Campania noastră informațională intitulată „Sunt student/ă la medicină”, care „a luat viață” cu prilejul Zilei Internaționale a Studenților (17 noiembrie), continuă. În cadrul acestui serial gazetăresc ne-am propus să povestim despre tinerii din părțile noastre, care au ales să pășească pe deloc ușoara cale a medicinei. Avem mare încredere, și speranțe pe măsură, în acești talentați copii, drept urmare am decis să-i susținem un pic, chiar și într-un mod nu foarte semnificativ. Desigur, inițiativa noastră este un pas destul de modest, însă, probabil că atunci când te afli la început de drum, orișice cuvânt bun are valoare și te poate face să mergi înainte. Pe lângă aceasta, poate că, cititând asemenea relatări despre tineri apropiați de vârsta lor, și alți băieți sau fete își vor pune în gând să facă parte din nobila profesie a doctorilor. Iar medicii buni nu sunt niciodată prea mulți, de ei va fi nevoie oriunde și oricând.
Astăzi povestea sa „medicală” ni-o zice Alexandra Tiuftii din Volcineții Vechi.
Dorește să le fie de folos oamenilor
În copilărie în mintea Alexandrei s-a întimpărit o idee fixă. „Când mă voi face mare, voi deveni doctoriță”, se tot gândea fata. Mai ales că avea în fața ochilor și un exemplu minunat, cel al nașilor de botez. Privindu-i, Alexandra își închipuia că peste mai mulți ani și ea va umbla în halat alb, cu fonendoscopul peste gât, venind în ajutorul oamenilor care necesită intervenția medicului. Absolvind Liceul din localitatea de baștină, Volcineții Vechi, tânăra a înțeles definitiv că vrea să-și dedice viața medicinei.
— Să ajuți lumea este o treabă foarte generoasă. Iar profesia de medic este, probabil, una dintre cele mai apropiate de oameni, având menirea de a le păstra sănătatea și viața, și de-ai feri de diferite boli. De aceea, în imaginația majorității doctorul se asociază cu o persoană care oferă speranță și protecție. Se spune că medicul este un intermediar între om și Dumnezeu. Și într-adevăr, în multe cazuri lucrătorul medical reprezintă o ultimă șansă de salvare pentru bolnavi. Doctorul de foarte multe ori are grijă nu numai de corpul uman, dar și de sufletul omului, dându-i credință și nădejde, — povestește Alexandra Tiuftii.
Tânăra mărturisește că a fost fascinată de medicină, fiind impresionată de complexitatea cunoștințelor din domeniu și de posibilitatea de a fi de folos, pe care aceasta ți-l oferă. Plus că, după spusele ei, medicina este un loc, unde mai că întotdeauna afli ceva nou pentru tine.
— Pentru mine, a fi medic înseamnă să fii acea persoană, care nu numai că salvează vieți, dar și susține la un nivel corespunzător sănătatea fizică și psihică a oamenilor, — menționează viitoarea doctoriță.
Actualmente ea studiază în anul trei la Universitatea Bucovineană de Stat de Medicină — Facultatea de Medicină nr. 1, specializarea „Medicină generală”.
— Studiile la facultatea de medicină nu le poți considera nicidecum ca fiind un lucru ușor — trebuie să iubești medicina, să fii gata să-i acorzi ei mult timp liber. Însă, parcurgând această cale dificilă, noi obținem niște cunoștințe solide, care ne vor permite să știm să ne îngrijim și de sănătatea noastră, și de cea a pacienților în viitorul apropiat. Într-aceasta ne ajută profesorii noștri care au mare experiență în domeniu, fiind candidați și doctori în științe medicale, mai pe scurt — niște profesioniști sută la sută. Poate că, toate acestea la un loc contribuie să fii un student bun la medicină, — remarcă Alexandra.
„Este foarte interesant să lucrezi cu pacienții, îndeosebi cu cei mici”
Și iată tot așa protagonista povestirii noastre continuă să viseze și să studieze, să studieze și să viseze că deja în scurt timp va putea să pună în practică cunoștințele dobândite. Astfel că nu-i departe nici acea clipă când doctorița Alexandra le va spune pacienților săi: „Nu vă luați în cap, totul va fi bine!”, „Nu vă faceți griji, eu vă v-oi ajuta!”.
— Deja am în programul de studiu asemenea discipline practice, precum chirurgia, pediatria sau terapia. Momentan doar culegem date referitoare la starea de sănătate a pacienților, întrebându-i despre plângerile pe care le au, despre evoluția bolii etc. Este foarte interesant să lucrezi cu pacienții, îndeosebi cu cei mici, — dezvăluie studenta.
Ea consideră că pentru a deveni un medic bun trebuie să ai o dorință mare de a munci, să ai dârzenie, să știi să comunici cu lumea, și, mai ales, să posezi multe cunoștințe, care se obțin în timpul studiilor, dar să și reușești să le aplici în activitatea de zi cu zi. Spre aceasta, de fapt, tinde și Alexandra Tiuftii.
— Sincer vorbind, eu încă nu m-am decis în ce direcție a medicinei v-oi activa după absolvirea Universității, deoarece încă nu am avut posibilitatea să studiez toate materiile. Cu toate că, visam să fiu pediatru, — afirmă fata.
Deocamdată, însă, ea încearcă să „absoarbă” toate cunoștințele și toate oportunitățile, pe care le oferă facultatea de medicină, fiind sigură că-i vor fi de mare folos în munca din viitor.
— A fi student la medicină este destul de interesant. Comunici cu alți studenți ai Universității, discuți împreună diferite probleme legate de medicină și nu numai. Dar și per total medicina este extrem de captivantă, oferindu-ți posibilitatea să afli niște lucruri necesare pentru viață, despre care în alte locuri nu se povestește, cum ar fi faptul ce medicamente să iei într-un caz sau altul, ce terapie este mai eficientă pentru sănătatea ta, — spune Alexandra.
Dar, totodată, trebuie de menționat că interesele ei nu se rezumă doar la medicină. Chiar dacă studiile îi iau o mare parte din timp, tânăra reușește să le combine cumva cu alte pasiuni de-ale sale.
— Încă din școală mă ocup cu cântatul. La Universitatea noastră funcționează un șir de cercuri, printre care și Ansamblul popular de muzică și dansuri „Trembita”, în cadrul căruia cânt și eu. Aici am găsit mulți prieteni. Apropo, în 2023 „Trembita” împlinește 60 de ani de activitate. De asemenea, eu sunt membră a Parlamentului studențesc al Universității, deci, în concluzie, pot spune că nu prea am când să mă plictisesc, — mărturisește studenta.
Și-ar mai dori să viziteze unul dintre cele mai importante muzee anatomice din lume, care se află în capitala olandeză, Amsterdam — Museum Vrolik. Un vis excelent, nu-i așa?! Fie ca el să devină realitate, la fel ca și toate celelalte gânduri referitoare la viitoarea profesie, și numai. Mult succes, Alexandra!
Gheorghe SEMENIUC
„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/
(Va urma…)
Episodul numărul unu al campaniei noastre informaționale „Sunt student/ă la medicină” este aici https://monitorbuk.com/invatamant-ro/sunt-studenta-la-medicina-episodul-numarul-unu-valentina-verhovetca-viitoarea-doctorita-care-va-avea-grija-de-zambetele-noastre/