2.4 C
Chernivtsi
duminică, noiembrie 24, 2024

ȘI MAI MULȚI AUTORI, ȘI MAI MULTE SURPRIZE ÎN „RECREAȚIA MARE”

Trebuie citit

Și la acest început de an școlar, ne bucurăm că vom avea posibilitatea să punem pe băncile școlilor cu predarea în limba română revista elevilor români din Ucraina  „Recreația Mare”. Pentru aceasta, mai întâi de toate, suntem recunoscători Departamentului pentru Românii de Pretutindeni al Guvernului României, care a răspuns pozitiv și finanțează proiectul „Păstrarea identității lingvistice a elevilor români din Ucraina prin educație nonformală”, depus în sesiunea ce finanțare 2024 de către Întreprinderea Privată „Redacția ziarului „Novyi den”, care editează și săptămânalul „Monitorul bucovinean”.

Principalul obiectiv al acestui proiect sunt elevii etnici români. În cele șapte ediții ale revistei pe care le vor primi până la sfârșitul lunii octombrie, vor găsi lucruri interesante, care sunt de folos în însușirea nu numai a limbii române ca obiect de studiu, dar a limbii noastre dulci, „ca un fagure de miere”, în genere. Pedagogii, corespondenții și redactorii care pregătesc edițiile „Recreației Mari” au grijă ca limba noastră maternă să fie savurată la mai multe obiecte de studiu, acestea fiind prezente în revistă prin jocuri didactice, lecturi suplimentare, jocuri de logică și de dezvoltare a culturii generale.

Având în vedere lipsa manualelor la istoria poporului român care se mai studiază în școlile din localitățile românești, anul acesta „Recreația mare” vine cu câteva teme la obiect pentru a avea posibilitatea de a cunoaște istoria noastră. Anul acesta în toate cele șapte ediții vor fi publicate câte o temă despre marile izbânzi ale Dreptului și Sfântului Voievod Ștefan cel Mare de la moartea căruia s-au împlinit 520 de ani.

O problemă importantă a comunității românești din Ucraina este lipsa de literatură artistică pentru copii de calitate în conținut, dar și ca aspect poligrafic. Ilustratorii de texte practic ne lipsesc în totalitate la ora actuală. Anul acesta „Recreația mare” vine să îmbunătățească pe cât posibil această stare de lucruri. Participând la Primul Festival de literatură pentru copii și tineret de la București la începutul lunii aprilie a anului curent, redacția „Recreației mari” și-a făcut noi prieteni, aceștia fiind scriitori de valoare din Republica Moldova și România, care cu deosebită plăcere au oferit redacției noastre versuri, povești, teatru pentru copii, scenete. Vom numi doar câțiva autori, numele altora lăsându-le pentru surprize: Arcadie Suceveanu, Tituș Știrbu, Iulian Filip, Claudia Partole, Ianoș Țurcanu, Traian Vasilcău, Ion Anton din R. Moldova, Doina Cernica, Florentina Chifu, Iuliana Dinu, Petre Crăciun cu noi „Bucovești”, toți din România. Nu lipsesc autorii de la Cernăuți: Doina Bojescu, Maria Toacă, Zinaida Smochină-Rotaru. Lista poate fi continuată.

Și nu în ultimul rând, ci mai degrabă în primul — revista prezintă noi copii talentați din regiunile Cernăuți, Transcarpatia și Odesa.

Întâlnirile cu elevii și pedagogii în cadrul lansărilor revistei în anii precedenți sunt o dovadă a faptului că „Recreația mare” este așteptată de cititorii săi, că prezența ei în școli îi mai dezbat pe copii de la telefoane, că pedagogii sunt mulțumiți și apreciază editarea revistei, aceasta fiind folosită și la orele de curs.

Avem surprize în toate edițiile „Recreației mai” din 2024.

Fondurile nerambursabile atrase de Întreprinderea Privată „Redacția ziarului „Novyi den” în cadrul Sesiunii de Finanțare 2024, lansată de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni al Guvernului României, sunt direcționate pentru editarea și tipărirea revistei „Recreația Mare” într-un tiraj de 4000 de exemplare, distribuite în școlile cu predarea în limba română din regiunile Cernăuți, Transcapatia și Odesa.

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni sprijină activitatea românilor de pretutindeni și acordă finanțări nerambursabile proiectelor dezvoltate de mediul asociativ, care urmăresc păstrarea, dezvoltarea şi afirmarea identității etnice, culturale, religioase şi lingvistice a românilor din comunitățile istorice şi din diaspora, precum şi întărirea legăturilor dintre România şi etnicii români din afara granițelor ţării.

Ana-Maria Malaicu,

redactor-corespondent la revista „Recreația mare”

- Reklama -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reklama -spot_img

Ultimul articol