3 C
Chernivtsi
duminică, aprilie 13, 2025

AGRICULTOR LEGENDAR DIN VANCICĂUȚI, CARE ȘTIE VALOAREA SPICULUI DE AUR

Trebuie citit

La 8 aprilie, conducătorul Întreprinderii agricole „Spicul de aur”, Ștefan Gligor, a rotunjit onorabila vârstă de 80 de ani. Născut în Vancicăuți, în perioada sovietică s-a aflat în fruntea mai multor gospodării agricole, a fost chiar și secretar al Comitetului raional de partid Noua Suliță, dar n-a stat mult timp în birou, ci a revenit în sectorul de producție,  unde se simte în apele sale, simte mai profund problemele satului. A fost ales și deputat în Sovietul Suprem al URSS, dar a activat fără întrerupere de la locul de muncă de bază. Continua să fie președinte al colhozului din Marșinți-Stroiești, care purta numele unui mare activist de partid. Carnetul de deputat l-a ajutat să rezolve mai multe probleme economice. A fost o gospodărie prosperă și când s-a ajuns la lichidarea colhozurilor, ca formă colectivă de gospodărire, și la trecerea la relațiile de piață,  Ștefan Gligor a înființat la Stroiești Întreprinderea agricolă privată „Spicul de aur”. Nu este o denumire hiperbolizată. În primul rând, Ștefan Gligor știe să gospodărească eficient, să asigure prosperare întreprinderii pe care o conduce. În al doilea rând, el știe valoarea adevărată a „spicului de aur”, căci a colindat lumea în lung și lat, interesându-se cum lucrează fermierii din diferite țări. S-a străduit să extindă întreprinderea, luând în arendă și terenuri arabile din satul său de baștină Vancicăuți. 

Înțeleptul gospodar Ștefan Gligor este conștient de faptul că în prezent numai o întreprindere agricolă puternică poate asigura infrastructura social-culturală a satului, de aceea se străduiește nu numai să obțină recolte bogate,  să sădească livezi, să deschidă secții de prelucrare a producției agricole, ci să ajute material și financiar instituțiile sociale și culturale din ambele sate. Într-un interviu, acordat jurnalistei Ana Vacarciuc din Noua Suliță, Ștefan Gligor a accentuat: „…Sunt foarte bogat, deși locuiesc într-o casă obișnuită. La fel ca mulți alți oameni. Dar am trei centre culturale, trei școli, două grădinițe, trei biserici, trei stadioane și două complexe sportive, două terenuri de joacă. Eu și colegii mei care gândesc la fel ca mine ne-am investit inimile, banii și munca în toate aceste facilități. Am făcut-o pentru oameni. Pentru ca oamenii să trăiască confortabil – la Stroiești, Vancicăuți, Marșinți, Noua Suliță… Vom pleca, dar toate acestea vor servi oamenilor. Când am ocazia, vin și privesc cu  plăcere la copiii de pe terenul de joacă din  localitatea mea natală, Vancicăuți  – o mulțime de copii, râsetele lor vesele, vorbele mamelor și bunicilor lor… Ce frumusețe! O fericire incredibilă! Sau, când trec pragul sfântului lăcaș de închinare, sufletul meu se odihnește, sufletul meu știe ce eforturi am depus. Credincioșii au un loc unde să se închine lui Dumnezeu. Iubitorii de cântec și dans au posibilitatea de a se bucura de spectacolele artiștilor lor preferați. Sportivii au un loc unde să se antreneze. Și mă bucur că există aici o parte din munca și sufletul meu. Tinerii dispun de condiții pentru a-și dezvolta talentele, ei sunt viitorul nostru”.

În mesajul de felicitare al conducerii CT Vancicăuți cu prilejul frumosului jubileu al lui Ștefan Gligor, postat pe Facebook, se menționează că el, Ștefan Gligor, este o personalitate remarcabilă, cunoscută dincolo de granițele regiunii noastre și ale întregii Ucraine, este un exemplu de antreprenor de succes, filantrop și agricultor. Consătenii îi doresc multă sănătate, energie inepuizabilă și inspirație necontenită în activitatea sa nobilă.  „Ne dorim ca Domnul să vă ajute în continuare să împărtășiți înțelepciunea vieții și bogata experiență cu generația tânără, inspirându-i la noi realizări”, se subliniază în postare.

La aceste urări de bine și sănătate, de respect și recunoștință octogenarul Ștefan Gligor are un răspuns verificat de ani: „…Nu există fericire mai mare pe pământ decât să dai. Să dai ajutor atunci când este nevoie. Am fost crescut într-o perioadă în care interesele publice erau puse mai presus de cele personale. Aceasta este în sângele meu. Nu mă voi schimba niciodată, îmi voi aminti mereu ce trebuie să fac mai întâi pentru oameni și apoi pentru mine”. Adâncă filozofie a vieții…

Ca un sătean înțelept, Ștefan Gligor și-a pregătit urmaș destoinic al cauzei sale – este nepotul Artiom, tânăr și erudit specialist în agricultură, care se  străduiește, ca și bunelul, ca „spicul de aur” de la Stroiești și Vancicăuți să lucească și mai tare.

Vasile CARLAȘCIUC

„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/

Secvențe din filmul documentar „Priviri prin zile și ani” de Andrii Romanțov

- Reklama -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reklama -spot_img

Ultimul articol