lui Grigore Bostan, care a avut grijă de amenajarea unei expoziții de fotografii și cărți în foaierul Casei de cultură, s-a referit pe scurt la unele momente importante și semnificative din viața și activitatea renumitului frate.  Și-a amintit cum în anul 1989 a venit la Budeneț Grigore Bostan, care era pe atunci președintele Societății „Mihai Eminescu”, proaspăt constituite, și i-a insuflat pe consăteni să creeze o filială a acestei societăți. Atunci urma să aibă loc și un concert, însă artiștii din altă parte n-au venit. Grigore Bostan a replicat: „De ce trebuiau să vină artiști din altă parte? Oare Budenețul nu-și are talentele sale? Cât prețuiește Ansamblul de fluierari din sat!”. Președintele Grigore Bostan ținea foarte mult la Societatea de cultură românească nou creată și la numele pe care ea îl poartă. În concepția lui de savant  „tradiția eminesciană în Bucovina a fost și rămâne acea viguroasă tulpină pe care cresc și astăzi lăstarele poeziei românești din acest ținut și de pretutindeni”. Ultima dată, a accentuat profesoara Floarea Andrieș, Grigore Bostan a venit la școala din Budeneț în 2003. El a lăsat poruncă elevilor și cadrelor didactice să păstreze limba maternă.

Au urcat în scena festivalului foștii discipoli ai lui Grigore Bostan la Catedra de Filologie Română și Clasică a Universității din Cernăuți, în fruntea căreia el a stat un sfert de veac. Cristina Paladean, actuala șefă a acestei catedre,  a accentuat că merită cercetată mai riguros opera științifică a lui Grigore Bostan.  Vasile Bâcu, actualul președinte al Societății „Mihai Eminescu,” a înmânat o diplomă de mențiune organizatorilor festivalului.  Nicolae Șapcă, președintele Societății Scriitorilor Români din Cernăuți, l-a evocat pe Grigore Bostan ca poet și a citit în spiritul festivalului folcloric „Sonetul Mioriței”. El consideră că a fost o mare onoare că însuși profesorul universitar Grigore Bostan i-a încredințat editarea cărții sale „Cetatea de sus”, pe care editorul a înmânat-o directoarei Gimnaziului din Budeneț, Svetlana Alexandriuc. Un astfel de gest a făcut și interpreta Carolina Jitaru, care a dăruit Gimnaziului „Grigore Bostan” CD-ul său „Cred în fericire”. În final ea a interpretat un alt cântec pe versurile lui Grigore Bostan   – „Urătură pentru Țara Fagilor”, inclus în acest CD.  

Onoarea de a încheia concertul li s-a acordat celor trei grupe de dansatori de la Liceul nr.1 din Ciudei, care au executat frumoase dansuri românești.

Festivalul etnofolcloric „Doiniți păduri” a confirmat versurile profetice ale lui Grigore Bostan – „Mi se pare că vom fi cât  pietrele în Carpații noștri tineri”.

Vasile CARLAȘCIUC

„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/

- Reklama -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reklama -spot_img

Ultimul articol