-0.3 C
Chernivtsi
marți, decembrie 3, 2024

ȘAPTE ANI DE ACASĂ PLUS GRĂDINIȚA DE COPII, MODELEAZĂ VIITOAREA SOCIETATE

Trebuie citit

Astăzi am frumoasa ocazie să mă aflu din nou în comuna Ciudei, care-i un colț pitoresc bucovinean situat la poalele Carpaților, avându-l primar pe domnul Anatolie Pițul.

— E cert că un primar are grijă de dezvoltarea comunității din toate punctele de vedere, căutând diferite oportunități pentru realizarea scopului. Am aflat că anul acesta ați înaintat un proiect către Departamnetul pentru Românii de Pretutindeni și este aprobat.

— Aveți dreptate, anul acesta am înaintat Departamnetului pentru Românii de Pretutindeni proiectul „Educația tinerei generații de români pe valorile fundamentale: identitate, sănătate, prosperitate”. Obectivul general al acestui proiect este promovarea valorilor naționale românești, păstrarea identității lingvistice și culturale românești  prin modernizarea învățământului preșcolar din comunitățile din Ucraina,  asigurarea unei educații de calitate și atractivă, în vederea creșterii numărului de participare a populației în învățământul preșcolar cu predare în limba română. Proiectul prevede crearea infrastructurii necesare pentru desfășurarea și lărgirea capacităților de educație în condiții mai sporite de confort și amenajarea, dotarea spațiilor pentru derularea activităților didactice, contribuind astfel la creșterea gradului de participare a preșcolarilor în procesul educațional.

În comunitatea teritorială Ciudei funcționează șase instituții de învățământ preșcolare pentru educația micii generații de etnici români.  În patru instituții — Grădinița „Calina” din Cireș, grădinița „Mestecăniș” din Budineț, grădinița “Mărțișor” din Igești, unitatea preșcolară a gimnaziului din Igești „Rândunica”, procesul educațional se desfășoară în limba română, iar în altele două (grădinița „Curcubeu” și unitatea preșcolară a liceului №2 din Ciudei „Coroana”) există grupe de predare cum în ucraineană, așa și în limba maternă — româna.

Proiectul prevede crearea infrastructurii necesare pentru desfășurarea și lărgirea capacităților de educație în condiții mai sporite și de confort, amenajarea, dotarea spațiilor pentru derularea activităților didactice, contribuind astfel la creșterea gradului de participare a preșcolarilor în procesul educațional.

Pe doamna Elena Chifu, șefa secției de învățământ, am rugat-o să ne povesească despre importanța dezvoltării instituțiilor de învățământ preșcolar.

— După cum a evedințiat și domnul primar, grădinițele, ca instituții de învățământ, în comunitatea Ciudei joacă un rol foarte important de culturalizare, educație preșcolară, început de învățământ în limba maternă, are misiune de creare a condițiilor optime pentru ocuparea copiilor în timpul liber. Crearea condițiilor de dezvoltare a copilului sunt foarte importante și pentru dezvoltarea individului la cerințele crescânde ale societății.  

Misiunea strategică a proiectului constă în majorarea numărului de copii atrași cu pregătire preșcolară, anume în limba română la grădinițele comunității Ciudei, prin îmbunătățirea substanțială a bazei materiale, modernizare a infrastructurii școlare și a resurselor umane.

În cadul acestui proiect se prevede construcția a șase terase de joc activ pentru copii, instalarea a șase elemente mari de joc, scrâncioburi și leagăne moderne de joc pentru copii în șase grădinițe, lăzi cu nisip pentru joacă; achiziționarea a patru  laptop-uri, o tabletă, șase televizoare, șase boxe muzicale portabile, seturi de mobilier preșcolar. Totodată, se vor executa amenajari conexe investiției de bază, constând în realizarea de alei pietonale cu semne de circulație și echipamente ce țin de securitate.

Proiectul de asemenea prevede și un schimb de experiență de instruire preșcolară din România și Ucraina. 

La finele proiectului va fi realizată o întrunire metodică a educatoarelor incluse în proiect și un seminar cu implicarea pedagogilor din comunitățile românești din regiunea Cernăuți, pentru popularizarea și continuitatea proiectului.

— Doamnă Larisa Nicorici, spuneți, vă rog, ce v-a motivat să fiți coordonator de proiect, că e o muncă complicată și responsabilă?

— Fiind profesoară și psiholog la gimnaziul din s. Cireș, înțeleg foarte bine cât de importantă este dezvoltarea preșcolarilor.

Educaţia preşcolară este unul din elementele esenţiale ale educaţiei individului uman. În procesul educaţiei preșcolare, un rol esenţial îi revine ciclului preşcolar, care reprezintă o etapă incipientă pentru încadrarea copiilor în sistemul educaţional.

Educația timpurie este foarte importantă. Aceasta este perioada când copiii  se dezvoltă rapid. Dacă procesul de dezvoltare la acestă etapă este neglijată,  compensarea pierderilor se realizează mult mai dificil. Această perioadă este foarte importantă în formarea unor deprinderi și comportamente sociale, având ca scop integrarea persoanelor în societate. Eșecul în educația timpurie  poate contribui la marginalizarea copiilor în societate, iar, ulterior, a adultului format.

Nicolae ȘAPCĂ

„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/

- Reklama -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reklama -spot_img

Ultimul articol