–Stimată doamnă Lilia Govornean, de mai mult timp, când vorbim despre reforma învățământului în țara noastră, folosim termenul „noua școală ucraineană”. În regiunea Cernăuți funcționează cele mai multe școli cu limba română de predare din Ucraina. Acest fapt dă o valență deosebită activității Institutului de învățământ postuniversitar, dar mai ales muncii pe care o desfășurați cu profesorii de română. Cum se desfășoară acest proces din punctul de vedere al Dumneavoastră, ca metodistă și ca autoare a manualelor de limba și literatura română?
–După noua programă a școlii ucrainene învață elevii din clasele întâia – a șaptea. Manualele de limba și literatura română pentru clasa a șaptea sunt de acum folosite în procesul educațional. În momentul de față suntem preocupați de alcătuirea manualului pentru clasa a opta.
–Noua școală ucraineană prevede aplicarea în procesul instructiv-educativ a metodelor și tehnologiilor performante. Ce ați reușit să faceți în această privință?
–Mă voi referi la două evenimente care au avut loc în decursul ultimei luni – la Liceul din Hreațca, considerat școală de bază în Comunitatea Teritorială Herța, și la Liceul „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Ropcea, unica localitate românească în Comunitatea Teritorială Storojineț. La instituția de învățământ din Hreațca am organizat atelierul metodologic „Creativitatea pedagogică – aspect fundamental în pregătirea profesională a profesorului modern”. Evenimentul a reunit cadre didactice din întreaga regiune, oferindu-le ocazia de a face schimb de experiență, de a dezvolta competențe pedagogice moderne și de a explora metode interactive de predare, conform cerințelor noii școli ucrainene. Lecțiile demonstrative au fost ținute de profesoarele Larisa Miron și Olga Grigorii, accentul punându-se pe integrarea tehnologiei în procesul educațional și utilizarea unor strategii inovatoare, menite să stimuleze gândirea critică și creativitatea elevilor. În cadrul orei de limba română, elevii clasei a VII-a au însușit gradele de comparație ale adverbului prin exerciții digitale interactive, iar la ora de literatură română, elevii clasei a X-a au analizat poezia „Atât de fragedă” de Mihai Eminescu, utilizând resurse multimedia, fișe interactive și tehnici analitice moderne. Utilizarea tablelor interactive, a tabletelor și a altor echipamente IT primite de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, prin intermediul Asociației Cadrelor Didactice de Etnie Română din Ucraina, a demonstrat eficiența învățării bazate pe tehnologie.

–Tehnologiile performante prevăd folosirea mijloacelor tehnice performante. Aceasta este real într-o școală sătească?
–De ce nu? Cu doi ani în urmă Asociația Cadrelor Didactice de Etnie Română din Ucraina, precum și alte ONG-uri au realizat proiecte privind dotarea cabinetelor de limba și literatura română din școlile noastre cu echipamente necesare, cu ajutorul și susținerea financiară a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni. Numai asociația noastră a dotat 17 cabinete de limba și literatura română.
Vreau să spun că un moment important al atelierului au fost discuțiile despre platforma CEDRA, un proiect educațional inovator creat de Asociație și finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Am evidențiat avantajele acestei platforme, care oferă resurse educaționale digitale, teste interactive și materiale adaptate pentru predarea limbii și literaturii române. Profesorii au discutat despre integrarea CEDRA în procesul didactic, apreciind-o ca pe un instrument esențial pentru modernizarea învățământului.

–Vă rog să faceți unele precizări referitoare la platforma CEDRA.
–Platforma CEDRA oferă resurse educaționale suplimentare la diferite obiecte – la disciplinele principale ale învățământului mediu general. Acolo sunt postate lecții filmate de la școlile cu care institutul nostru colaborează. Ele pot fi accesate și folosite la schimbul de experiență. În „Biblioteca” platformei elevii pot găsi manualul necesar. În baza platformei CEDRA pot fi desfășurate întâlniri sau conferințe online.
Făcând o totalizare a atelierului metodologic de la Hreațca, aș sublinia că s-a demonstrat că inovația pedagogică, utilizarea tehnologiei și aplicarea principiilor noii școli ucrainene contribuie semnificativ la creșterea motivației elevilor și la îmbunătățirea calității educației. Profesorii participanți au plecat inspirați, cu noi strategii și metode, reafirmând astfel rolul literaturii române în formarea identității culturale a elevilor.
–Voi preciza că atelierul metodologic de la Liceul din Hreațca a avut loc la 21 martie, iar o nouă întrunire a profesorilor de limba și literatura română s-a desfășurat la 4 aprilie, la Liceul „Ștefan cel Mare și Sfânt” de la Ropcea.
–A fost un atelier metodic deosebit, având ca temă „Metode de dezvoltare a gândirii critice a elevilor în procesul educațional”. Voi spune că evenimentul a constituit o adevărată sărbătoare profesională, unde pasiunea pentru educație s-a împletit cu dorința de a găsi cele mai eficiente metode prin care elevii să-și poată forma o gândire logică, independentă și profundă.
Din experiența bogată ne-a împărtășit profesoara Semilia Vlad, care a prezentat o lecție-model la clasa a VIII-a, pe tema „Atributul”, evidențiind importanța întrebărilor reflexive și a activităților exploratorii în înțelegerea și aplicarea noțiunilor gramaticale, gândirea critică a fost activată prin lectura și interpretarea textelor literare într-un dialog deschis și creativ cu elevii.
Profesoara Elena Bândiu a adus în atenția colegilor o activitate extracurriculară de suflet – „Dragostea nu are vârstă nici distanță”, o mărturie a modului în care valorile și emoțiile pot stimula reflecția elevilor și exprimarea autentică. Iar profesoara Lucica Griguș ne-a organizat o întâlnire emoționantă cu elevii clasei a VII-a, în cadrul căreia elevii ne-au destăinuit despre multe și interesantele activități și lecții organizate de doamna profesoară.
Activitățile s-au extins și în mediul digital. În regim online au participat la analiza și discuțiile pe marginea lecțiilor ținute mai mulți profesori de română din regiune, care nu au fost prezenți la întrunirea de la Liceul din Ropcea. Schimbul de idei, instrumentele interactive și metodele inovatoare au întregit această zi specială, demonstrând că tehnologia și colaborarea pot deveni aliați valoroși ai educației de calitate.

–Ce acțiuni planificați pe viitor?
–După pandemie și acest război, care mai continuă, avem nevoie de socializare, iar aceste întruniri sunt un factor catalizator. Planificăm asemenea ateliere metodologice pentru profesorii de română în comunitățile Mămăliga, Vancicăuți, Suceveni sau Cupca, ele urmând să decidă în care școli.
–Vă dorim succese și realizarea proiectelor educaționale.
–Vă mulțumesc mult.
Interlocutor: Vasile CARLAȘCIUC
„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/