Practic, la grădiniță începe drumul copiilor în lumea mare. Aici, cei mici învăță să învățe, să prietenească, să interacționeze cu cei din jur. Iar de aceasta au grijă educatorii și ceilalți lucrători ai instituțiilor preșcolare, care, la finele săptămânii curente, își marchează ziua profesională.
La Voloca, grădinița este văzută cu ochi buni, izbutind să-și câștige, de-a lungul anilor, un renume pozitiv în educația copiilor de vârstă preșcolară. Asta, în special, datorită unor oameni destoinici, care își fac munca cu multă dedicație.
Povestea începe în anul 1984, atunci când la Voloca a fost creată o instituție de învăţământ preşcolar. Actualmente, în anul de studii 2024-2025, grădinița este frecventată de către 53 de copilași, funcționează două grupe. Micii românași sunt îndrumați de către doamnele educatoare Elena Moghiliovsca, Silvia Bodnar, Felicia Penteleiciuc și Mariana Lazarovici. Împreună cu conducătorul muzical, Gheorghe Sadovei, și restul personalului grădiniței, fac o echipă bună, care își știe bine meseria.
La cârma grădiniței se află directoarea Angelica Glopina. Experiența sa în domeniul învățământului este una destul de vastă. A absolvit Universitatea Națională „Iuri Fedkovici” din Cernăuți, studiind, între anii 1998-2003, la Facultatea de filologie română și clasică. În perioada 2008-2017, a activat la Complexul Instructiv-Educativ din Hrușăuți în calitate de bibliotecară, profesoară de arte plastice și director adjunct. După o pauză, în urma concediului de maternitate, a revenit în profesie, la Grădinița din Voloca, instituție pe care o conduce începând cu anul de învățământ 2020-2021.
— Frumusețea și plăcerea, pe care le-am simțit odată cu venirea copiilor mei pe lume, s-au transpus, în timp, în meseria pe care o practic. Clar că, nu este o activitate ușoară. Numai cu dragoste, înțelegere și răbdare ajungi să atingi inima copiilor, să-i educi și să-i instruiești atât pe copilașii cei mici, cât și pe cei mai mari. Bunătatea este limba pe care o înțeleg toți copiii. Principala calitate a unui pedagog de grădiniță este vocaţia, exprimată prin a te simţi chemat, ales pentru această misiune şi capabil, pentru a o îndeplini, — dezvăluie doamna Angelica.
Totodată mărturisește că, zâmbetul și fericirea de pe chipul celor mici reprezintă cea mai mare satisfacție a muncii de educator, fiind și o motivație de-a continua pe această cale.
— Fiecare copil este unic și are nevoie de o abordare individuală. Grădinița trebuie să fie mai mult decât o grădiniță — ci un loc în care copiii vin și se simt ca acasă, un loc unde sunt primiți cu drag și încurajați să exploreze și să-și dezvolte talentele lor, — remarcă directoarea Grădiniței din Voloca.
Ea mai notează că, activitățile de zi cu zi ale instituției preșcolare sunt îndreptate spre сomunicare, dezvoltarea creativității, cunoștințelor, lucruri care îi ajută pe copii să descopere lumea. De asemenea, se organizează diverse ocupații practice, manifestări tematice, etc.
În finalul relatării noastră, Angelica Glopina transmite câteva gânduri bune tuturor celor, care sunt implicați în ceea ce înseamnă grădiniță, cu prilejul Zilei educatorilor și lucrătorilor din învățământul preșcolar:
— Vă adresez sincere felicitări și vă urez frumoase realizări pe cel mai important ogor al neamului – sufletele copiilor. Să fiţi în continuare la fel de responsabili şi riguroşi, dedicaţi meseriei Dumneavoastră, să fiţi curajoşi în faţa provocărilor vieţii. Iar în momentul în care vedeți zâmbetele copiilor, să uitaţi de probleme, nevoi şi neajunsuri. Dumnezeu să vă răsplătescă din plin pentru truda ce o depuneți zi de zi, cu multă sănătate, optimism și realizări cât mai frumoase!
Gheorghe SEMENIUC
„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/
Angelica Glopina, directoarea Grădiniței din Voloca
Educatoarele Felicia Penteleiciuc și Elena Moghiliovsca
Educatoarele Silvia Bodnar și Mariana Lazarovici