8.5 C
Chernivtsi
sâmbătă, noiembrie 2, 2024

UNDE E CALD ÎN CASĂ, E CALD ȘI ÎN SUFLET

Trebuie citit

Nu pentru prima dată am pășit pragul acestei instituții de învățământ și de câte ori am ajuns aici am întâlnit oameni cu suflet mare și bună dispoziție care pătrunde prin noianul de probleme cotidiene ale unei școli. Unde pui că ajungând aici mai am posibilitatea să-mi îmbrățișez și câteva colege de la Facultatea de litere a Universității cernăuțene, perioadă din viața omului care nu poate fi dată uitării vreodată. Aici, la Probotești/Diakivți, un sat aflat doar pe hartă la margine de țară, căci spiritual îl putem plasa în inima ei, aflat la câțiva kilometri de orașul Herța spre Dorohoi, în fiecare dimineață copilașii își duc ghiozdanele în spate spre școală. Școala care la anul va împlini 130 de ani de existență, care a educat și educă copii cuminți cu credință în Dumnezeu și dragoste față de neam, limbă, portul românesc. Și este deosebit de plăcut că intrând în școală, alături de simbolurile statului ucrainean sunt prezente și simbolurile naționale ale românilor. Și „nu se mușcă” așa cum caută unii să ne convingă de-i doare capul! Aici, în această școală, pur și simplu nivelul și metodica educațională se află la nivelul cuvenit, zic eu. Dar toate acestea țin de căldura sufletului.

În acea zi de 11 septembrie curent, delegația sosită din România, a inaugurat noul sistem de încălzire al școlii sponsorizat de domnul George Scutaru, directorul Asociației New Strategy Center din București, care a ajuns cu sponsorizări și daruri pentru copilașii și profesorii de aici datorită implicării doamnei Irina Loredana Stănculescu, Consul general al României la Cernăuți. Noul sistem de încălzire înseamnă 53 de convectoare electrice la care se mai adaugă un generator pentru necesitățile minime de curent electric în cazul dispariției acestuia din rețea.

Mulțumiri deosebite pentru acest proiect au exprimat Lilia Costea, directoare-interimară a școlii, Vasile Scripcaru, primarul comunității teritoriale Herța din care face parte Proboteștiul, toate cuvintele de recunoștință fiind adresate doamnei Irina Loredana Stănculescu, lui George Scutaru, dar nu în ultimul rând scriitoarei Maria Andrieș, președinta Societății „Doamnele române” prin intermediul căreia a fost implementat proiectul, șefului secției de învățământ, tineret și sport a primăriei Herța Minu Pavalachi, căruia i-a fost hărăzit să se ocupe de procurarea bunurilor prevăzute de proiect.

Delegația a fost întâmpinată de elevi în haine naționale autentice, cu pâine și sare, așa cum e primit la românii de pretutindeni. Apoi elevii au interpretat cântece românești care îți ating coardele sufletului ori de câte ori le asculți, mai ales în interpretarea copiilor. Și de data acesta la pregătirea acestor momente spirituale și-au adus contribuția esențială profesoara Tatiana Tutunaru-Bârzu și pedagogul-organizator Sorina Ioniță. Le numesc fără să diminuez rolul colegilor lor din corpul didactic al școlii.

După minispectacolul de suflet, domnul George Scutaru și ceilalți membri din delegație le-au împărțit copiilor dulciuri și cărți. Ne-a făcut deosebita plăcere ca împreună cu colegul Vitalie Zâgrea să lansăm și să dăruim copiilor revista „Prichindeii de Cernăuți” și revista „Recreația mare”, proiecte finanțate de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Și mare le-a fost bucuria regăsindu-se în paginile „Recreației mari”, datorită păpușilor în haine românești pe care le confecționează singuri.

O școală la margine de țară sau la poarta Europei? Care va fi soarta acestor școli cu număr nu prea mare de elevi? Aici studiază la ora actuală 99 de elevi și 18 preșcolari. Nu sunt mulți în comparație cu alte școli uriașe. Însă anume în acestea copilul poate fi mai bine ținut sub control, aici i se acordă mai multă atenție și la ore și în activitatea extrașcolară. Și aici cresc oameni mari și de valoare dacă Dumnezeu îi dă omului har. Și aceste școli merită susținere deosebită. Cu mulțumiri pentru invitația de a participa la acest eveniment,

Nicolae ȘAPCĂ

„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/

- Reklama -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reklama -spot_img

Ultimul articol