1.8 C
Chernivtsi
vineri, noiembrie 22, 2024

MÂNDRIA DE A FI PROFESOR DE BIOLOGIE. De acest fapt dă dovadă Oltea Crețu, profesoară la Liceul din Tereblecea

Trebuie citit

Acum ceva timp, din întâmplare, am aflat că-n Ucraina de câțiva ani este marcată Ziua profesorilor de biologie. Această sărbătoare, deocamdată neoficială, a fost instaurată la propunerea Asociației naționale a profesorilor de biologie, având ca dată de celebrare 15 mai. Și, probabil că, nu degeaba biologiștii își serbează ziua lor profesională în miez de florar, atunci când totul dimprejur ne surâde, când natura este în plină viață și armonie. Mireasma pătrunzătoare a florilor, verdeața câmpurilor, pomii pe care odrăslesc primele fructe, prevestind o roadă bogată, cântecul dulce al păsărilor, zumzăitul harnicelor albinele sunt, parcă, un cadou special pentru cei implicați în domeniul biologiei, precum este protagonista relatării noastră de astăzi.

„Sunt într-o poziție minunată, de a împărtăși pasiunea și cunoștințele mele despre biologie cu alții!”

Bine ne învață un proverb vechi românesc: „Meseria este o brățară de aur”. Și fiecare om își are „aurul” său. Pentru mulți, rostul vieții îl reprezintă pedagogia, școala și copiii. Acestei profesii se dedică și Oltea Crețu, profesoară de biologie și chimie la Liceul din Tereblecea cu predare în limba română, acolo unde activează de opt ani.

Oltea Crețu a îndrăgit biologia încă din copilărie și, absolvind cu medalie de aur Școala Medie de Gradele I-III din Tereblecea, a ales să-și continue studiile la Colegiul Universității de Medicină din Cernăuți, dorind să devină farmacistă. Însă, soarta i-a pregătit altceva și drumul vieții a readus-o la școala natală, unde i s-a propus postul de profesoară de biologie și chimie. Din curiozitate a spus „Da!” la această propunere, ceea ce s-a dovedit a fi în viitor o alegere foarte reușită și dragă la suflet.

Între timp, Oltea Crețu a absolvit și Universitatea Națională „Iuri Fedkovici” din Cernăuți, obținând o diplomă de bacalaureat în biologie, iar actualmente își face masteratul în ecologie la aceeași instituție de învățământ. Cunoștințele căpătate de-a lungul timpului le împarte cu drag discipolilor săi de la Liceul din Tereblecea.

— Sunt într-o poziție minunată de a împărtăși pasiunea și cunoștințele mele despre biologie cu alții! Ca învățătoare de biologie, probabil că, mă bucur cel mai mult că pot împărți din potirul cunoștințelor mele. Mi se luminează calea atunci când elevii înțeleg tema, — mărturisește doamna profesoară.

În februarie, Dumneai am trecut cu brio de atestarea pentru menținerea nivelului de specialist de categoria a II-a, prezentând o lecție deschisă în clasa a VII-a pe tema: „Sistemul nervos la diferite grupe de animale”, care a fost un real succes.

„Toți cei prezenți au simțit atmosfera pozitivă. Lecția a fost bine gândită, creativă, bogată în metode moderne interactive: metoda Bingo, 30 de cercuri creative, lucru în grup, dezvoltarea ideilor de către experți, detectivul Andersen, cinci W. și H, cafenea publică etc., cu vizualizare bine aleasă și material didactic variat. Iar noul material a fost prezentat la un înalt nivel științific, cu ajutorul diagramelor și materialelor video”, — se povestește despre lecția susținută de tânăra profesoară pe site-ul Liceului din Tereblecea.

„Pentru a vedea un rezultat, trebuie să te dedici din plin profesiei”

Biologia este o știință despre noi înșine și relația noastră cu ceea ce înconjoară, de aceea este foarte important să o cunoaștem cât mai bine.

— Învățarea biologiei este esențială, pentru a înțelege lumea înconjurătoare, pentru a contribui la rezolvarea problemelor globale și pentru a ne dezvolta competențe critice necesare în viață și în carieră. Biologia este fascinantă pentru că ne oferă o perspectivă asupra vieții în toate aspectele sale și ne ajută să înțelegem locul nostru în universul vast și divers în care trăim, — subliniează Oltea Crețu.

Cu fiecare an, profesorilor le este tot mai dificil să găsească „cheița” spre sufletul copiilor contemporani, date fiind numeroasele influențe care-i ademenesc, mai ales din partea diferitelor tehnologii și rețele de socializare. Dar, Slavă Domnului, în școlile cu predare în limba română din Bucovina încă mai există dragoste de carte, în special și la Liceul din Tereblecea.

— A fi profesor în ziua de astăzi înseamnă să fii un lider educațional, care inspiră și susține dezvoltarea integrală a fiecărui elev într-un mediu aflat în continuă schimbare. Un profesor eficient și dedicat trebuie să posede o serie de calități care îi permit să își îndeplinească rolul în mod productiv și să-i stimuleze pe școlari să învețe și să se dezvolte. Îmi place foarte mult când profesorii sunt creativi și merg în pas cu tehnologiile. Deși contextul și modalitățile de promovare a dragostei de carte s-au schimbat odată cu progresul tehnologic, lectura rămâne un element esențial în procesul de învățare și dezvoltare personală în multe școli din întreaga lume, — remarcă profesoara de biologie și chimie a Liceului din Tereblecea.

Așa se face că, ziua de muncă a profesorului nu se termină, practic, niciodată. Profesorul rămâne profesor și acasă, și după ce pleacă de la școală. Astfel, putem spune cu siguranță că, nu numai elevii au „teme pentru acasă”, dar și dascălii lor. Însă, dacă îți iubești profesia, precum o face și doamna Crețu, reușești să te descurci în toate.

— Câteodată este greu să combini viața personală cu profesia de învățător, deoarece pentru a vedea un rezultat, trebuie să te dedici din plin profesiei, ceea ce încerc să și fac, — dezvăluie Oltea Crețu.

Iar noi îi dorim mult succes și răbdare în activitatea pedagogică și, totodată, profitând de ocazie, transmitem călduroase urări tuturor profesorilor de biologie!

Gheorghe SEMENIUC

„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/

- Reklama -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reklama -spot_img

Ultimul articol